Fit bounty to idealne rozwiązanie dla fanów słodkości. Delikatna masa na bazie wiórków kokosowych i płatków owsianych w połączeniu z gorzką czekoladą – rozpływają się w ustach. Te batoniki zdecydowanie skradną serce zarówno osób dbających o linię, jak i największych łakomczuchów! A co najważniejsze – nie zawierają ani grama mąki pszennej i cukru!
Batoniki bounty to smak mojego dzieciństwa, dzięki czemu mają szczególne miejsce w moim sercu. Jednak oryginał jest bardzo, bardzo słodki i nie należy do najzdrowszych przekąsek.
Pomysł na fit bounty powstał z miłości do wszystkiego, co kokosowe. Do tego doszła druga kwestia – co począć, gdy w pewnym wieku, każdy kęs niezdrowych słodkości widać w dodatkowych centymetrach w pasie? Trzeba wymyślać sposoby na zdrowe zamienniki, które zdecydowanie nie zaszkodzą naszej sylwetce. I właśnie w ten sposób powstał ten przepis. Połączyłam to, co uwielbiam, czyli kokos, z płatkami owsianymi i gorzką czekoladą.
Uwierz, po pierwszym kęsie stwierdzisz, że ta wersja batoników bounty jest o niebo lepsza niż oryginał! A co najważniejsze – przygotowanie ich jest banalnie proste i totalnie nieczasochłonne!
Z podanych proporcji wyszło 9 batoników. Użyłam pudełka plastikowego o wymiarach 12 x 20 cm.
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka mielonego lnu (opcjonalnie)
- 3 łyżki ksylitolu
- 50 g gorzkiej czekolady (połowa tabliczki)
- wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Wiórki kokosowe wymieszaj ze zmielonymi płatkami owsianymi, mąką kokosową, lnem i ksylitolem.
- Wymieszane suche składniki porządnie wymieszaj z mlekiem kokosowym.
- Odstaw na 15-20 minut do lodówki.
- Po tym czasie wyciągnij masę z lodówki.
- Prostokątną foremkę lub plastikowe pudełko wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż schłodzoną masę do pudełka/formy i wyrównaj.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Rozpuszczoną czekoladą polej „kokosową kostkę”.
- Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
- Wstaw do lodówki na 15-20 minut.
- Po tym czasie wyciągnij z lodówki, pokrój na kawałki i gotowe!
To jest pyszne. Szybkie i proste. Bardzo smaczne ?
Cieszę się, że smakuje! <3
Płatki owsiane maja byc błyskawiczne czy zwykle? Czym zastąpić mąkę kokosowa??
Ja używam zwykłych. Są zdrowsze niż błyskawiczne. 🙂 I jeśli chodzi o zastąpienie mąki to pozostałabym przy kokosowej. Dzięki niej te batony smakują, jak prawdziwe bounty. 🙂
Ja zastąpiłam jaglaną. Były także smaczne
Cieszę się, że smakowało! 🙂
witam, jakich wymiarów foremka ?
12×20 cm 🙂 bounty robiłam w plastikowym pudełku śniadaniowym.
A zamiast mielonego lnu może być mielone siemię lniane? Pozdrawiam
Tak 🙂
Trzeba je przechowywać w lodówce? Czy dadzą rade na wycieczce rowerowej?
Powinny być schłodzone, jednak powinny przetrwać wycieczkę. 🙂 Snickers by nie przetrwał, jednak bounty ma dość zwartą strukturę.
Czy mleczko kokosoww ma byc geste? Czy plynne biedronki da rade?
Powinno dać radę. Jeśli bounty nie będzie zwarte to trzeba dodać więcej wiórków i/lub mąki kokosowej 🙂
Dzisiaj zrobiłam i wyszło REWELACYJNIE! Do masy dodałam trochę wody bo masa wydała mi się za sucha. Podałam to jako ciasto i zamiast czekolady zrobiłam polewę z jogurtu z kakao ze stewią.
Cieszę się, że smakowało! <3
bez pieczenia dobrze widzę? 🙂
tak 🙂
bosko! <3
Ale perełka! Zapisałam przepis i zabieram się za niego w weekend. Can’t wait!
Cieszę się, że przepis się podoba! 🙂