Fit snickers – bez cukru i mąki pszennej!

snicerks2

Fit snickers to połączenie delikatnego masła orzechowego z karmelem na bazie daktyli i orzechami ziemnymi. Jest idealnym zamiennikiem niezdrowych batonów zjadanych w trakcie dnia i oczywiście nie zawiera cukru oraz mąki pszennej! 

Kiedy słyszę słowo „snickers” od razu dostaję ślinotoku. Nie wiem, czy masz tak samo, ale dla mnie snickers jest czymś naprawdę genialnym. Może dlatego, że kocham zarówno czekoladę, jak i orzechy ziemne.

Jedzenie „sklepowej wersji” nie jest wskazane dla osób dbających o formę i/lub zdrowie, więc postanowiłam przyrządzić je w wersji bez cukru i mąki pszennej. Niewykonalne? A jednak!

Od długiego czasu walczyłam ze sobą, żeby użyć daktyli. Kojarzyły mi się one z dzieciństwem, a wtedy byłam ich wrogiem numer 1. Jednak powiedziałam sobie „raz kozie śmierć, spróbuję się przełamać” i wiesz co? Już zawsze będę robić „karmel” na ich bazie. Mówiąc nieładnie – jest to totalny sztos. Serio. Nie żartuję!

Z podanych proporcji wyszło 10 batoników. Użyłam pudełka plastikowego o wymiarach 12×20 cm.

Składniki:

  • 200 g masła orzechowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki ksylitolu (opcjonalnie)
  • 150 g suszonych daktyli
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 50 ml wody
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • 50 g orzechów ziemnych (ja kupiłam fistaszki i wyłupałam orzechy, żeby nie używać prażonych)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Spód:

  1. Masło orzechowe wymieszaj z mąką kokosową, szczyptą soli i ksylitolem.
  2. Pudełko lub formę  wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Przygotowaną masę przełóż do pudełka/formy i wyrównaj.
  4. Wstaw do lodówki l na 30 min.

„Karmel”:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i przykryj talerzykiem.
  2. Po 15 minutach odlej wodę i daktyle przełóż do miksera lub blendera.
  3. Do daktyli dodaj sól, olej kokosowy, wodę i aromat waniliowy. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Wyciągnij schłodzony spód z lodówki i pokryj go połową przygotowanego „karmelu”.
  5. Posyp orzechami ziemnymi.
  6. Orzechy pokryj drugą częścią „karmelu”.
  7. Wstaw do zamrażarki na 30 minut.

Czekolada:

  1. Czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej razem z 1 łyżeczką oleju kokosowego.
  2. Wyciągnij schłodzoną masę z karmelem i orzechami z zamrażarki.
  3. Polej ją roztopioną czekoladą. Wstaw do lodówki na 10 minut.
  4. Po tym czasie wyciągnij masę z lodówki, odwróć ją na drugą stronę i polej czekoladą. Wstaw na 10 minut do lodówki.
  5. Po 10 minutach wyciągnij prawie już gotowego snickersa z lodówki, znów odwróć (aby snickers miał ułożenie – czekolada, spód, karmel, orzechy, karmel, czekolada.
  6. Polej odrobiną czekolady i posyp posiekanymi kawałkami orzechów.
  7. Wyciągnij papier do pieczenia ze snickersem z pudełka i pokrój na kawałki.
  8. Gotowe! 🙂

snickers6

snickers1

Dodaj komentarz