Fit ciasto straciatella na spodzie twarogowym

ciachooooo

Fit ciasto straciatella na spodzie twarogowym to idealna propozycja dla osób lubiących delikatne wypieki. Spód przygotowany jest na bazie chudego twarogu, nie zawiera ani grama cukru, a dosłownie rozpływa się w ustach! A krem z ricotty w połączeniu z gorzką czekoladą? Niebo w gębie! 

Uwielbiam dania i ciasta, które mogę jeść bez wyrzutów sumienia. Brzmię jak większość kobiet? Możliwe. Jednak totalnie się tym nie przejmuję. Ważne jest dla mnie to, aby zdrowo jeść, bo jak to mówią – w zdrowym ciele zdrowy duch!

To ciasto powstało przez przypadek. Po prostu miałam większą ilość twarogu w lodówce, więc stwierdziłam, że czas trochę pokombinować. I szczerze mówiąc – to jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie jadłam! Słowo daję!

Baza na fit ciasto straciatella zawiera twaróg. Pokażę Ci jego zalety:

  • Jest niskoenergetyczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 3 gramów węglowodanów w postaci  laktozy, czyli złożonego cukru mlecznego.
  • W 100 g chudego twarogu znajdziesz tylko do 0,5% tłuszczu, a w półtłustym do 4 g.
  • Jest genialnym źródłem białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
  • Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji, zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
  • Spożywanie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne i zalecane spożycie witaminy B2 (w 37%) i witaminy B12 (w 33%).
  • W twarogu znajdziemy także witaminy B6, B1, A, E i D.

Prawda, że jest super? Z kolei krem zrobiłam na bazie ricotty. I tu kilka słów na temat tego cudeńka:

  • To rodzaj twarogu uzyskanego z serwatki.
  • Przez to, że powstaje jako „skutek uboczny” przy robieniu serów, nazywany jest często po prostu produktem mlecznym.
  • Zawiera 5 razy więcej wapnia niż tradycyjny twaróg.
  • Jest szalenie popularny w kuchni włoskiej, szczególnie w południowej i środkowej części.
  • Nazwa sera pochodzi od „recocta” (łac) i oznacza „dwukrotnie gotowany”.
  • Nadaje się zarówno do dań i wypieków na słodko, jak i na słono.

To co? Do dzieła! 🙂 Panie i Panowie – oto fit ciasto straciatella na spodzie twarogowym, które skradnie Wasze serca!

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki owsianej
  • 80 g masła lub oleju kokosowego (delikatnie zmrożonego)
  • 170 g twarogu chudego
  • 70 g jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka zmielonego ksylitolu
  • sok z połowy cytryny

Dekoracja:

  • 250 g sera ricotta
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 250 g borówek
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • płatki z kokosa opcjonalnie

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Piekarnik nastaw na 200 stopni, grzanie góra dół.
  2. Zmiksuj mąki z masłem, twarogiem, jogurtem, sodą, solą i ksylitolem. Jeśli używasz Thermomix’a – wrzuć wszystkie składniki do misy i ustaw na 2 minuty na wyrabianie ciasta.
  3. Kiedy ciasto będzie już zwarte – stolnicę posyp maką i ugnieć ciasto.
  4. Tortownicę lub formę do tarty (ja użyłam 28 cm) posmaruj olejem kokosowym lub masłem, spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Spód i boki formy wyłóż ciastem. Możesz je wcześniej rozwałkować, lub „uklepywać” kawałek po kawałku.
  6. Tak przygotowane ciasto przykryj papierem do pieczenia i na papier wysyp np. groch, fasolę lub soczewicę, żeby nie powstały wybrzuszenia.
  7. Wstaw na 15 minut do rozgrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach.
  8. Po tym czasie wyjmij ciasto, zdejmij z niego papier i znów wstaw do piekarnika na 15-20 minut (kontroluj, aż się zarumieni).
  9. Wyciągnij z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
  10. Gdy ciasto przestygnie – wymieszaj wodę z ksylitolem i sokiem z cytryny i nasącz ciasto, aby uniknąć suchych miejsc.

Dekoracja:

  1. Ser ricotta wymieszaj z ksylitolem, mąką kokosową i jogurtem naturalnym.
  2. Przygotowaną masą pokryj nasączony spód ciasta.
  3. Wierzch posyp borówkami, płatkami kokosa i drobno posiekanymi kawałkami gorzkiej czekolady.

ciachooooo

chiacho2

ciacho5

Dodaj komentarz