Spaghetti Bolognese – szybkie, proste i pyszne! 

bolognese2

Spagetti Bolognese, czyli danie szybkie, proste i genialne w smaku. Jest delikatnie pomidorowe, a dzięki dodatkowi czerwonego wina, zyskuje niepowtarzalny smak. I co ważne – można jeść je bez wyrzutów sumienia, ponieważ sosy na bazie pomidorów są wskazane nawet na diecie! W sekrecie dodam, że takim makaronem można skraść nie jedno serce. 

Na całym świecie spożywa się ogromne ilości makaronu. Jedni postrzegają go jako największy rarytas, inni jako rzecz totalnie niedozwoloną przy zdrowej diecie. Ci drudzy zdecydowanie nie mają racji! To nie makaron jest źródłem „tycia”, lecz sos, z którym go zjadamy. Jeśli nie tworzymy go na bazie masła i śmietany – jest jak najbardziej zdrowy i dozwolony na diecie!

Warto wspomnieć o tym, że w 100g suchego makaronu znajdziemy około 300-340 kalorii, co przeraża wiele osób. Czy słusznie? Nic bardziej mylnego! Zapominamy o tym, że przez wchłonięcie wody, trzykrotnie zwiększa on swoją wagę! I uwierz, zjedzenie 300g ugotowanego makaronu, w połączeniu z sosem graniczy z cudem. Zazwyczaj na 1 porcję przypada ok. 50 g suchego makaronu, czyli 150 g po ugotowaniu – co daje ok.150-170 kcal.

Makarony są bogatym źródłem skrobi, czyli węglowodanów złożonych. To właśnie dzięki niej, po zjedzeniu makaronu, jesteśmy najedzeni przez długi czas. I ciekawostki – węglowodany złożone wspomagają funkcjonowanie mózgu i mięśni, więc są bardzo wskazane dla osób dbających o figurę! Ponadto makaron jest źródłem witamin (B1, B6) i magnezu, które mają dobry wpływ na trawienie, dobre samopoczucie, prawidłową pracę mózgu oraz… zmniejszają chętkę na słodkości!

Poniżej podaję przepis na spaghetti bolognese, które jest totalnym mistrzem, jeśli chodzi o danie na bazie makaronu. Zdecydowanie skradnie zarówno Twoje serce, jak i serca najbliższych!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka lub 2 małe
  • połowa selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 400 g mięsa mielonego z indyka lub wołowiny
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • parmezan tarty na grubych oczkach
  • świeża, posiekana bazylia
  • makaron – w moim przypadku był to makaron bezglutenowy kukurydziany

Z podanych proporcji wyszło mi 5 porcji makaronu. Wystarczy akurat na dwa dni obiadów dla 2-3 osób. 🙂 

Przygotowanie:

Bez Thermomix’a:

  1. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Marchew, seler i pietruszkę obierz i posiekaj drobno w blenderze lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Na dużej patelni lub w garnku z nieprzywierającym spodem rozgrzej olej rzepakowy.
  4. Przygotowane powyżej warzywa podsmaż na gorącym oleju, następnie przykryj i duś ok. 5 minut.
  5. Po tym czasie dodaj mięso mielone, wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  6. Następnie dolej czerwonego wina i gotuj bez przykrycia przez ok. 5-10 minut (aż nie będzie unosić się zapach alkoholu).
  7. Do sosu dodaj pomidory z puszki, sól, pieprz i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 25-30 minut.
  8. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
  9. Gotowy makaron przełóż na talerz (jedną porcję), polej gotowym sosem bolońskim i posyp tartym parmezanem oraz świeżą bazylią.

W Thermomix’ie:

  1. Obierz cebulę, marchew, seler i pietruszkę.
  2. Warzywa pokrój na kawałki i wrzuć do naczynia miksującego.
  3. Dodaj oleju rzepakowego i ustaw na 5 sekund na poz.7.
  4. Następnie zgarnij rozdrobnione warzywa kopystką ze ścianek naczynia i duś przez 5 minut/120 stopni/poz.2.
  5. Do podduszonych warzyw dodaj mięso i ustaw na 9 minut/120 stopni/obroty wsteczne/poz.1.
  6. Po tym czasie dodaj wino i gotuj przez 5 minut/Varoma/obroty wsteczne/poz.1.
  7. Dodaj pomidory, pieprz i sól i gotuj 20 minut/100 stopni/obroty wsteczne/poz.2.
  8. Na koniec ustaw na 5 sekund na poz.5, żeby uniknąć grudek.
  9. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
  10. Gotowy makaron przełóż na talerz (jedną porcję), polej gotowym sosem bolońskim i posyp tartym parmezanem oraz świeżą bazylią.

bolognese1

2 Comment

  1. W przepisie na thermomix nie zauważyłam w którym momencie dodajemy mieso

    1. Mięso należy dodać do podduszonych warzyw 🙂

Dodaj komentarz