Sernik tiramisu – bez cukru i mąki pszennej!

tiramisu2

Sernik tiramisu, czyli delikatne ciasto na bazie biszkoptu, sera, kawy i kakao. Jest słodkie i puszyste, choć nie zawiera ani grama mąki pszennej oraz cukru! A co najważniejsze – w trakcie jedzenia można krzyknąć „żegnajcie wyrzuty sumienia!”.

Naszła mnie ogromna ochota na tiramisu, jednak kiedy:

  1. nie można jeść mąki pszennej
  2. stara się jeść w miarę rozsądnie

… to zjedzenie tiramisu staje się całkiem problematyczne! Trzeba było pokombinować, żeby zrobić coś, co choć w małym stopniu zaspokoi mój „tiramisowy głód”. I udało się!

Tak powstał sernik tiramisu, czyli połączenie biszkoptu z serem, kawą i kakao!

Żeby uniknąć wyrzutów sumienia (a przy tym przepisie naprawdę nie musisz ich mieć), podrzucam kilka ciekawostek na temat wartości odżywczych twarogu, czyli bazy naszego ciasta:

Twaróg:

  • Jest niskoenergetyczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 3 gramów węglowodanów w postaci  laktozy, czyli złożonego cukru mlecznego.
  • W 100 g chudego twarogu znajdziesz tylko do 0,5% tłuszczu, a w półtłustym do 4 g.
  • Jest genialnym źródłem białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
  • Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji, zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
  • Spożywanie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne i zalecane spożycie witaminy B2 (w 37%) i witaminy B12 (w 33%).
  • W twarogu znajdziemy także witaminy B6, B1, A, E i D.

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 białek
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 120 g mąki ryżowej

Do nasączenia biszkoptu:

  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • opcjonalnie 50 ml likieru Amaretto

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (ja używam President)
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 6 kropli aromatu waniliowego

Dekoracja:

  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej (do zagęszczenia kremu)
  • kakao naturalne

Przygotowanie:

Biszkopt:

  1. Piekarnik nastaw na 165 stopni, grzanie góra dół.
  2. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
  3. Gdy piana będzie sztywna – ciągle miksując – stopniowo dodawaj żółtka.
  4. Następnie – ciągle miksując – dodaj ksylitol.
  5. W osobnej misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z kakao i mąką ryżową.
  6. Powyższą mieszankę wymieszaj szpatułką z ubitą masą. Najlepiej mieszankę skrobi z mąką i kakao dodawaj stopniowo, żeby uniknąć grudek.
  7. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm) i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  8. Piecz przez ok. 25 minut.
  9. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Tortownicę wyjmij po 10-15 minutach, żeby biszkopt nie opadł.
  10. Odstaw w chłodne miejsce, żeby ostygł.
  11. Zrób kawę rozpuszczalną z 1 łyżki kawy i posłodź jeśli nie dodajesz likieru Amaretto. Jeśli dodajesz likier – dodaj go do kawy i poczekaj aż całkowicie ostrygnie.
  12. Gdy biszkopt już ostygnie – przekrój na 2 lub trzy warstwy (zależy jak Ci wyrośnie) i nasącz ostudzoną kawą.

Masa serowa:

  1. Twaróg zmiksuj z pozostałymi składnikami na masę serową.
  2. Dolny, nasączony kawą blat biszkoptu umieść w tortownicy i pokryj 1/2 lub 1/3 masy serowej (zależy ile wyszło Ci blatów).
  3. Powtórz tę czynność.
  4. Najważniejsze, aby finalnie górną częścią ciasta była masa serowa.
  5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra dół) i piecz przez 30 minut.
  6. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw, aby ostygło.

Dekoracja:

  1. Jogurt grecki wymieszaj z ksylitolem i mąką kokosową.
  2. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i pokryj ciasto „kropkami” z masy. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego – po prostu rozsmaruj masę po górze ciasta.
  3. Następnie wsyp trochę kakao do sitka i poprzez sitko oprósz nim ciasto.
  4. Wstaw do lodówki. Podawaj schłodzone.

tiramisu3

tiramisu

Dodaj komentarz