Bliny bez mąki pszennej – na słodko i słono

placki1

Bliny bez mąki pszennej to idealne rozwiązanie dla osób na diecie bez pszenicy i tych, którzy dbają o linię. Są delikatne i puszyste, a co najważniejsze – jeszcze nigdy nie zrobiły mi na złość i zawsze wyrastają! Można serwować je zarówno na słodko, jak i słono. Czy można chcieć czegoś więcej?

Bliny kojarzą mi się z moim tatą. Co prawda robił je na mące pszennej, ale zapach mojej wersji placków przypomina mi ten z dzieciństwa. Jest to idealny zapach świeżego ciasta drożdżowego, czyli coś wspaniałego!

Przyznam się bez bicia, że z reguły stroniłam od ciast na bazie drożdży, bo uważałam, że one najzwyczajniej na świecie mnie nie lubią. Czasami ciasto nie chciało rosnąć, innym razem robił się zakalec, jednak w tym przypadku jest inaczej. Dzięki temu przepisowi stwierdziłam, że nie warto rezygnować z drożdży, bo jeśli placuszki drożdżowe z tej receptury wychodzą mi ZAWSZE, to raz kozie śmierć – czas zacząć eksperymentować z drożdżami!

Jeśli chcesz przyrządzić placki na słono – wykonaj przepis według poniższych gramatur. Jeśli zależy Ci na słodkich placuszkach – dodatkowo dodaj 2 łyżki cukru.

Składniki:

  • 130 g mąki gryczanej
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 130 g mąki owsianej
  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia

Wykonanie: 

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Mleko delikatnie podgrzej, aby było letnie.
  3. Mąkę gryczaną wymieszaj z mąką kukurydzianą i owsianą, suchymi drożdżami, solą, cukrem i siemieniem lnianym. Jeśli zależy Ci na słodkich plackach – dodaj dodatkowe 2 łyżki cukru.
  4. Letnie mleko wymieszaj z żółtkami i dodaj do suchych składników. Porządnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  5. Gotową masę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  6. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy, gdy wyrośnie po 30 minutach. Delikatnie wymieszaj.
  7. Odstaw na 20 minut.
  8. Po tym czasie delikatnie przemieszaj masę, żeby uszło z niej trochę powietrza.
  9. Rozgrzej patelnię teflonową i pokryj ją cienką warstwą tłuszczu. Ja akurat posmarowałam patelnię papierem nasączonym olejem rzepakowym. Możesz usmażyć placki bez tłuszczu, jednak lepsze wychodzą, gdy mają choć odrobinkę oleju.
  10. Masę nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor.
  11. Jeśli podajesz placki na słono – idealnie będą komponować się z gulaszem, jogurtem naturalnym lub twarożkiem.
  12. Jeśli podajesz placki na słodko – świeże owoce dodadzą im genialnego smaku.

placki2

3 Comment

  1. Gosia says: Odpowiedz

    Jest szansa, że wyjdą równie dobrze na mleku roślinny (kokosowym, ryżowym)?

  2. Wyglądają apetycznie i do tego mają dobre składniki. Uwielbiam siemię lniane, więc chyba się skuszę.

    1. polecam, są naprawdę super! 🙂

Dodaj komentarz