Domowe przetwory: uniwersalny sos pomidorowy

pomidor2

Uniwersalny sos pomidorowy idealnie zastępuje ketchup i genialnie sprawdza się jako baza sosu do makaronu. Jeśli szukasz przepisu na coś, co zdecydowanie przyda się w kuchni – przychodzę z pomocą! 

Uwielbiam ketchup i makarony na bazie sosu pomidorowego. Postanowiłam więc połączyć obie te rzeczy (tak, jest to możliwe!) i w ten sposób powstał uniwersalny sos pomidorowy.

Powiem Ci z ręką na sercu, że nie raz słoiczek sosu ratował mnie, gdy totalnie nie miałam pomysłu na obiad. Luby z kolei zastępuje nim ketchup i mówi, że jest to totalny strzał w dziesiątkę. I ja mu wierzę!

Zanim przejdziemy do przepisu, mam dla Ciebie kilka ciekawostek, dzięki którym zobaczysz zalety domowego sosu pomidorowego.

Pomidory:

  • są bogate w likopen, czyli antyutleniacz, który przeciwdziała nowotworom, wspomaga układ krążenia oraz spowalnia proces starzenia się skóry
  • są źródłem witamin, takich jak witamina C, E, K, B3 czy B6
  • to warzywa niskokaloryczne (18 kcal w 100g)
  • działają uspokajająco dzięki zawartości bromu
  • Mają w sobie kwas chlorogenowy, który hamuje powstawanie zmian nowotworowych

Prawda, że pomidory są niesamowite? Zatem do dzieła!

Najlepiej przygotuj sobie małe słoiczki (0,2l lub 0,3l), wtedy będziesz mieć pewność, że sos szybko nie zepsuje się po otwarciu i łatwiej będzie Ci go zużyć.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów „podłużnych” (najlepiej nadają się do przetworów, ponieważ mają w sobie najmniej wody)
  • 4 cebule
  • 4 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
  • 1-2 łyżki ksylitolu (zależy czy zależy Ci na słodkawym posmaku, żeby sos przypominał ketchup)
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • pieprz i sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne/chilli

Przygotowanie:

1. Pomidory porządnie umyj, pokrój na ćwiartki i usuń „twarde” części.

pomidor2

2. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub kostkę.

3. Obierz czosnek i pokrój go na kawałki.

4. Paprykę pokrój na 4 części, usuń gniazda nasienne i upiecz w piekarniku (180 stopni, grzanie góra dół, ułóż skórą do góry i piecz aż do do momentu, gdy skórka będzie się przypalać).

papryki

5. Upieczoną, gorącą paprykę wrzuć do miski i przykryj ściereczką.

6. Po 20 minutach ściągnij skórę z papryki.

7. W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego i podsmaż na nim posiekaną cebulę.

8. Gdy cebula się zeszkli – dodaj do niej czosnek, zamieszaj.

9. Do przesmażonej cebuli z czosnkiem dodaj pomidory i przyprawy (oprócz ksylitolu, pieprzu i soli).

10. Na początku często mieszaj pomidory, żeby wszystkie zmiękły pod wpływem temperatury.

11. Całość doprowadź do wrzenia.

12. Do pomidorów dodaj upieczone i obrane ze skóry papryki.

13. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Pamiętaj, żeby nie przykrywać garnka – dzięki temu sos odparuje i zgęstnieje.

14. Gdy stwierdzisz, że odpowiednia ilość wody odparowała – zmiksuj całość na gładką masę (pamiętaj, aby wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie!!!). Jeśli używasz Thermomixa – ustaw na poz. 10 na 3-4 minuty.

15. Zmiksowaną, gorącą masę posłodź ksylitolem oraz dopraw według uznania pieprzem i solą.

16. Tak przygotowany sos przelej do wyparzonych słoiczków i postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi pasteryzacji z tego -> WPISU.

Zrzut ekranu 2017-08-12 20.23.42

 

Dodaj komentarz