Bezglutenowe naleśniki zapiekane z mozzarellą 

Zrzut ekranu 2017-12-05 19.55.01

Bezglutenowe naleśniki to dobry pomysł na szybkie i smaczne danie. Robi się je ekspresowo, a co najważniejsze – można je wypełnić czymkolwiek, co znajdziesz w lodówce. Proponuję naleśniki zapiekane z mozzarellą i sosem pomidorowym, ponieważ to dobry zamiennik pizzy, gdy mamy na nią ochotę! 

Pamiętam, że dawniej moim pierwszym skojarzeniem z naleśnikami była mąka pszenna. A okazało się, że… nic bardziej mylnego! Próbowałam robić je z przeróżnych mąk i za każdym razem (no prawie za każdym razem) wychodziły bardzo dobre.

Jednak przepis, który tym razem przygotowałam jest dobrą alternatywą dla osób, które po prostu mają ochotę na pizzę. Bezglutenowe naleśniki przygotowałam dokładnie w takim momencie i idealnie zastąpiły mi ten popularny, włoski przysmak.

Dlaczego pizza? Ponieważ naleśniki wypełniłam sosem pomidorowym, czerwoną cebulą, mozzarellą, pieczarkami, szynką i oregano, czyli składnikami z którymi zawsze jem pizzę. I powiem Ci jedno – był to strzał w dziesiątkę!

Naleśniki najlepiej smakują na świeżo, ponieważ są miękkie i delikatne. Po prostu rozpływają się w ustach!

I co ważne – ten przepis na naleśniki możesz wykorzystać nawet wtedy, gdy masz ochotę na naleśniki na słodko, na przykład z dżemem. Tylko w tym przypadku nie musisz zapiekać ich w piekarniku. 🙂

Składniki:

Bezglutenowe naleśniki:

  • 30-40 g masła lub oleju kokosowego
  • 400 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz, sól, suszony czosnek do smaku
  • ulubione dodatki do wypełnienia naleśników

Przygotowanie:

Naleśniki:

Jeśli używasz Thermomix’a:

  1. W Thermomix’ie rozpuść olej lub masło – 70 stopni, 2 min, poz.2.
  2. Do rozpuszczonego tłuszczu dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę – 30 sekund, poz.5.
  3. Naleśniki smaż z obu stron na patelni teflonowej lub (najlepiej) na paterze do naleśników.
  4. Gotowe naleśniki posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego, posyp mozzarellą i ułóż swoje ulubione składniki.
  5. Następnie zwiń je w rulon i ułóż na posmarowanej tłuszczem blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, aby nie przykleiły się do naczynia.
  6. Tak ułożone naleśniki polej nie za dużą ilością sosu pomidorowego i posyp mozzarellą.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz ok. 20 minut.
  8. Naleśniki podawaj z domowym sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym.
  9. Smacznego!

Jeśli nie używasz Thermomix’a: 

  1. W garnuszku podgrzej masło lub olej kokosowy, aby uzyskać płynną konsystencję.
  2. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę.
  3. Naleśniki smaż z obu stron na patelni teflonowej lub (najlepiej) na paterze do naleśników.
  4. Gotowe naleśniki posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego, posyp mozzarellą i ułóż swoje ulubione składniki.
  5. Następnie zwiń je w rulon i ułóż na posmarowanej tłuszczem blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, aby nie przykleiły się do naczynia.
  6. Tak ułożone naleśniki polej nie za dużą ilością sosu pomidorowego i posyp mozzarellą.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz ok. 20 minut.
  8. Naleśniki podawaj z domowym sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy:

  1. Pomidory odcedź na sitku.
  2. Kawałki pomidorów zblenduj z przyprawami na gładką masę.

Zrzut ekranu 2017-12-05 19.55.41

Zrzut ekranu 2017-12-05 19.55.22

Zrzut ekranu 2017-12-05 19.55.01

 

 

Dodaj komentarz