Pizza bezglutenowa – szybka, lekka i pyszna!

16710568_1420317721314259_1421890842_o

Pizza bezglutenowa, czyli szybka alternatywa dla osób unikających pszenicy. Robi się ją prosto, szybko i przyjemnie – na samą myśl leci ślinka!

„Osoby stroniące od glutenu nie mogą jeść pizzy”. Czyżby? Nic bardziej mylnego! Dzięki wielu rodzajom mąk jest to możliwe. W końcu w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych!

Nie jestem fanką gotowych miksów mąk, które są nafaszerowane różnymi „E”, dlatego długo kombinowałam, aż w końcu wyszła! Pyszna pizza bezglutenowa!

Pamiętam, że gdy dowiedziałam się o uczuleniu na mąkę pszenną, było mi strasznie smutno. Zastanawiałam się czy kiedykolwiek jeszcze zjem pizzę, chleb i inne znane produkty. Większość osób na początku drogi bez glutenu lub tylko mąki pszennej, jak ja, myśli, że świat się wali i od tej pory dozwolona będzie tylko woda i woda, i jeszcze…woda. Nie ma co panikować! Oto przykład, jak zrobić klasyk na bazie mąki pszennej bez jej wykorzystania!

Pizza bezglutenowa:

Ciasto:

  • 100 g mąki z tapioki (skrobi z manioku)
  • 50 g mąki owsianej (osoby nietolerujące glutenu – mąka owsiana bezglutenowa)
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżki lnu (mielonego siemienia lnianego)
  • 1 białko jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

+ sos pomidorowy

+ tarta mozzarella 

+ składniki według uznania (w moim przypadku była to szynka, pomidory suszone i kukurydza)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie mąki wymieszaj z siemieniem lnianym, solą i pieprzem.
  2. Podgrzej mleko. Powinno być letnie, nie gorące.
  3. Do podgrzanego mleka dodaj drożdże, cukier i jedną łyżkę mąki ryżowej. Porządnie wymieszaj i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
  4. Do mieszanki mąk i przypraw stopniowo dodawaj rozczyn z drożdżami, ciągle mieszając.
  5. Następnie do masy dodaj białko i olej rzepakowy.
  6. Całą masę dokładnie wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj (tak, ja używam wałka, żeby ciasto było jak najcieńsze) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  9. Nastaw piekarnik na 230 stopni, grzanie góra dół.
  10. Wstaw ciasto na 5 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika, posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem, ułóż składniki i wstaw z powrotem wstaw do piekarnika.
  11. Piecz przez 10-15 minut, aż zobaczysz, że ser się zarumienił i składniki podpiekły.
  12. Gotową pizzę posyp suszonym oregano.

16651371_1420317677980930_1336865306_o

16667485_1420317734647591_824877022_o

 

Dodaj komentarz