Pieczone placki ziemniaczane – fit i bez mąki pszennej

placki ziemniaczane2

Pieczone placki ziemniaczane to idealne danie dla każdego wielbiciela tradycyjnych smaków… i nie tylko! Moja propozycja placków nie zawiera mąki pszennej, smażenie zmieniłam na pieczenie, więc jest to danie nawet dla osób na diecie! Czy można chcieć czegoś więcej? Nie sądzę!

Placki ziemniaczane to danie mojego dzieciństwa. Mama smażyła mi je na rozgrzanym oleju a następnie podawała z dużą ilością kwaśnej śmietany.

Wspominam te czasy z olbrzymim sentymentem, dlatego też często mam ochotę na smaki z dzieciństwa. Musiałam znaleźć sposób, aby móc jeść placki ziemniaczane bez wyrzutów sumienia, bo moja przemiana materii lubi płatać mi figle. Tak też powstał pomysł na pieczoną wersję tego klasyka.

Ważnym elementem przygotowania tego przepisu jest przesmażenie placków na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej. W ten sposób odparujemy nadmiar wody, ciasto się zetnie i placki nie „rozwalą” nam się w piekarniku.

Oto kilka zalet ziemniaków, o których warto wiedzieć!

  • wbrew wszelkim mitom – są lekkostrawne
  • 100 g ziemniaków ma zaledwie ok. 75 kcal!
  • są bogate w potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo
  • ziemniaki to dobre źródło witaminy C oraz błonnika, który przyspiesza trawienie i działa zbawiennie dla diecie redukcyjnej

To jak? Przekonałam Cię do ziemniaków i placków na ich podstawie? Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 mała marchewka lub 1/2 dużej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka lnu
  • mała szczypta chilli do smaku
  • olej kokosowy do podsmażenia cebulki

Przygotowanie:

Jeśli używasz Thermomix’a:

  1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oleju kokosowym.
  2. Podsmażoną cebulę i pozostałe składniki wrzuć do naczynia miksującego.
  3. Ustaw na 15 sekund, poz. 5.
  4. Gotową masę nakładaj łyżką na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Spłaszcz, aby formą przypominały placki.
  5. Smaż ok. 30 sekund z każdej strony, aby placki choć odrobinę się ścięły.
  6. Tak „przesmażone” placki ułóż na blaszce lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra dół) i piecz przez 20 minut.

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

  1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oleju kokosowym.
  2. Obierz ziemniaki i marchewkę, następnie zetrzyj je na tarce (na małych oczkach).
  3. Tak przygotowane ziemniaki i marchew wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  4. Gotową masę nakładaj łyżką na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Spłaszcz, aby formą przypominały placki.
  5. Smaż ok. 30 sekund z każdej strony, aby placki choć odrobinę się ścięły.
  6. Tak „przesmażone” placki ułóż na blaszce lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra dół) i piecz przez 20 minut.

placki ziemniaczane2

Dodaj komentarz