Drożdżówki z cynamonem – bez mąki pszennej

cynamonki

Drożdżówki z cynamonem i migdałami to idealny pomysł dla osób szukających słodkości bez pszenicy. Są delikatne, słodkie i intensywnie cynamonowe. W połączeniu z migdałami tworzą genialną kombinację smaków. Zdecydowanie przypadną do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom! 

Od dawna chodziło za mną ciasto drożdżowe, jednak ono zazwyczaj lubi robić mi na złość – nie rosnąć. Tym razem, mimo braku mąki pszennej – urosło i co najważniejsze – smakuje mega dobrze!

W tym przepisie nie użyłam ksylitolu, bo ksylitol zabija drożdże – warto o tym pamiętać.

Jedno jest pewne – jeśli nie używasz mąki pszennej lub szukasz bezglutenowego przepisu na drożdżówki – ten przepis skradnie Twoje serce!

Składniki na drożdżówki bez maki pszennej:

Ciasto:

  • 65 g masła
  • 55 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g lnu (zmielone siemię lniane)
  • 1/3 płaskiej łyżeczki sody
  • 7 g suchych drożdży
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 ml letniej wody
  • cukier wymieszany z cynamonem
  • masło lub olej kokosowy do natłuszczenia rąk

Dekoracja:

  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 7 łyżek wody
  • posiekane migdały do posypania

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mąką ryżową, owsianą, lnem, sodą, suchymi drożdżami, cukrem i cynamonem (wszystkimi suchymi składnikami).
  2. Rozpuść masło.
  3. Do wymieszanych suchych składników wlej rozpuszczone masło i ugniataj.
  4. Następnie stopniowo dodawaj letniej wody. Ugniataj przez ok. 5 min. Jeśli używasz Thermomix’a wyrabiaj 5 minut na opcji interwał.
  5. Gotowe ciasto (powinno być mocno lepkie) przełóż do plastikowej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  6. Po tym czasie odpowietrz ciasto poprzez naciskanie go drewnianą łyżką. Odstaw na kolejne 10 minut.
  7. Po tym czasie natłuść ręce masłem lub olejem kokosowym i podziel ciasto na 5-6 części.
  8. Każdą z części zroluj na długi rulon, posyp z jednej strony cukrem wymieszanym z cynamonem i zwiń.
  9. Czynność powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta.
  10. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  11. Gotowe drożdżówki ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  12. Piecz przez 20 minut.

Dekoracja:

  1. Zagotuj 7 łyżek wody i dodaj do nich cukier. Porządnie wymieszaj i chwilę gotuj, aż masa trochę zgęstnieje.
  2. Gdy masa zgęstnieje – ściągnij z gazu i polej nią drożdżówki.
  3. Migdały posiekaj na małe kawałki i posyp nimi drożdżówki.

cynamonki2

cynamonki

3 Comment

  1. Ola says: Odpowiedz

    Dzień dobry. Czy przepis na to ciasto można wykorzystać do zrobienia strucli markowej? Wyrośnie? Nie będzie zbyt kruche?

  2. Ola says: Odpowiedz

    Makowej oczywiście 😀 z masą makową

    1. Myślę, że tak. Ciasto drożdżowe bezglutenowe samo w sobie jest dość kruche (niestety), ale wydaje mi się, że do strucli makowej powinno być ok. 🙂 Warto pamiętać, że drożdżówki bezglutenowe najlepsze są „na świeżo”. 🙂

Dodaj komentarz