Bezglutenowy piernik z migdałami

piernik3

Bezglutenowy piernik z migdałami i powidłami śliwkowymi to idealna propozycja na święta (i nie tylko!). Jest delikatny, aromatyczny i słodki. Zdecydowanie przypadnie do gustu zarówno dużym, jak i małym smakoszom! 

Bezglutenowy piernik to świąteczny strzał w dziesiątkę. Kiedy był w piekarniku – mój dom był dosłownie wypełniony zapachem świąt!

Nie będę Cię długo namawiać, że warto spróbować tego piernika. Uwierz na słowo. Jest pyszny! Nie pierniczę! 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 120 g oleju kokosowego
  • 110 g miodu
  • opcjonalnie 15-20 g ksylitolu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (u mnie 27 g)
  • 2 łyżki powideł śliwkowych (ok. 40 g)
  • 15-20 g kakao naturalnego
  • 100 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • 50 g mąki kokosowej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 240 ml mleka
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 70 g posiekanych migdałów

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie 40 ml mleka
  • powidła śliwkowe

Przygotowanie:

Jeśli używasz Thermomix:

  1. Do misy wlej miód i olej kokosowy. Ustaw na 80 stopni, poz. 3 na 3 minuty.
  2. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. (poz.5, 3 minuty)
  3. Blaszkę nasmaruj olejem kokosowym i równomiernie posyp mąką ryżową.
  4. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu).
  5. Piecz przez ok. 45 minut.
  6. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
  7. Gdy ciasto będzie już chłodne – przekrój je na 1 lub 2 blaty (to zależy jak wysokie ciasto wyrośnie). Każdy z blatów posmaruj powidłami śliwkowymi i ponownie złóż w całość.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mleku.
  9. Polej ciasto rozpuszczoną czekoladą i odstaw do ostygnięcia.

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

  1. Miód rozpuść w rondelku z olejem kokosowym, a następnie przelej do dużej miski.
  2. Ciągle miksując dodawaj pozostałe składniki, aby masa była bez grudek.
  3. Blaszkę nasmaruj olejem kokosowym i równomiernie posyp mąką ryżową.
  4. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu).
  5. Piecz przez ok. 45 minut.
  6. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
  7. Gdy ciasto będzie już chłodne – przekrój je na 1 lub 2 blaty (to zależy jak wysokie ciasto wyrośnie). Każdy z blatów posmaruj powidłami śliwkowymi i ponownie złóż w całość.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mleku.
  9. Polej ciasto rozpuszczoną czekoladą i odstaw do ostygnięcia.

piernik3

17 Comment

  1. Roza says: Odpowiedz

    Można po prostu pominąć migdały czy lepiej czymś zastąpić? Jeśli tak to czym? 😉

    1. Można pominąć lub dodać dowolne bakalie 🙂

  2. Vivasco says: Odpowiedz

    Wygląda tak smakowicie, że aż mnie rwie do piekarnika! Czy ten piernik jest dojrzewający czy wystarczy go zrobić tuż przed Wigilią? 🙂

    1. Wystarczy zrobić go przed Wigilią 🙂

  3. Klaudia says: Odpowiedz

    Czy można zastąpić jogurt naturalny czymś, co nie jest nabiałem? 😀

    1. Można dodać trochę więcej tłuszczu, żeby ciasto po prostu było bardziej wilgotne 🙂

  4. A czym zastąpić jogurt? Można dodać (na przykład) troche więcej mleka roślinnego?

    1. Ja w takim przypadku dałabym trochę więcej tłuszczu, żeby piernik był wilgotniejszy 🙂

  5. Aga says: Odpowiedz

    Ta mąka ryzowa to do środka czy cala do posypania blachy?

    1. Do środka + dodatkowo trochę mąki ryżowej do posypania blachy 🙂

  6. Magda says: Odpowiedz

    Jakich wymiarow blaszki / formy Pani uzyla?

  7. Monika says: Odpowiedz

    W jakiej formie piekłaś? Wymiarowo 😊

    1. 35×12 cm 🙂

  8. Justyna says: Odpowiedz

    czy mąkę kokosową mogę zastąpić migdałową lub inną?

    1. migdałowa będzie ok 🙂

  9. Ewa says: Odpowiedz

    Czy można olej kokosowy zastąpić masłem?

    1. Tak 🙂 jak najbardziej.

Dodaj komentarz