Naleśniki z mąki kasztanowej z kremem orzechowo-kokosowym

Zrzut ekranu 2017-10-17 17.25.17

Naleśniki z mąki kasztanowej to idealny pomysł na szybkie danie. Są delikatne, puszyste i naturalnie słodkie. Nie zawierają ani grama mąki pszennej i cukru, dzięki czemu można jeść je bez wyrzutów sumienia! Słowo daję – jeśli raz ich spróbujesz – będziesz często do nich wracać! 

Naleśniki z mąki kasztanowej są idealne, gdy masz ochotę na coś słodkiego. W cieście nie ma ani grama cukru, dzięki czemu możesz jeść je bez wyrzutów sumienia! Ja tym razem proponuję wersję na słodko, jednak na upartego można do ciasta dodać trochę przypraw i będą idealne zarówno na słono.

A mąka kasztanowa? Cudo! 

  • zawiera dużo białka i błonnika
  • jest genialnym źródłem fosforu, witaminy B6, potasu i magnezu
  • nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest idealna w diecie bezglutenowej
  • błonnik zawarty w mące kasztanowej wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
  • dzięki wysokiej zawartości żelaza ma działanie zapobiegające anemii
  • pobudza metabolizm
  • poprawia pracę mózgu

Prawda, że jest super? Zatem do dzieła!

Składniki:

Naleśniki:

  • 30 g oleju kokosowego
  • 400 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 130 g mąki kasztanowej (LINK)
  • 100 g mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Krem orzechowo-kokosowy:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g masła orzechowego (LINK)
  • 2 łyżki (ok. 40 g) mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka ksylitolu

Przygotowanie:

Naleśniki:

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

  1. Rozpuść olej kokosowy.
  2. Rozpuszczony olej przelej do dużej miski i dodaj mleko, wodę, mąkę kasztanową, mąkę z tapioki, jajka i szczyptę soli. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Rozgrzej patelnię teflonową lub (najlepiej) paterę do naleśników.
  4. Smaż z obu stron.

Jeśli używasz Thermomix:

  1. Rozpuść olej kokosowy – 2 min/70 stopni/poz.2.
  2. Dodaj mleko, wodę, mąkę kasztanową, mąkę z tapioki, jajka i szczyptę soli. Ustaw na 2 min/poz. 5.
  3. Rozgrzej patelnię teflonową lub (najlepiej) paterę do naleśników.
  4. Smaż z obu stron.

Krem:

  1. W rondelku podgrzej mleko kokosowe.
  2. Gdy będzie już gorące – dodaj masło orzechowe. Mieszaj aż się rozpuszczą. Zagęść krem mąką kokosową. Następnie zmiksuj krem na gładką masę i odstaw do ostygnięcia.

Zrzut ekranu 2017-10-17 17.27.12

2 Comment

  1. Aga says: Odpowiedz

    Czy zamiast mąki kasztanowej można użyć gryczanej?

    1. Tak, tylko totalnie zmieni to smak ciasta. 🙂

Dodaj komentarz