Biszkopt twarogowy z karmelem daktylowym i prażonymi migdałami 

daktyl

Biszkopt twarogowy z karmelem daktylowym to prawdziwy „fit rarytas”. W połączeniu z delikatnym serkiem śmietankowym i prażonymi migdałami tworzy idealną kompozycję smaków. Słowo daję – to smakowa miłość od pierwszego zjedzenia! 

Uwaga – wystarczy, że raz spróbujesz ciasta z karmelem daktylowym, a zakochasz się na dobre!

Dlaczego warto jeść daktyle?

  • Daktyle są super źródłem witamin (B1, B2, B3, B4, B5, B6 i kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (cynk, fosfor, magnez, mangan, bor, miedź, kobalt, potas, selen, wapń, żelazo).
  • Są bogate w błonnik, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na perystaltykę jelit.
  • Zapobiegają powstawaniu cellulitu (!!!), poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry.
  • Obniżają cholesterol.
  • Korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz zapobiegają anemii.
  • Są bogate w kwas foliowy, dlatego są wskazane dla kobiet w ciąży.

Prawda, że daktyle są super? Zatem do dzieła! Biszkopt twarogowy z karmelem daktylowym nadchodzi!

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
  • 100 g mąki owsianej
  • 250 g twarogu chudego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 80 g oleju kokosowego lub masła
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 4 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli

+ 150 ml wody

+ 1 łyżka najlepiej zmielonego ksylitolu

+ sok z połowy cytryny

„Karmel” daktylowy:

  • 250 g suszonych daktyli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 70 ml wody
  • 4 krople olejku waniliowego
  • 1 płaska łyżka oleju kokosowego

Dekoracja:

  • 1 serek śmietankowy naturalny (ja użyłam Arla lactofree)
  • posiekane migdały

Ciasto:

  1. Piekarnik nastaw na 200 stopni, grzanie góra dół.
  2. Zmiksuj mąki z masłem, twarogiem, jogurtem, sodą, solą i ksylitolem. Jeśli używasz Thermomix’a – wrzuć wszystkie składniki do misy i ustaw na 2 minuty na wyrabianie ciasta.
  3. Kiedy ciasto będzie już zwarte – stolnicę posyp maką i ugnieć ciasto.
  4. Tortownicę (ja użyłam 24 cm) posmaruj olejem kokosowym lub masłem, spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Ciasto przełóż do blaszki i wyrównaj, żeby na całej powierzchni było jednej wysokości.
  6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut w 200 stopniach.
  7. Wyciągnij z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
  8. Gdy ciasto przestygnie – przetnij je na pół, wymieszaj wodę z ksylitolem i sokiem z cytryny i nasącz oba blaty, aby uniknąć suchych miejsc.

„Karmel daktylowy”:

  1. Suszone daktyle zalej wrzątkiem, przykryj i zostaw na 20 min, aby namokły.
  2. Po tym czasie odlej wodę z daktyli.
  3. Daktyle zmiksuj na gładką masę z solą, wodą, olejkiem waniliowym i olejem kokosowym.
  4. Tak przygotowanym karmelem pokryj pierwszy nasączony blat i przykryj drugim.

Dekoracja:

  1. Posiekane migdały upraż na suchej patelni teflonowej.
  2. Wierzch ciasta posmaruj twarożkiem śmietankowym (jeśli wolisz, żeby był słodki – dodaj do niego 1 łyżkę zmielonego ksylitolu) i posyp wcześniej uprażonymi migdałami.

daktyl

IMG_3418

 

Dodaj komentarz