Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym 

ciasto1

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym, czyli duża blacha słodkiego szczęścia. Jest puszyste, strukturą delikatnie przypominające murzynka, a połączenie ze smakiem orzechów? Petarda! 

Czasami tęsknię za klasykami z dzieciństwa, które przygotowywane były na bazie mąki pszennej. Czy jednak muszę sobie odmawiać słodkich smakołyków? Nic bardziej mylnego!

Jeśli lubisz masło orzechowe, a na widok czekoladowego ciasta szybciej bije Ci serce – ten przepis zdecydowanie przypadnie Ci do gustu!

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g oleju kokosowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 80 g ksylitolu (ok. 5 łyżek)
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki sody

Krem:

  • 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (ja użyłam tego LINK )
  • 50 ml mleka kokosowego

Ciasto:

  1. Olej podgrzej w rondelku razem z czekoladą, aby czekolada całkowicie się rozpuściła.
  2. Gdy czekolada będzie rozpuszczona – dodaj do mieszaniny mleka, wymieszaj.
  3. Jajka ubij z ksylitolem przy użyciu miksera. Miksuj masę ok. 3 minuty, aby była jak najbardziej puszysta.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj mąki z sodą.
  5. Do wymieszanych suchych składników – ciągle mieszając – dodaj olej z mlekiem i czekoladą oraz jajka z ksylitolem.
  6. Delikatnie wymieszaj (tylko do połączenia składników, żeby masa mocno nie opadła).
  7. Piekarnik nagrzej do 170 stopni, grzanie góra dół.
  8. Blaszkę (ja użyłam blaszki 25×35 cm) wyłóż papierem do pieczenia i pokryj gotową masą.
  9. Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut.

Krem:

  1. Masło orzechowe podgrzej i rozpuść w rondelku z mlekiem kokosowym. Porządnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt zbita – dolej trochę więcej mleka kokosowego.
  2. Gotowym kremem pokryj ostudzone ciasto.
  3. Ciasto wstaw do lodówki, aby masa na wierzchu się „ścięła”.

ciasto2

ciasto3

6 Comment

  1. Ilona says: Odpowiedz

    Uwielbiam Twoje przepisy, bo zawsze wychodzą pyycha 😀 Czytam ten przepis-robię! Ale… nie mam mąki owsianej😢 Da się ją czymś zastąpić?

    1. Marcelina says: Odpowiedz

      A może płatki owsiane zblendowac na mąkę?

      1. Tak, też tak można 🙂

  2. Ola says: Odpowiedz

    Wygląda obłędnie. Czekoladowe ciasta są dla mnie najbardziejsze 😉 Fajnie by było gdyby można takie ciacho zrobić np. w kokilce dla jednej osoby. Zrobienie takiej dużej porcji kończy się tym, że pochłaniam za dużo 😉 A może myślałaś nad ciastami jednoporcjowymi? To byłaby fajna opcja dla łasuchów takich jak ja 🙂

    1. Postaram się coś wykombinować! 🙂

  3. Ola says: Odpowiedz

    Super 🙂 Czekam z niecierpliwością…

Dodaj komentarz