Pizza bezglutenowa, czyli szybka alternatywa dla osób unikających pszenicy. Robi się ją prosto, szybko i przyjemnie – na samą myśl leci ślinka!
„Osoby stroniące od glutenu nie mogą jeść pizzy”. Czyżby? Nic bardziej mylnego! Dzięki wielu rodzajom mąk jest to możliwe. W końcu w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych!
Nie jestem fanką gotowych miksów mąk, które są nafaszerowane różnymi „E”, dlatego długo kombinowałam, aż w końcu wyszła! Pyszna pizza bezglutenowa!
Pamiętam, że gdy dowiedziałam się o uczuleniu na mąkę pszenną, było mi strasznie smutno. Zastanawiałam się czy kiedykolwiek jeszcze zjem pizzę, chleb i inne znane produkty. Większość osób na początku drogi bez glutenu lub tylko mąki pszennej, jak ja, myśli, że świat się wali i od tej pory dozwolona będzie tylko woda i woda, i jeszcze…woda. Nie ma co panikować! Oto przykład, jak zrobić klasyk na bazie mąki pszennej bez jej wykorzystania!
Pizza bezglutenowa:
Ciasto:
- 100 g mąki z tapioki (skrobi z manioku)
- 50 g mąki owsianej (osoby nietolerujące glutenu – mąka owsiana bezglutenowa)
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1,5 łyżki lnu (mielonego siemienia lnianego)
- 1 białko jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
+ sos pomidorowy
+ tarta mozzarella
+ składniki według uznania (w moim przypadku była to szynka, pomidory suszone i kukurydza)
Przygotowanie:
- Wszystkie mąki wymieszaj z siemieniem lnianym, solą i pieprzem.
- Podgrzej mleko. Powinno być letnie, nie gorące.
- Do podgrzanego mleka dodaj drożdże, cukier i jedną łyżkę mąki ryżowej. Porządnie wymieszaj i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Do mieszanki mąk i przypraw stopniowo dodawaj rozczyn z drożdżami, ciągle mieszając.
- Następnie do masy dodaj białko i olej rzepakowy.
- Całą masę dokładnie wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj (tak, ja używam wałka, żeby ciasto było jak najcieńsze) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- Nastaw piekarnik na 230 stopni, grzanie góra dół.
- Wstaw ciasto na 5 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika, posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem, ułóż składniki i wstaw z powrotem wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 10-15 minut, aż zobaczysz, że ser się zarumienił i składniki podpiekły.
- Gotową pizzę posyp suszonym oregano.
Czy mąkę z tapioki można wymienić na skrobię ziemniaczaną? I czym zastąpić mąkę gryczaną? 🙂 Pozdrawiam
Tak, mąkę z tapioki można zmienić na skrobię ziemniaczaną. 🙂 Co do mąki gryczanej to ciężko mi powiedzieć, bo ona jest dość specyficzna i ciężko ją zamienić. Jednak jeśli musiałabym spróbować z inną mąką, to wybrałabym ryżową, choć nie dam sobie ręki uciąć czy efekt będzie równie dobry. 🙂