Tort malinowo-kokosowy to połączenie bezglutenowego biszkoptu kakaowego z kremem na bazie budyniu waniliowego, kokosa i malin. Jest delikatny i puszysty, a co najważniejsze – nie zawiera ani grama cukru!
Tort na bazie bezglutenowego biszkoptu kakaowego, budyniu, kokosa i malin to idealne rozwiązanie dla osób, które stronią od pszenicy (lub glutenu) i cukru. Celowo nie odsączyłam rozmrożonych malin z soku, aby tort był idealny na Halloween (Luby powiedział, że dzięki temu wygląda idealnie na tę okazję).
Co tu dużo mówić. Zrób tort, spróbuj, zakochaj się i daj znać jak smakowało! 🙂
Składniki:
Biszkopt:
- 9 białek
- 10 żółtek
- 5 łyżek ksylitolu (ok. 75 g)
- 60 g naturalnego kakao (ja użyłam o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 160 g mąki ryżowej (ok. 1 szklanka)
- 50 g mąki ziemniaczanej
Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 800 ml mleka
- 30 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki ksylitolu
Dodatkowo:
- 1 opakowanie mrożonych malin (rozmroź je przed użyciem)
- opcjonalnie 1/2 tabliczki białej czekolady
- 1 szklanka wody
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki ksylitolu lub miodu
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Piekarnik nastaw na 170 stopni, grzanie góra dół.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Po ok. 3-4 minutach od ubijania – stopniowo zacznij dodawać żółtka. Najlepiej po jednym.
- Następnie – ciągle miksując – dodaj ksylitol.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę ryżową z mąką ziemniaczaną (skrobią) i z naturalnym kakao.
- Powyższą mieszankę stopniowo dodawaj do ubitych jaj. Pamiętaj, żeby masę miksować tylko do połączenia składników (bez grudek!), żeby piana z jaj nie opadła. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że biszkopt będzie puszysty.
- Tak przygotowaną masę przelej do tortownicy (ja użyłam takiej o średnicy 27 cm) i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz ok. 40 minut. Po 35 minutach najlepiej sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku jest już „suche”.
- Gdy ciasto będzie już gotowe – wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Tortownicę wyciągnij po 10-15 minutach, żeby biszkopt nie opadł.
- Odstaw w chłodne miejsce, żeby ostygł.
Krem:
- Budyń przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W przepisie podałam litr mleka, bo zazwyczaj na jeden budyń przypada 500 ml mleka. Zmniejszyłam jego ilość do 400 ml na 1 opakowanie, aby budyń był bardziej gęsty.
- Do budyniu dodaj ksylitol. Porządnie wymieszaj.
- Jeszcze gorący budyń wymieszaj z wiórkami kokosowymi i odstaw do ostygnięcia.
Następnie…
- Gdy biszkopt ostygnie – przetnij go na 2 lub 3 blaty w zależności jak wyrośnie. Ja przecięłam na 2 i żałowałam, że nie zrobiłam z niego 3 blatów, bo wyrósł wysoki.
- Do jednej szklanki wody nalej sok z cytryny, dodaj miodu lub ksylitolu i wymieszaj.
- Każdy z blatów nasącz przygotowaną zaprawą, aby był wystarczająco wilgotny. Nie bój się sowicie namaczać biszkoptu – ten z mąki ryżowej sam w sobie jest suchy, więc trzeba go „nawilżyć”. 🙂
- Dolny blat (po nasączeniu) pokryj masą na bazie budyniu i ułóż na nim maliny. Opcjonalnie możesz posypać go także posiekanymi kawałkami białej czekolady.
- Na nim ułóż kolejny blat biszkoptu i powtórz czynność.
- Jeśli chcesz uzyskać efekt „rozlania” soku po wierzchu ciasta – nie odsączaj malin. Jednak jeśli chcesz uzyskać odwrotny efekt – przed ozdobieniem ciasta odciśnij maliny z soku lub użyj świeżych.
[…] Producent chwali się, że piekarniki Amica wyróżniają się równomiernym pieczeniem. Po pierwszych testach mogę potwierdzić, że faktycznie ma rację. Po raz pierwszy wyszedł mi idealnie kształtny biszkopt, a biszkopty bezglutenowe często płatają figle. Z resztą efekt widać na poniższych zdjęciach i w przepisie (LINK). […]
Czy można na biszkopt użyć mąki ryżowej pełnoziarnistej i mleka roślinnego? Jeśli tak to jakie mleko roślinne będzie najlepsze, aby wyszedł budyń? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Myślę, że można użyć pełnoziarnistej, choć ja zawsze robię z białej. 🙂 Co do mleka roślinnego – można nawet użyć kokosowego. Będzie smaczniej 🙂