Fit bounty – bez cukru i mąki pszennej!

bounty1

Fit bounty to idealne rozwiązanie dla fanów słodkości. Delikatna masa na bazie wiórków kokosowych i płatków owsianych w połączeniu z gorzką czekoladą – rozpływają się w ustach. Te batoniki zdecydowanie skradną serce zarówno osób dbających o linię, jak i największych łakomczuchów! A co najważniejsze – nie zawierają ani grama mąki pszennej i cukru!

Batoniki bounty to smak mojego dzieciństwa, dzięki czemu mają szczególne miejsce w moim sercu. Jednak oryginał jest bardzo, bardzo słodki i nie należy do najzdrowszych przekąsek.

Pomysł na fit bounty powstał z miłości do wszystkiego, co kokosowe. Do tego doszła druga kwestia – co począć, gdy w pewnym wieku, każdy kęs niezdrowych słodkości widać w dodatkowych centymetrach w pasie? Trzeba wymyślać sposoby na zdrowe zamienniki, które zdecydowanie nie zaszkodzą naszej sylwetce. I właśnie w ten sposób powstał ten przepis. Połączyłam to, co uwielbiam, czyli kokos, z płatkami owsianymi i gorzką czekoladą.

Uwierz, po pierwszym kęsie stwierdzisz, że ta wersja batoników bounty jest o niebo lepsza niż oryginał! A co najważniejsze – przygotowanie ich jest banalnie proste i totalnie nieczasochłonne!

Z podanych proporcji wyszło 9 batoników. Użyłam pudełka plastikowego o wymiarach 12 x 20 cm.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka mielonego lnu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 50 g gorzkiej czekolady (połowa tabliczki)
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wiórki kokosowe wymieszaj ze zmielonymi płatkami owsianymi, mąką kokosową, lnem i ksylitolem.
  2. Wymieszane suche składniki porządnie wymieszaj z mlekiem kokosowym.
  3. Odstaw na 15-20 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie wyciągnij masę z lodówki.
  5. Prostokątną foremkę lub plastikowe pudełko wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przełóż schłodzoną masę do pudełka/formy i wyrównaj.
  7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  8. Rozpuszczoną czekoladą polej „kokosową kostkę”.
  9. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
  10. Wstaw do lodówki na 15-20 minut.
  11. Po tym czasie wyciągnij z lodówki, pokrój na kawałki i gotowe!

bounty6

bounty3

bounty1

21 Comment

  1. Kasia says: Odpowiedz

    To jest pyszne. Szybkie i proste. Bardzo smaczne 😁

    1. Cieszę się, że smakuje! <3

  2. Gosia says: Odpowiedz

    Płatki owsiane maja byc błyskawiczne czy zwykle? Czym zastąpić mąkę kokosowa?🙂

    1. Ja używam zwykłych. Są zdrowsze niż błyskawiczne. 🙂 I jeśli chodzi o zastąpienie mąki to pozostałabym przy kokosowej. Dzięki niej te batony smakują, jak prawdziwe bounty. 🙂

    2. Justyna says: Odpowiedz

      Ja zastąpiłam jaglaną. Były także smaczne

      1. Cieszę się, że smakowało! 🙂

  3. witam, jakich wymiarów foremka ?

    1. 12×20 cm 🙂 bounty robiłam w plastikowym pudełku śniadaniowym.

  4. Edyta says: Odpowiedz

    A zamiast mielonego lnu może być mielone siemię lniane? Pozdrawiam

    1. Tak 🙂

  5. Apple says: Odpowiedz

    Trzeba je przechowywać w lodówce? Czy dadzą rade na wycieczce rowerowej?

    1. Powinny być schłodzone, jednak powinny przetrwać wycieczkę. 🙂 Snickers by nie przetrwał, jednak bounty ma dość zwartą strukturę.

  6. Kaska says: Odpowiedz

    Czy mleczko kokosoww ma byc geste? Czy plynne biedronki da rade?

    1. Powinno dać radę. Jeśli bounty nie będzie zwarte to trzeba dodać więcej wiórków i/lub mąki kokosowej 🙂

  7. Dzisiaj zrobiłam i wyszło REWELACYJNIE! Do masy dodałam trochę wody bo masa wydała mi się za sucha. Podałam to jako ciasto i zamiast czekolady zrobiłam polewę z jogurtu z kakao ze stewią.

    1. Cieszę się, że smakowało! <3

  8. sophie says: Odpowiedz

    bez pieczenia dobrze widzę? 🙂

    1. tak 🙂

      1. sophie says: Odpowiedz

        bosko! <3

  9. Ale perełka! Zapisałam przepis i zabieram się za niego w weekend. Can’t wait!

    1. Cieszę się, że przepis się podoba! 🙂

Dodaj komentarz