Sernik a’la kinder country – bez pszenicy i cukru!

sernik1

Sernik kinder country to idealny deser dla osób lubiących te popularne batoniki. Jest delikatny, rozpływa się w ustach i nie zawiera ani grama pszenicy! Sprosta wymaganiom nawet najwybredniejszych smakoszy!

Zawsze powtarzam, że domowe ciasta nie tuczą. No może są wyjątki, ale na 100% nie należy do nich sernik! Dlaczego?

Na sernik składa się głównie twaróg, który:

– Jest niskoenergetyczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 3 gramów węglowodanów w postaci  laktozy, czyli złożonego cukru mlecznego.

– W 100 g chudego twarogu znajdziesz tylko do 0,5% tłuszczu, a w półtłustym do 4 g.

– Jest genialnym źródłem białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.

– Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji, zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.

– Spożywanie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne i zalecane spożycie witaminy B2 (w 37%) i witaminy B12 (w 33%).

– W twarogu znajdziemy także witaminy B6, B1, A, E i D.

To jak? Przekonałam Cię, że ten sernik kinder country można zjeść bez wyrzutów sumienia? Zatem do dzieła!

Składniki:

Sernik:

  • 50 g gryki/żyta ekspandowanego
  • 7-8 ciastek (ja użyłam ciastek owsianych Sante bez pszenicy)
  • 1 kg twarogu sernikowego (ja używam twarogu sernikowego President)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 5-6 łyżek ksylitolu
  • 3 jajka

Dekoracja:

  • 1 serek śmietankowy typu philadelphia
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 20-30 g gryki/żyta ekspandowanego
  • ciastka do dekoracji
  • maliny (ja nimi dekorowałam, ale dla mnie nie był to strzał w dziesiątkę, choć Luby był zachwycony)
  • ewentualnie biała czekolada

Przygotowanie:

Sernik:

1. Wszystkie składniki na sernik zmiksuj na gładką masę.

2. Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół.

3. Spód tortownicy pokryj papierem do pieczenia.

4. Na papier wysyp pokruszone kawałki ciastek i grykę lub żyto ekspandowane.

5. Przelej masę do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

6. Piecz przez 55 minut.

7. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i potrzymaj w piekarniku jeszcze ok. 20 minut.

8. Wyciągnij sernik z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Dekoracja:

1. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

2. Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z serkiem śmietankowym.

3. Tak przygotowaną masą pokryj sernik.

4. Udekoruj ciasto kawałkami ciastek, malinami, gryką lub żytem ekspandowanym i rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

spód

sernik1

2 Comment

  1. Izabela says: Odpowiedz

    Czy twaróg sernikowy można zastąpić jogurtem greckim? 🙂

    1. Szczerze mówiąc to nigdy nie próbowałam, ale z tego co wiem, ludzie często zamieniają twaróg na jogurt grecki. 🙂

Dodaj komentarz