Sernik z cynamonem i kruszonką pierniczkową

serniczek2

Sernik z cynamonem i kruszonką pierniczkową, czyli delikatna masa serowa, pierniczki i lekka nuta cynamonu. Czy jest coś piękniejszego? I to wszystko bez ani grama mąki pszennej i cukru! 

Sernik z cynamonem i kruszonką pierniczkową to zdecydowanie mój świąteczny faworyt. Dlaczego? Połączenie białego sera z piernikiem jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Jeśli lubisz sernik i pierniczki – zakochasz się na amen.

Poza tym, zawsze powtarzam, że sernik jest bardzo zdrowy, dlatego nie trzeba mieć wyrzutów sumienia. W tym momencie można pomyśleć „co ta Malutko wygaduje za głupoty? Zdrowe ciasto?” – uwaga, przedstawiam zalety twarogu, bo w końcu to na nim bazuje sernik:

• Jest niskoenergetyczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 3 gramów węglowodanów w postaci  laktozy, czyli złożonego cukru mlecznego.

• W 100 g chudego twarogu znajdziesz tylko do 0,5% tłuszczu, a w półtłustym do 4 g.

• Jest genialnym źródłem białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.

• Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji, zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.

• Spożywanie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne i zalecane spożycie witaminy B2 (w 37%) i witaminy B12 (w 33%).

• W twarogu znajdziemy także witaminy B6, B1, A, E i D.

Prawda, że jest super? Zatem do dzieła! 🙂 Daj znać w komentarzu czy przepis przypadł Ci do gustu. Będzie mi bardzo miło. 🙂

Sernik z cynamonem i kruszonką pierniczkową (zrobiłam go w blaszce o średnicy 22 cm)

Składniki:

Spód i kruszonka: 

  • 3 łyżki ksylitolu
  • 105 g oleju kokosowego lub masła
  • 60 g mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki migdałowej lub kokosowej
  • 10 g przyprawy piernikowej

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 kropelki aromatu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • 5-6 łyżek ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Spód i kruszonka:

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

1. Olej kokosowy lub masło rozpuść w rondelku.

2. Mąki: z tapioki, ryżową i migdałową zmiksuj z ksylitolem i rozpuszczonym tłuszczem.

3. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie wypełnienia.

4. Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.

5. Wyciągnij ciasto z lodówki. Połowę ciasta „uklep” po kawałeczku na formie do tarty i ponakłuwaj spód ciasta widelcem, a drugą połowę odstaw na później (użyjesz jej jako kruszonkę).

6. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.

Jeśli używasz Thermomix:

1. Olej kokosowy lub masło rozpuść w 70 stopniach/2 min/poz.2.

2. Do rozpuszczonego tłuszczu dodaj mąki: z tapioki, ryżową i migdałową i ksylitol. Ustaw na 2 min/poz. 5.

3. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie wypełnienia.

4. Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.

5. Wyciągnij ciasto z lodówki. Połowę ciasta „uklep” po kawałeczku na formie do tarty i ponakłuwaj spód ciasta widelcem, a drugą połowę odstaw na później (użyjesz jej jako kruszonkę).

6. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.

Masa twarogowa:

1. Twaróg sernikowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cynamonem, aromatem waniliowym, ksylitolem i jajkami. Porządnie wymieszaj.

2. Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej spód.

3. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (grzanie góra dół) i piecz przez ok. 40 minut.

4. Po 40 minutach wyciągnij z piekarnika sernik, posyp go kruszonką i wstaw do pieca na 20 minut.

5. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik do ostygnięcia.

serniczek

15 Comment

  1. Agnieszka says: Odpowiedz

    Na pewno zagości na moim świątecznym stole! Rozpływam się na samą myśl…
    Jakim innym słodzidłem mogłabym zastąpić ksylitol? Nie służą mi te wszystkie -ole. Cukier kokosowy byłby ok?

    1. Można dodać miodu 🙂 Tylko ważne, żeby spróbować masy przed pieczeniem czy jest wystarczająco słodka 🙂

  2. Marzenka says: Odpowiedz

    Hej😍 przepis boski😍😍 Połączenie twarogu, który uwielbiam z cynamonem i pierniczkami na pewno będzie strzałem w 10! Czy masz twaróg sernikowy jaki polecasz? Taki z dobrym składem, wiem, że niektóre w wiaderkach też się nadają (np piątnica, bądź Wieluń, ale z tego co wiem to są tluste twarogi).
    Pozdrawiam 😊

    1. Ja zazwyczaj używam President lub Piątnicy 🙂

      1. Marzenka says: Odpowiedz

        Z tego co kojarzę to President ma mleko w proszku😱
        Ale znalazłam dobry i półtłusty- „Twaróg Hanusi” z Mlekovity😍😊

  3. Aga says: Odpowiedz

    Mam pytanko odnośnie punktu 5 spod ciasta. Co z tą drugą połową zrobić?

    1. Użyć jako kruszonkę 🙂

  4. Ula says: Odpowiedz

    Rozumiem, że prawdziwy domowy twaróg też się nadaje? Tylko będzie bardziej tłusty?

  5. Ola says: Odpowiedz

    Mój właśnie siedzi w piekarniku 🙂 Już nie mogę się doczekać efektu.

    1. Mam nadzieję, że wyszło super!

      1. Ola says: Odpowiedz

        Przepyszny 🙂

  6. Edyta says: Odpowiedz

    Zaraz biorę się za pieczenie! 🙂

  7. Emilia says: Odpowiedz

    Czy zamiast tej mieszanki 100 g mąki ryżowej i 40 g mąki migdałowej można dodać 140g zwykłej mąki tortowej?

    1. Myślę, że tak 🙂

Dodaj komentarz