Sernik z cynamonem i kruszonką pierniczkową, czyli delikatna masa serowa, pierniczki i lekka nuta cynamonu. Czy jest coś piękniejszego? I to wszystko bez ani grama mąki pszennej i cukru!
Sernik z cynamonem i kruszonką pierniczkową to zdecydowanie mój świąteczny faworyt. Dlaczego? Połączenie białego sera z piernikiem jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Jeśli lubisz sernik i pierniczki – zakochasz się na amen.
Poza tym, zawsze powtarzam, że sernik jest bardzo zdrowy, dlatego nie trzeba mieć wyrzutów sumienia. W tym momencie można pomyśleć „co ta Malutko wygaduje za głupoty? Zdrowe ciasto?” – uwaga, przedstawiam zalety twarogu, bo w końcu to na nim bazuje sernik:
• Jest niskoenergetyczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 3 gramów węglowodanów w postaci laktozy, czyli złożonego cukru mlecznego.
• W 100 g chudego twarogu znajdziesz tylko do 0,5% tłuszczu, a w półtłustym do 4 g.
• Jest genialnym źródłem białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
• Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji, zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
• Spożywanie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne i zalecane spożycie witaminy B2 (w 37%) i witaminy B12 (w 33%).
• W twarogu znajdziemy także witaminy B6, B1, A, E i D.
Prawda, że jest super? Zatem do dzieła! 🙂 Daj znać w komentarzu czy przepis przypadł Ci do gustu. Będzie mi bardzo miło. 🙂
Sernik z cynamonem i kruszonką pierniczkową (zrobiłam go w blaszce o średnicy 22 cm)
Składniki:
Spód i kruszonka:
- 3 łyżki ksylitolu
- 105 g oleju kokosowego lub masła
- 60 g mąki z tapioki lub ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 40 g mąki migdałowej lub kokosowej
- 10 g przyprawy piernikowej
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 kropelki aromatu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jaja
- 5-6 łyżek ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Spód i kruszonka:
Jeśli nie używasz Thermomix’a:
1. Olej kokosowy lub masło rozpuść w rondelku.
2. Mąki: z tapioki, ryżową i migdałową zmiksuj z ksylitolem i rozpuszczonym tłuszczem.
3. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie wypełnienia.
4. Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.
5. Wyciągnij ciasto z lodówki. Połowę ciasta „uklep” po kawałeczku na formie do tarty i ponakłuwaj spód ciasta widelcem, a drugą połowę odstaw na później (użyjesz jej jako kruszonkę).
6. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.
Jeśli używasz Thermomix:
1. Olej kokosowy lub masło rozpuść w 70 stopniach/2 min/poz.2.
2. Do rozpuszczonego tłuszczu dodaj mąki: z tapioki, ryżową i migdałową i ksylitol. Ustaw na 2 min/poz. 5.
3. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie wypełnienia.
4. Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.
5. Wyciągnij ciasto z lodówki. Połowę ciasta „uklep” po kawałeczku na formie do tarty i ponakłuwaj spód ciasta widelcem, a drugą połowę odstaw na później (użyjesz jej jako kruszonkę).
6. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.
Masa twarogowa:
1. Twaróg sernikowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cynamonem, aromatem waniliowym, ksylitolem i jajkami. Porządnie wymieszaj.
2. Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej spód.
3. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (grzanie góra dół) i piecz przez ok. 40 minut.
4. Po 40 minutach wyciągnij z piekarnika sernik, posyp go kruszonką i wstaw do pieca na 20 minut.
5. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik do ostygnięcia.
Na pewno zagości na moim świątecznym stole! Rozpływam się na samą myśl…
Jakim innym słodzidłem mogłabym zastąpić ksylitol? Nie służą mi te wszystkie -ole. Cukier kokosowy byłby ok?
Można dodać miodu 🙂 Tylko ważne, żeby spróbować masy przed pieczeniem czy jest wystarczająco słodka 🙂
Hej? przepis boski?? Połączenie twarogu, który uwielbiam z cynamonem i pierniczkami na pewno będzie strzałem w 10! Czy masz twaróg sernikowy jaki polecasz? Taki z dobrym składem, wiem, że niektóre w wiaderkach też się nadają (np piątnica, bądź Wieluń, ale z tego co wiem to są tluste twarogi).
Pozdrawiam ?
Ja zazwyczaj używam President lub Piątnicy 🙂
Z tego co kojarzę to President ma mleko w proszku?
Ale znalazłam dobry i półtłusty- „Twaróg Hanusi” z Mlekovity??
Mam pytanko odnośnie punktu 5 spod ciasta. Co z tą drugą połową zrobić?
Użyć jako kruszonkę 🙂
Rozumiem, że prawdziwy domowy twaróg też się nadaje? Tylko będzie bardziej tłusty?
Mój właśnie siedzi w piekarniku 🙂 Już nie mogę się doczekać efektu.
Mam nadzieję, że wyszło super!
Przepyszny 🙂
Zaraz biorę się za pieczenie! 🙂
<3
Czy zamiast tej mieszanki 100 g mąki ryżowej i 40 g mąki migdałowej można dodać 140g zwykłej mąki tortowej?
Myślę, że tak 🙂
Czy mogę użyc maki zytniej?
Myślę, że można spróbować, jednak może zostawiać trochę żytniego posmaku 🙂
Kochana Malutko ? a czy jak dam więcej jajek, chociaż z jedno a najlepiej dwa, to czy masa serowa się nie rozpadnie? Huh?Zależałoby mi na tym,żeby serniczuś był wilgotny i taki kremowy… A drugie pytanie czy obie mąki mogę zastąpić pszenną w takiej samej ilości ? Tak wiem, to bardzo głupie pytanie na bezglutenowym blogu ? ale akurat jestem w switecznyvh gościach, Twój sernik muszę mieć na już a do sklepy daleko,buuuu….!
myślę, że przy większej ilości jajek się nie rozpadnie, spokojnie 🙂 i pewnie, że mąki można zastąpić pszenną, ale bardziej polecam po prostu dodać 1 torebkę budyniu waniliowego lub śmietankowego – będzie lepszy efekt niż z mąką pszenną 🙂
A ile trzeba piec ciasto jeśli chce się wykorzystać do jako spód do innego ciasta nie wymagającego pieczenia?
5-10 min dłużej 🙂 wyciągnąć go kiedy będzie już zarumieniony
Przepyszny! Tylko co zrobić, żeby spód nie wychodził taki sypki?
Dodać więcej tłuszczu. 🙂