Muffiny z jabłkami – szybki i zdrowy przepis

muffin2

Muffiny z jabłkami to propozycja idealna dla wielbicieli jabłeczników i szarlotek. Są delikatnie cynamonowe i choć nie zawierają ani grama cukru – są słodkie i pyszne. Idealnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska w pracy lub szkole! 

Uwielbiam muffiny. Jednak zawsze ubolewam nad tym, że większość muffinów dostępnych w sklepach jest na bazie mąki pszennej – a co za tym idzie – nie mogę sobie na nie pozwolić.

Muffiny z jabłkami długo za mną chodziły, ponieważ nie dość, że jestem wielką fanką jabłek i jabłeczników, to muffiny z łatwością można spakować jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.

Co więcej – moja wersja muffinów zawiera w sobie jabłka i … olej rzepakowy. Po krótce przedstawię Ci ich naprawdę wspaniałe właściwości!

Jabłka:

– zawierają dużo błonnika, który wspomaga pracę jelit (zaparciom mówimy stanowcze nie!)

– osoby, które jedzą jabłka mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

– są bogate w witaminę C

– mają niski indeks glikemiczny

– oczyszczają organizm z toksyn dzięki dużej zawartości pektyn

Olej rzepakowy (tłoczony na zimno): 

– jest dobrym źródłem witaminy A, E, K i D2

– przeciwdziała miażdżycy

– działa kojąco na objawy zapalenia stawów

– wspomaga przemianę materii

– jest bogaty w kwasy Omega-3 i Omega-6

Zachęciłam Cię do przepisu na muffiny z jabłkami? Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 130 ml mleka
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 30 g zmielonych migdałów (opcjonalnie do smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 4-5 łyżek ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Jabłka pokrój w kosteczkę. Nie musisz obierać ich ze skórki.
  2. Olej wymieszaj z mlekiem i jajkami.
  3. W osobnym naczyniu połącz ze sobą wszystkie „suche” składniki – mąkę ryżową, owsianą, kokosową, zmielone migdały, cynamon, sodę i ksylitol.
  4. Gdy „suche” składniki będą już dobrze wymieszane – stopniowo dolewaj do nich olej wymieszany z mlekiem i jajkami – pamiętaj, żeby dodając je ciągle mieszać masę.
  5. Do gotowej masy wrzuć pokrojone jabłka.
  6. Piekarnik nastaw na 190 stopni, grzanie góra dół.
  7. Formę do muffinów wyłóż papilotkami.
  8. Do każdej papilotki nałóż masę z jabłkami. Najlepiej do 3/4 wysokości papilotki.
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut – do suchego patyczka.
  10. Mam blaszkę na 12 muffinów, a masy wyszło mi na 16, więc musiałam upiec je w dwóch turach.

Daj znać w komentarzu czy przepis przypadł Ci do gustu! Będzie mi bardzo miło! 🙂

muffiny4

muffin3

20 Comment

  1. An says: Odpowiedz

    Czym można zastąpić mąkę kokosową i owsianą?

    1. Mąkę kokosową można zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi lub mąką jaglaną, a owsianą zmielonymi płatkami owsianymi lub otrębami. 🙂

  2. Asia says: Odpowiedz

    Wypróbowałam 🙂 bardzo proste w przygotowaniu i do tego smaczne 🙂
    Polecam 🙂

    1. Super, cieszę się, że smakują! 🙂

  3. Ola says: Odpowiedz

    Czy zamiast mąki owsianej można użyć otrębów owsianych ?

    1. tak 🙂

  4. Magda says: Odpowiedz

    Czy mogę zamienić alej rzepakowy na oliwę z oliwek ? oraz czym mogę zastąpić ksylitol ?

    1. Olej rzepakowy można zmienić na olej kokosowy lub masło. Oliwa z oliwek nie nadaje się do ciast, ponieważ daje specyficzny posmak. 🙂 Ksylitol można zastąpić miodem lub cukrem.

  5. Magda says: Odpowiedz

    Czy mogę zamienić alej rzepakowy na oliwę z oliwek ?

    1. Olej rzepakowy można zmienić na olej kokosowy lub masło. Oliwa z oliwek nie nadaje się do ciast, ponieważ daje specyficzny posmak. 🙂

  6. AM says: Odpowiedz

    A gdybym zamiast muffinow upiekla placek? A zamiast jakek uzyla sliwek wegierek? – uda sie?

    1. Myślę, że powinno się udać, chociaż ciężko mi określić na 100%, bo z tego ciasta robiłam tylko muffiny. 🙂 Ja bym wyłożyła blachę papierem do pieczenia, wylała samo ciasto i na nie ułożyła śliwki. Można też spróbować z kruszonką. Czekam na znak jak wyszło! 🙂

      1. AM says: Odpowiedz

        Zrobiłam 🙂 i wyszło pysznie. Wszystko wg przepisu, też pokrojone w ósemki śliwki dałam do środka a na koniec trochę ułożyłam na wierzchu i obsypałam szczyptą erytrolu. Zamiast blaszki miałam silikonową formę do tart – posmarowaną odrobiną oleju rzepakowego. Ilości, które podałaś były akurat na tę formę. Piekłam 30 min, do lekkiego zarumienienia na wierzchu. Jako, że mój mąż nie uznaje kwaskowych ciast (ciasto ma być słodkie :)), zmieliłam trochę erytrolu i posypałam „cukrem pudrem”.
        Dziękuję za przepis – jest super!

        1. Super! Cieszę się, że przepis się spodobał! 🙂

  7. Ewa says: Odpowiedz

    Wyszły boskie… Dzieci zachwycone! Choć obawiałam się bardzo tej ryżowej mąki. Palce lizać !

    1. Super! Cieszę się, że smakują! 🙂

  8. Agnieszka says: Odpowiedz

    Bardzo dobre i ekspresowe w przygotowaniu 🙂

  9. Natalia says: Odpowiedz

    Witam. Cudowny blog;) zaczynam przygode ze zdrowym gotowanie 😉 pytanie mam takie czy moge czyms zastapic make ryzowa? Aktualnie mam synka chorego i jestesmy uziemieni w domu a jutro planuje wyprobowac Twoj boski przepis.

    1. Spróbowałabym zwiększyć o 50g ilość mąki owsianej i dodać 50g maki ziemniaczanej. Powinno być ok. 🙂

Dodaj komentarz