Bezglutenowe racuchy z jabłkami – bez cukru!

r

Bezglutenowe racuchy z jabłkami to idealna propozycja dla osób, które tęsknią za klasycznymi racuchami na bazie mąki pszennej. Robi się je ekspresowo, są delikatne, słodkie i rozpływają się w ustach! Idealnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Słowo daję – kiedy raz spróbujesz tej wersji racuchów – będziesz wracać do nich nie raz! 

Racuchy z jabłkami to zdecydowanie mój smak z dzieciństwa. Moja mama robiła je na bazie mąki pszennej i po usmażeniu posypywała je cukrem pudrem. Zajadaliśmy się nimi, aż nam się uszy trzęsły!

Jako, że lubię przywoływać klasyczne smaki z dzieciństwa, jednak w wersji bez mąki pszennej i cukru, postanowiłam, że nadszedł czas na racuchy. Było to nie lada wyzwanie, bo teoretycznie jest to prosta rzecz, jednak w wersji bezglutenowej lubi płatać figle.

Próbowałam robić racuchy na drożdżach, jednak wersja z sodą jest zdecydowanie lepsza. Racuszki są delikatne, waniliowo-jabłkowe i totalnie rozpływają się w ustach!

Tym razem postanowiłam nie robić ich bez tłuszczu – był to strzał w dziesiątkę. Dzięki temu bezglutenowe racuchy z jabłkami wyszły chrupiące jak te, które robiła moja mama.

To co? Zaczynamy? Po przygotowaniu racuchów daj znać czy smakowały. Będzie mi bardzo miło!

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 duże lub 3 małe jabłka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 250 g jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki sody (ok. 2 g)
  • 3-4 kropelki aromatu waniliowego
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. W drugiej misce porządnie wymieszaj żółtka z jogurtem i ksylitolem.
  4. Jabłka pokrój w małą kosteczkę lub jeśli wolisz, zetrzyj je na tarce. Ja wolę bardziej wyczuwalny smak jabłek, więc zawsze kroję w kosteczkę.
  5. Do miski z żółtkami, jogurtem i ksylitolem dodaj jabłka i mąki – wymieszaj. Nie martw się, że masa jest mocno gęsta, dzięki temu racuchy będą zwarte.
  6. Do wymieszanych składników dodaj ubite białka i wymieszaj szpatułką.
  7. Na patelni teflonowej rozgrzej 2 łyżeczki oleju kokosowego.
  8. Gdy olej będzie gorący – łyżeczką nakładaj ciasto, formując płaskie placuszki.
  9. Smaż z obu stron.
  10. Po ściągnięciu z patelni wyłóż racuchy na papier kuchenny i odsącz z tłuszczu.

racuchy2

Zrzut ekranu 2017-11-04 17.23.02

r

20 Comment

  1. basia says: Odpowiedz

    Pyyyyycha!

  2. Coco says: Odpowiedz

    Mniam . A mozna coś zamiast mąki kykurydzianej? Jestem na redukcji,a kukurydza ma dużo weglowodanow, póki co muszę ją wyeliminowac z mojego jadłospisu nieStety…

    1. Może być sama mąka ryżowa. Ja bym spróbowała też z owsianą zamiast kukurydzianej. 🙂

  3. Betty says: Odpowiedz

    A można zamiast jogurtu dodać śmietankę kokosową lub mleko kokosowe lub jakieś inne mleko roślinne?

    1. Wydaje mi się, że tak, tylko w mniejszej ilości, żeby masa nie była zbyt płynna 🙂

  4. Monika says: Odpowiedz

    Dzis próbowałam, najlepsze! Nawet moja babcie stwierdziła, że ten przepis przebil jej racuszki! Naprawdę pyszne! Będę wracać do nich na pewno! 😊😚😘

  5. Aga says: Odpowiedz

    Zrobiłam z samej ryżowej i są pycha 🙂 Magda, super te Twoje przepisy. Dziękuję!

  6. Magda says: Odpowiedz

    Ile około placków wychodzi z tego przepisu?

    1. ok. 15 🙂

  7. Kasia says: Odpowiedz

    Zrobione, zjedzone – tradycyjnie 😊 I równie tradycyjnie mocniej posłodzone 😛

  8. Iwona says: Odpowiedz

    Szkoda ze to przepis tylko dla bezglutenowców, dla doabetyków się nie nadaje, mąka ryżowa ma jeszcze większy IG niż przemienna, kukurydziana podobnie niestety, czyli tylko pozornie bez cukru….

    1. Niestety nie jestem w stanie sprostać wymaganiom każdego z moich czytelników. 🙁 Mam nadzieję, że może inne przepisy przypadną Pani do gustu. 🙂

  9. Iwona says: Odpowiedz

    Miało być mąka pszenna, słownik zrobił swoje

  10. Karola says: Odpowiedz

    Rewelacja! Przepisu nie da sie zepsuc. Ja używam sporo mniej mąki i wychodza przepyszne 🙂 Polecam jablko zastąpić startą marchewka!:-)

    1. Na pewno spróbuję z marchewką! 🙂

  11. Agata says: Odpowiedz

    Mam nietolerancje jajek. Czym moge je zastąpić? Po drugie, czy ma pani przepisy z maka kokosową poniewaz kupilam jaakis czas temu, probowalam robic nalesniki nawet wg przspisu z internetu ale katastrofa..

    1. Ja zamiast jajek dałabym zblendowane, mocno dojrzałe banany. 1 banan = 1 jajko. 🙂 Mąkę kokosową zazwyczaj dodaję jako dodatek do ciasta, a nie bazę, bo to kapryśna mąka. W wieku przepisach u mnie można znaleźć mąkę kokosową. Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać „mąka kokosowa” lub „mąki kokosowej” i pokażą się wszystkie przepisy 🙂

  12. Justyna says: Odpowiedz

    Mogłabyś coś napisać na temat kaloryczności tych racuszków? 😊

    1. Nie bardzo, bo nie liczyłam kalorii 🙁

Dodaj komentarz