Ośmiornica – ciekawostki i przepis, który zawsze wychodzi

Zrzut ekranu 2017-07-16 21.20.26

Jak przygotować ośmiornicę, aby była naprawdę delikatna? Znam na to sposób! Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane danie i choć wielu z nas boi się tego zadania – warto spróbować i przekonać się, że jest to coś niesamowicie dobrego. Ośmiornicę według tego przepisu robiłam nie raz i jedno jest pewne – zawsze wychodzi.

Nie byłabym sobą, gdybym nie wyszukała ciekawych informacji na temat przygotowywanego przeze mnie produktu. Oto najciekawsze ciekawostki, jakie znalazłam na temat ośmiornic! Są to piekielnie inteligentne stworzenia!

1. Ośmiornice mają niesamowite zdolności obronne. Dzięki specyficznej budowie komórek i mięśni potrafią niemal natychmiast dopasować się do kolorów, wzorów, a nawet tekstury otoczenia. Dzięki temu są w stanie ukryć się w momencie zagrożenia. 

2. Wszystkie ośmiornice są jadowite, ale tylko jeden rodzaj ośmiornic jest śmiertelny dla ludzi.

3. Ośmiornice mają trzy serca.

4. Ośmiornice są w stanie zmienić swój kształt ciała i naśladować inne zwierzęta.

5. Ośmiornice mają błękitną krew. Zamiast czer­wo­nej he­mo­glo­bi­ny rolę prze­no­śni­ka tlenu pełni u nich he­mo­cy­ja­ni­na za­wie­ra­ją­ca miedź (stąd nie­bie­ski kolor).

6. Najwięcej ośmiornic do spożycia przez ludzi pochodzi z północnej i zachodniej Afryki.

7. Najwięcej ośmiornic, w przeliczeniu na jednego mieszkańca, zjadają Koreańczycy.

8. Nowo narodzona ośmiornica jest wielkości pchły.

Wróćmy jednak do kulinarnej strony medalu. Podobno przygotowanie ośmiornicy we właściwy sposób jest nie lada wyzwaniem. Bardzo często mięso pozostaje gumowate i strukturą przypomina gumę do żucia. Chyba dlatego dawniej bałam się przygotować ją w domu. Bałam się, że wyjdzie mi dokładnie taka, jak z opowieści o żuciu jej w nieskończoność.

Moim zdaniem sęk tkwi w szczegółach jej przyrządzenia. Dzięki Bogu moja wyszła, że tak nieskromnie powiem, idealna. Była tak delikatna, aż rozpływała się w ustach! Kiedyś rozmawiałam na temat ośmiornic z jednym z Szefów Kuchni, jakich znam. Nie chciał zdradzić mi tajemnicy jego genialnego dania, ale dał mi kilka wskazówek, dzięki czemu w ten sposób dobrałam składniki. I tak oto Cię zaskoczę:


PRZYRZĄDZENIE IDEALNEJ OŚMIORNICY JEST BANALNIE PROSTE!


aa

Warto również wiedzieć, że nawet, jak kupujemy świeżą ośmiornicę, należy ją zamrozić, aby jej mięso skruszało.

Osobiście kupuję mrożoną ośmiornicę w Biedronce, ponieważ cena nie zwala z nóg (biorąc pod uwagę, że jest to OŚMIORNICA) i za każdym razem wychodzi w punkt.

Zdradzę Ci przepis na moją ośmiornicę. Najpierw ją ugotowałam, a później wrzuciłam na patelnię, żeby dodać jej smaku.

Gotowanie:

  • 1 ośmiornica
  • duży garnek z wodą (wlałam około 2 litry wody)
  • 5 liści laurowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 małe cebule
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki (oprócz ośmiornicy) umieść w garnku z wodą i zagotuj.
  2. Do wrzącej mikstury wrzuć rozmrożoną ośmiornicę.
  3. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę.
  4. Po tym czasie wyjmij ośmiornicę z wody, odetnij macki, zgrilluj lub podsmaż.
  5. Smacznego!

Zrzut ekranu 2017-07-16 21.20.26

Dodaj komentarz