Makaron ryżowy z wołowiną i szparagami – totalny sztos!

makaroon

Połączenie delikatnego makaronu z chrupiącymi szparagami i delikatną wołowiną to zdecydowanie idealne połączenie nawet dla najwybredniejszych smakoszy. Dodatek azjatyckich smaków sprawia, że danie rozpływa się w ustach, a kubki smakowe wariują ze szczęścia! Słowo daję – makaron ryżowy z wołowiną i szparagami skradnie i Twoje serce! 

To danie powstało przypadkowo, podczas zajęć na kuchni na uczelni. Miałam ogromną ochotę na dobry makaron „w stylu orientalnym”, więc tak dobierałam smaki, aby choć w minimalnym stopniu przybliżyć się do smaku dań z mojej ulubionej azjatyckiej restauracji.

I ku mojemu zdziwieniu zrobiłam coś naprawdę rewelacyjnego! Nawet mój Luby stwierdził, że jest to jedno z najlepszych dań, jakie kiedykolwiek wyszło spod moich rąk. Brzmi całkiem nieźle, prawda? Dlatego zachęcam do przyrządzenia tego cudeńka. Naprawdę warto!

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego (ja użyłam vermicelli, taki cieniutki)
  • 200 g polędwicy wołowej (tu masz dowolność, możesz dodać także kurczaka lub wieprzowinę)
  • 2 łyżki oleju kokosowy do smażenia
  • pęczek szparagów
  • 50 g groszku cukrowego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1,5 łyżeczki świeżego imbiru pokrojonego w drobną kosteczkę
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 puszki pędów bambusa
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego (takiego ze słoiczka, w zalewie)
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy przygotuj według wskazówek na opakowaniu.
  2. Mięso pokrój w cienkie paseczki.
  3. Umyj dokładnie szparagi, odłam ich końcówki (same łamią się w odpowiednim miejscu). Górną część szparaga pozostaw w całości, a „prostą” dolną część pokrój na kawałki.
  4. Do miski wlej 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu ostrygowego, 1 łyżeczkę octu ryżowego, 1,5 łyżeczki świeżego imbiru pokrojonego w drobną kosteczkę i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość porządnie wymieszaj.
  5. Do powyższej marynaty włóż pokrojone mięso i porządnie wymieszaj. Odstaw na 5-10 minut.
  6. Posiekaj orzeszki ziemne i podpraż je z sezamem na suchej patelni teflonowej.
  7. W drugiej miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 1,5 łyżeczki miodu ze szczyptą chilli.
  8. W woku lub na dużej patelni teflonowej rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego.
  9. Na rozgrzany olej kokosowy wrzuć pokrojone szparagi. Smaż je (często mieszając) przez około 3 minuty.
  10. Następnie do szparagów dorzuć zamarynowane mięso i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
  11. Po tym czasie dorzuć jeszcze pędy bambusa, zielony pieprz i makaron ryżowy – wymieszaj – i dodaj mieszaninę z miseczki numer 2 (sos sojowy, sos ostrygowy, miód, chilli).
  12. Wymieszaj. Wszystko smaż razem jeszcze przez 2-3 minuty.
  13. Podawaj posypane podprażonymi orzechami, sezamem i szczypiorkiem.

makaron

makaroon

Dodaj komentarz