Kruche ciasto z rabarbarem i puszystą pianką – niebo w gębie!

rabarbar1

Kruche ciasto z rabarbarem to idealna propozycja dla miłośników słodko-kwaśnych smaków. Spód jest delikatnie słodki, a pianka rozpływa się w ustach! A co najważniejsze – to ciasto nie pójdzie Ci w biodra! 

Przyznam się szczerze – do tej pory stroniłam od rabarbaru. Ciasta z jego wykorzystaniem wydawały mi się piekielnie trudne do przygotowania. Dlaczego? Nie mam pojęcia. Jednak doszłam do wniosku, że raz kozie śmierć, przyszła pora na przełamanie kulinarnych „lęków”. I co się okazało? Rabarbar nie jest tak straszny, jak go malują i jest banalny w użyciu!

Przed przystąpieniem do czytania i pieczenia zdradzę Ci kilka ciekawostek dotyczących rabarbaru. Zakochasz się w nim na amen!

  • Rabarbar nie jest owocem, a warzywem. Nazywa się go także „rzewień”.
  • Im bardziej czerwone części rabarbaru, tym to warzywo jest słodsze.
  • Rabarbar polecany jest dla osób dbających o linię, ponieważ jest bogaty w błonnik i w 100g znajdziemy zaledwie 20 kalorii!
  • Ma w sobie także mnóstwo wartościowych składników, taki jak: witamina C, beta-karoten, fosfor, magnez i żelazo.
  • Pieczony rabarbar jest doskonałym źródłem rapontygeniny, czyli polifenolu, który zmniejsza tempo podziału komórek nowotworowych.
  • Zawiera także rapontycynę, która ma zbawienny wpływ na estrogen, dlatego rabarbar polecany jest osobom z niedoborem estrogenów, kobietom w trakcie menopauzy oraz osobom, które borykają się z trądzikiem.
  • Ważna informacja – tylko łodygi rabarbaru są jadalne. Liście zawierają toksyczny kwas szczawiowy, który jest w stanie doprowadzić nawet do uszkodzenia nerek!

Prawda, że rabarbar jest wspaniały? Zatem do dzieła! Wspólnie zróbmy naprawdę genialne ciasto!

Składniki:

Ciasto kruche:

150 g zamrożonego oleju kokosowego

180 g mąki ryżowej

35 g mąki ziemniaczanej

2 łyżki ksylitolu

5 żółtek

Warstwa z rabarbarem:

  • 2 jabłka
  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki
  • 3 łyżki ksylitolu
  • sok z połowy cytryny

Pianka:

  • 4 białka jaj
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

Jeśli używasz Thermomix’a:

1. Zamrożony olej kokosowy rozdrobnij ustawiając Thermomix na 8 sekund, poz. 4 – 4,5.

2. Następnie do oleju dodaj pozostałe składniki na ciasto i ustaw na 30 sekund, poz. 5 – 5,5.

3. Nie martw się, że ciasto jest mocno sypkie.

4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

5. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu. Pamiętaj, żeby przed nałożeniem ciasta pokryć blachę papierem do pieczenia. Ja użyłam blaszki 35 x 25 cm.

6. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

7. Ciasto piecz przez 20 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

1. Jeśli masz jakiekolwiek urządzenie do rozdrabniania – rozdrobnij w nim zamrożony olej. Jeśli nie – zamrożony olej kokosowy wyłóż na stolnicę i porządnie posiekaj.

2. Do posiekanego masła stopniowo dodawaj pozostałe składniki i nadal siekaj ciasto nożem, aż do połączenia się składników. Zagnieć ciasto zimnymi rękoma.

3. Nie martw się, że ciasto jest mocno sypkie.

4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

5. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.

Pamiętaj, żeby przed nałożeniem ciasta pokryć blachę papierem do pieczenia. Ja użyłam blaszkę 35 x 25 cm.

6. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

7. Ciasto piecz przez 20 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Warstwa z rabarbarem:

  1. Porządnie umyj jabłka i rabarbar.
  2. Jabłka pokrój w kostkę, mniej więcej 1×1 cm.
  3. Odetnij liście i końce rabarbaru.
  4. Potnij rabarbar na kawałki, mniej więcej 1×1 cm.
  5. Tak pocięte jabłka i rabarbar wymieszaj z ksylitolem i skrobią ziemniaczaną lub mąką z tapioki.
  6. Gotową mieszaninę przełóż na ostudzony spód ciasta.

Pianka:

  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Gdy piana będzie sztywna – dodaj do niej ksylitol – wciąż ubijając.
  3. Do gotowej piany dodaj 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i ubijaj przez około 30 sekund.
  4. Tak przygotowaną pianką pokryj warstwę z rabarbarem.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
  6. Po 25 minutach zmniejsz temperaturę do 70 stopni i piecz przez 40 minut.

Jeśli podoba Ci się ten przepis – daj znać w komentarzu! 🙂

rabarbar2

rabarbar1

17 Comment

  1. Ewa says: Odpowiedz

    wygląda rewelacyjnie! dlaczego jednak olej kokosowy musi być zamrożony?

    1. Olej kokosowy musi być zamrożony, żeby ciasto wyszło kruche 🙂

  2. Bardzo podoba mi się ten przepis! Jak w końcu dorwę rabarbar, chętnie wypróbuję 🙂

  3. Kk says: Odpowiedz

    * czy można użyć zwykle masło?

    1. Tak 🙂

  4. Ola says: Odpowiedz

    A można jakiejś innej mąki użyć? Właśnie mam plan zabrać się za robienie ale nie mam mąki ryżowej 🙁

  5. Marysia says: Odpowiedz

    Czy 500g rabarbaru to waga przed obraniem?

    1. Nie obierałam rabarbaru. Porządnie go umyłam i odcięłam końce 🙂

  6. Patka says: Odpowiedz

    Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany??

    1. Ja użyłam rafinowanego. 🙂

  7. Ilona says: Odpowiedz

    Prawdziwe niebo w gębie! Ciasto jest przepyszne 👍

    1. Cieszę się, że smakowało! <3

  8. Kasia says: Odpowiedz

    Znowu strzał w dziesiątkę! Po wcześniejszych doświadczeniach dałam więcej ksylitolu, moja rodzina lubi mocno słodkie 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  9. Dzięki za przydatny i dobrze przygotowany artykuł.

    1. Cieszę się, że się podoba!:)

  10. Ilona says: Odpowiedz

    Czy rabarbar można zastąpić innymi owocami sezonowymi? Np. malinami, borówkami? Pozdrawiam

    1. Tak, można 🙂

Dodaj komentarz