Połączenie kruchego ciasta z bananami i czekoladą – petarda! Jeśli uwielbiasz naleśniki z nutellą, to w tym cieście zakochasz się na amen! Szybka tarta z czekoladą i bananami nie zawiera ani grama mąki pszennej, jaj i cukru, dzięki czemu jest idealna nawet dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.
Szybka tarta z czekoladą i bananami to zdecydowanie jeden z najlepszych rarytasów na bazie czekolady jaki jadłam. Dosłownie rozpływa się w ustach!
Tym razem, na specjalne życzenie, zrobiłam tartę bez jajek. I szczerze mówiąc jestem zachwycona! Jest zwarta, nie rozpada się i smakuje naprawdę super.
Dziś (wyjątkowo) nie będę się rozwodzić nad powodami, dla których warto spróbować tego przepisu. Myślę, że gorzka czekolada z bananami broni się sama!
Zatem do dzieła! Daj znać czy przepis przypadł Ci do gustu. Będzie mi bardzo miło! 🙂
Składniki:
Kruchy spód:
- 140 g oleju kokosowego lub masła
- 55 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 40 g mąki kokosowej
- 4 łyżki (ok. 60 g) ksylitolu
- 20 g zmielonego siemienia lnianego
Wypełnienie:
- 3-4 banany (zależy od wielkości)
- 200 g gorzkiej czekolady (zazwyczaj używam czekolady 70-80%, żeby nie była zbyt gorzka)
- 300 ml mleka kokosowego z puszki (ważne, żeby była w nim śmietanka)
- orzeszki ziemne lub migdały do dekoracji
Do ciasta użyłam formy 28 cm.
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Jeśli nie używasz Thermomix’a:
- Olej kokosowy lub masło rozpuść w rondelku.
- Mąki: ziemniaczaną, ryżową i kokosową zmiksuj z ksylitolem, siemieniem lnianym i rozpuszczonym tłuszczem.
- Miksuj aż do uzyskania dość sypkiej, jednak dość zbitej masy (ok. 5 minut).
- Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę, wstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie wypełnienia.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.
- Wyciągnij ciasto z lodówki, „uklep” po kawałeczku na formie do tarty i ponakłuwaj spód ciasta widelcem.
- Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.
Jeśli używasz Thermomix:
- Olej kokosowy lub masło rozpuść w 70 stopniach/2 min/poz.2.
- Do rozpuszczonego tłuszczu dodaj mąki: ziemniaczaną, ryżową i kokosową, ksylitol oraz siemię lniane. Ustaw na 3 min/poz. 5.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto, uformuj w kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie zabierz się za przygotowanie wypełnienia.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.
- Wyciągnij ciasto z lodówki, „uklep” po kawałeczku na formie do tarty i ponakłuwaj spód ciasta widelcem.
- Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.
Wypełnienie:
1. Czekoladę połam na kawałki, włóż do garnka i zalej 5 łyżkami wody.
2. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada zacznie się rozpuszczać.
3. Gdy będzie już trochę rozpuszczona – stopniowo dodawaj do niej mleko kokosowe – ciągle mieszając.
4. Ściągnij masę z ognia, żeby się nie przypaliła i wciąż dodawaj po trochu mleka kokosowego.
5. Masa będzie gotowa, gdy będzie gęsta, jak z kawiarni serwujących gęstą czekoladę do picia.
6. Obierz banany i pokrój je w plasterki o grubości ok 1 cm.
7. Podpieczony wcześniej spód ciasta wyłóż plasterkami bananów i zalej czekoladą.
8. Wstaw do piekarnika (tym razem nagrzanego do 180 stopni) i piecz przez ok. 16-20 minut, aż zobaczysz, że czekolada nie jest już płynna, a delikatnie ścięta.
9. Wyciągnij ciasto z piekarnika i posyp dowolnie wybranymi orzechami.
10. Odstaw do ostygnięcia.
SMACZNEGO! 🙂
Przepis ciekawy upiekłabym ale mam pytanie czym można zastąpić ksylitol , siemię lniane i mąkę kokosową?
siemie lniane moze zmielona chią, ksylitol jakimkolwiek slodzikiem/cukrem, ale mąka kokosowa jest raczej nie do zastąpienia, poza tym, jaki jest sens zastępowania aż tylu składników? to już zupełnie inny przepis
Pyszna tarta! Całej rodzinie smakowala!Przepis trafi do moich ulubionych?W wersji dla dorosłych zimne ciasto skropilam odrobina baleysa??
Ooo musiało być pyszne! Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂
Witam
czy zamiast mąki ziemniaczanej mogę użyć kukurydzianej? ?
Tak, można, ale ciasto wyjdzie bardziej kruche 🙂