Biszkopt twarogowy z karmelem daktylowym to prawdziwy „fit rarytas”. W połączeniu z delikatnym serkiem śmietankowym i prażonymi migdałami tworzy idealną kompozycję smaków. Słowo daję – to smakowa miłość od pierwszego zjedzenia!
Uwaga – wystarczy, że raz spróbujesz ciasta z karmelem daktylowym, a zakochasz się na dobre!
Dlaczego warto jeść daktyle?
- Daktyle są super źródłem witamin (B1, B2, B3, B4, B5, B6 i kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (cynk, fosfor, magnez, mangan, bor, miedź, kobalt, potas, selen, wapń, żelazo).
- Są bogate w błonnik, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na perystaltykę jelit.
- Zapobiegają powstawaniu cellulitu (!!!), poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry.
- Obniżają cholesterol.
- Korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz zapobiegają anemii.
- Są bogate w kwas foliowy, dlatego są wskazane dla kobiet w ciąży.
Prawda, że daktyle są super? Zatem do dzieła! Biszkopt twarogowy z karmelem daktylowym nadchodzi!
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
- 100 g mąki owsianej
- 250 g twarogu chudego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 80 g oleju kokosowego lub masła
- 1 płaska łyżeczka sody
- 4 łyżki ksylitolu
- szczypta soli
+ 150 ml wody
+ 1 łyżka najlepiej zmielonego ksylitolu
+ sok z połowy cytryny
„Karmel” daktylowy:
- 250 g suszonych daktyli
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 70 ml wody
- 4 krople olejku waniliowego
- 1 płaska łyżka oleju kokosowego
Dekoracja:
- 1 serek śmietankowy naturalny (ja użyłam Arla lactofree)
- posiekane migdały
Ciasto:
- Piekarnik nastaw na 200 stopni, grzanie góra dół.
- Zmiksuj mąki z masłem, twarogiem, jogurtem, sodą, solą i ksylitolem. Jeśli używasz Thermomix’a – wrzuć wszystkie składniki do misy i ustaw na 2 minuty na wyrabianie ciasta.
- Kiedy ciasto będzie już zwarte – stolnicę posyp maką i ugnieć ciasto.
- Tortownicę (ja użyłam 24 cm) posmaruj olejem kokosowym lub masłem, spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przełóż do blaszki i wyrównaj, żeby na całej powierzchni było jednej wysokości.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut w 200 stopniach.
- Wyciągnij z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
- Gdy ciasto przestygnie – przetnij je na pół, wymieszaj wodę z ksylitolem i sokiem z cytryny i nasącz oba blaty, aby uniknąć suchych miejsc.
„Karmel daktylowy”:
- Suszone daktyle zalej wrzątkiem, przykryj i zostaw na 20 min, aby namokły.
- Po tym czasie odlej wodę z daktyli.
- Daktyle zmiksuj na gładką masę z solą, wodą, olejkiem waniliowym i olejem kokosowym.
- Tak przygotowanym karmelem pokryj pierwszy nasączony blat i przykryj drugim.
Dekoracja:
- Posiekane migdały upraż na suchej patelni teflonowej.
- Wierzch ciasta posmaruj twarożkiem śmietankowym (jeśli wolisz, żeby był słodki – dodaj do niego 1 łyżkę zmielonego ksylitolu) i posyp wcześniej uprażonymi migdałami.
[…] Przepis na karmel z daktyli znajdziesz tu LINK […]