Idealne pierogi bezglutenowe z serem i pieczarkami

111111

Pierogi bezglutenowe, które smakują dosłownie jak te klasyczne z mąki pszennej. Są delikatne, rozpływają się w ustach, a co najważniejsze – robi się je szybko, przyjemnie i ciasto jest bardzo elastyczne, dzięki czemu lepienie pierogów nie staje się męką, lecz sprawia naprawdę dużą radochę. 

Pierogi robię od kiedy pamiętam. Jako dziecko zawsze przygotowywałam je z mamą z samego rana w Wigilię Bożego Narodzenia.

Od 12. roku życia pierogi lepię w pojedynkę, więc uważam, że powoli dochodzę do perfekcji. Jednak osoby, które są na diecie bezglutenowej lub po prostu diecie bez pszenicy wiedzą, że akurat ciasto na pierogi bezglutenowe nie jest proste w przygotowaniu. Długo szukałam patentu na ciasto idealne, które przypomni w smaku to pszenne z dziecięcych lat – i udało się! Mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu.

Jeśli szukasz też innego pomysłu na pierogi to rzuć okiem na przepis na pierogi z mąki gryczanej z farszem ruskim -> LINK

Z podanych proporcji wyszło mi ok. 70 pierogów.

Składniki:

Ciasto:

  • 380 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki ryżowej
  • 60 g zmielonego siemienia lnianego
  • 550 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 2-3 cebule
  • 200 g mozzarelli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pieprz, sól do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Ciasto: 

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

1. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mąką ryżową, siemieniem lnianym i solą.

2. Gorącą wodę wymieszaj z olejem kokosowym.

3. Gorącą wodę z olejem stopniowo dolewaj do suchych składników – ciągle mieszając. Gdy już będzie ciężko mieszać ciasto – przełóż je na stolnicę posypaną mąką ziemniaczaną.

4. Wyrabiaj ciasto na stolnicy do momentu, aż przestanie kleić się do rąk. Moje po wyrobieniu wyglądało tak:

111

5. Odkrój kawałek ciasta, a resztę przykryj ściereczką, żeby nie wyschło.

6. Rozwałkuj ciasto na cienki placek.

9

7. Wycinaj kółka przy pomocy kubka lub szklanki.

7

8. Na każde kółko nałóż tyle farszu, aby bez problemu skleić pierogi. U mnie idealnie mieściła się łyżeczka farszu.

4

9. Pierogi gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki oleju kokosowego.

10. Ugotowane układaj na talerzu nasmarowanym olejem kokosowym, żeby nie przyklejały się do talerza.

 

Jeśli używasz Thermomix’a:

1. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mąką ryżową, siemieniem lnianym i solą – poz. 4, 10 sekund.

2. Do suchych składników dodaj gorącą wodę i olej kokosowy – ciasto wyrabiaj na interwale przez 1,5 minuty.

3. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką ziemniaczaną.

4. Wyrabiaj ciasto na stolnicy do momentu, aż przestanie kleić się do rąk.

5. Odkrój kawałek ciasta, a resztę przykryj ściereczką, żeby nie wyschło.

6. Rozwałkuj ciasto na cienki placek.

7. Wycinaj kółka przy pomocy kubka lub szklanki.

8. Na każde kółko nałóż tyle farszu, aby bez problemu skleić pierogi. U mnie idealnie mieściła się łyżeczka farszu.

9. Pierogi gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki oleju kokosowego.

10. Ugotowane układaj na talerzu nasmarowanym olejem kokosowym, żeby nie przyklejały się do talerza.

11. Pierogi najlepiej smakują po podsmażeniu ich z cebulką.

 

Farsz:

1. Pieczarki porządnie umyj i drobno posiekaj.

2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oleju rzepakowym.

3. Gdy cebula będzie już złota – dodaj do niej pieczarki i razem przesmaż.

4. Gotową masę dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Odstaw do ostrygnięcia.

5. Mozzarellę posiekać w drobną kosteczkę. Najlepiej użyć mozzarelli, którą kupuje się na wagę, niż tej z woreczków z zalewą. Ma w sobie mniej wody.

6. Ostudzoną masę pieczarkowo-cebulową wymieszaj z mozzarellą.

111111

11 Comment

  1. Paulina says: Odpowiedz

    Brzmi pysznie.ja również nie moge mąki ziemniaczanej.moge zastąpić ją żytnia? Czy proporcje będą takie same?

    1. mąkę ziemniaczaną można zastąpić mąką z tapioki 🙂 na pierogi z żytnią niedługo dodam przepis. Jeszcze nad nim pracuję 🙂

  2. Krzysiek Wlazły says: Odpowiedz

    Wyglądają cudownie!

    1. miło mi to słyszeć! 🙂

  3. Też planuję w tym roku na święta bezglutenowe. Myślałam o odwrotnych proporcjach mąk,ale może przetestuję też Twoją wersję.

  4. Agnieszka says: Odpowiedz

    Pierogi wyszły pyszne, nawet odgrzewane nastepnego dnia nie straciły ani smaku ani formy.
    Myślisz, że ciasto można wykorzystać do tortili?

    1. Super! Bardzo się cieszę! 🙂 Do tortilli lepsza jest mąka kukurydziana. Postaram się niedługo dodać przepis, bo za mną też „chodzi” tortilla. 🙂

  5. Karolina says: Odpowiedz

    A dlaczego mi nie wyszly 🙁 robilam wszytsko wedlug przepisu i ciasto wyszlo strasznie lejace kruche i wogole sie nie kleilo:( CZY WODY FAKTYCZNIE 550 ML DAJECIE CZY JEDNAK MNIEJ??

    1. Kiedy ciasto jest zbyt lejące to należy dodać więcej mąki i dobrze wyrobić ciasto 🙂

  6. Małgorzata says: Odpowiedz

    Naprawdę pyszne!Dziekuję za przepis 🙂

Dodaj komentarz