Szybka tarta z budyniem i truskawkami – bez cukru i mąki pszennej!

tarta z truskawkami

Szybka tarta to idealny pomysł na deser „last minute”. Spód jest delikatnie kokosowy, a w połączeniu z budyniem i truskawkami po prostu rozpływa się w ustach! Ostrzegam – to ciasto uzależnia! I co najważniejsze – można jeść je bez wyrzutów sumienia! 

Uwielbiam sezon na truskawki. Mogę jeść je w każdej postaci i chętnie przemycam je w kuchni. Jedyną formą, do której chyba nigdy w życiu się nie przemogę są truskawki z cukrem i śmietaną. To zdecydowanie była moja zmora dzieciństwa!

Jednak wróćmy do ciasta. Stwierdziłam, że każdy człowiek powinien mieć swój „awaryjny przepis na szybki deser”, więc w ten sposób ułożyłam przepis. Spód do tarty i budyń robi się naprawdę szybko, a truskawki są pyszne, zdrowe i… niskokaloryczne!

Poniżej kilka ciekawostek na ich temat:

  • Nazwa „truskawka” wywodzi się ze staropolskiego słowa „truskać”, czyli „łamać się” – dzięki temu określano, że pędy truskawek są bardzo delikatne.
  • Truskawki są niskokaloryczne – w 100 g znajduje się tylko około 30 kcal!
  • Powstały dzięki skrzyżowaniu dwóch odmian poziomek: wirginijskiej i chilijskiej.
  • Dawniej leczono nimi kamienie nerkowe, reumatyzm i zapalenie stawów.
  • Truskawki są bogate w żelazo, wapń, fosfor, dzięki czemu zbawiennie działają na kości, układ mięśniowy i infekcje bakteryjne.
  • Truskawki są idealne dla osób z problematyczną perystaltyką jelit. Dzięki błonnikowi przeciwdziałają zaparciom i usprawniają pracę jelit.
  • Truskawki zawierają również więcej witaminy C niż cytryna!

Prawda, że są genialne? Zatem szykuj składniki – robimy pyszną tartę z budyniem i truskawkami!

Składniki:

Spód:

  • 120 g oleju kokosowego
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 45 g mąki kokosowej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 żółtka

Krem i dodatki:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej (opcjonalnie)
  • 500 g świeżych truskawek (lub innych owoców wedle uznania)
  • płatki kokosowe lub płatki migdałów
  • tarta gorzka czekolada

Przygotowanie: 

Spód:

Jeśli używasz Thermomix’a:

1. Zamrożony olej kokosowy rozdrobnij ustawiając Thermomix na 5 sekund, poz. 4 – 4,5.

2. Następnie do oleju dodaj pozostałe składniki na ciasto i ustaw na 20 sekund, poz. 5 – 5,5.

3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

4. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.

5. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

6. Ciasto piecz przez 25 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

1. Jeśli masz jakiekolwiek urządzenie do rozdrabniania – rozdrobnij w nim zamrożony olej. Jeśli nie – zamrożony olej kokosowy wyłóż na stolnicę i porządnie posiekaj.

2. Do posiekanego oleju stopniowo dodawaj pozostałe składniki i nadal siekaj ciasto nożem, aż do połączenia się składników. Zagnieć ciasto zimnymi rękoma.

3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

4. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.

5. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

6. Ciasto piecz przez 25 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Dodatki:

  1. Budyń – jeśli na opakowaniu napisane jest, aby jeden budyń zrobić na 0,5 litra mleka, to aby budyń był zwarty i nie rozlewał się przy krojeniu ciasta – musisz dodać mniej mleka. Dwa opakowania zrób w 750 ml mleka, a nie 1 litrze. Pamiętaj, aby zamiast cukru dodać 3 łyżki ksylitolu. Opcjonalnie możesz dodać do budyniu 2 łyżki mąki kokosowej, jeśli budyń nie wyjdzie wystarczająco gęsty.
  2. Przygotowany budyń odstaw do ostygnięcia. Od czasu do czasu mieszaj, aby nie zrobiły się grudki.
  3. Truskawki umyj, odetnij szypułki i przekrój truskawki na pół.
  4. Ostudzony, wcześniej upieczony spód pokryj budyniem.
  5. Truskawki ułóż na budyniu i posyp je płatkami kokosa/migdałów i gorzką czekoladą.
  6. Podawaj schłodzone.

tarta z truskawkami2

tarta z truskawkami

12 Comment

  1. magda says: Odpowiedz

    witam. przepis super ale nie wiadomo na jaką wielkość blaszki …… w tym momencie nie mam maki ryżowe. jaką mogę ja zastąpić: zwykła pszenna, orkiszowa, owsiana??

    1. blaszka 26 cm 🙂 Nie używam mąki pszennej, ale wydaje mi się, że spośród tych trzech (pszenna, orkiszowa, owsiana) – pszenna będzie najlepsza.

  2. Ola says: Odpowiedz

    Cześć ! Nie mam akurat maki ryżowe , czym mogę ja zastąpić ? I w jakich proporcjach 🙂

  3. Ola says: Odpowiedz

    Cześć ! Nie mam akurat maki ryżowe , czym mogę ja zastąpić ? I w jakich proporcjach 🙂

  4. ANIA says: Odpowiedz

    Czesc. Nie uzywam oleju kokosowego, czym mogę go zastapic?

    1. Myślę, że można zastąpić olej kokosowy masłem 🙂

  5. Monika says: Odpowiedz

    czy krem można zrobić bez budyniu?

    1. można zastąpić budyń dowolnym kremem 🙂

  6. Basia says: Odpowiedz

    Witam,
    Ciasto jest naprawdę dobre, tylko mam z nim jeden problem – ksylitol w cieście nie rozpuścił się podczas pieczenia i wyczuwalne są chrupiące ziarenka. Co zrobić, żeby pozbyć się tego problemu? Jako że dopiero zaczynam swoją przygodę z ksylitolem, będę wdzięczna za każdą wskazówkę 🙂
    Pozdrawiam!

    1. Szczerze mówiąc to nigdy nie miałam takiej sytuacji, jednak wydaje mi się, że są dwa sposoby:
      1) Przed dodaniem ksylitolu zmielić go na puder
      2) Dłużej wyrabiać ciasto 🙂

      1. Basia says: Odpowiedz

        Bardzo dziękuję! 😀 Ciasto wyrabiałam ręcznie, gdybym robiła to dłużej, olej kokosowy zbytnio by się rozpuścił i nici z kruchego ciasta, ale zmielenie ksylitolu na puder wydaje się logiczne, choć nie na tyle, żebym sama na to wpadła 😛 Następnym razem spróbuję 🙂
        Pozdrawiam życząc miłego i pysznego dnia:)

        1. Do usług! 🙂

Dodaj komentarz