Makowiec bezglutenowy – idealny na święta

makowiec

Makowiec bezglutenowy – idealny na święta. Delikatna masa makowa w połączeniu z orzechami i ciastem drożdżowym smakuje naprawdę fantastycznie. Ponadto ciasto nie zawiera ani grama mąki pszennej, dzięki czemu mogą się nim uraczyć osoby na diecie bezglutenowej. Co tu dużo dużo mówić – trzeba spróbować!

Mak kojarzy mi się ze świętami, jednak zazwyczaj od niego stroniłam, bo nie dość, że był piekielnie słodki, to jeszcze miał w sobie tonę rodzynek, których nie lubię.

W tym roku postanowiłam, że upiekę makowiec, który będzie mniej słodki niż klasyczny. I udało mi się! Co prawda ciasto drożdżowe bez mąki pszennej jest bardziej kruche, niż puszyste, ale smakowo i tak jest pyszne.

Oczywiście mogłabym skorzystać z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, jednak jestem fanką tego, co naturalne, bez ulepszaczy. Dzięki temu mój makowiec jest dość kruchy, ale chociaż wiem, co jem. I jest smacznie!

Na szybko podrzucam kilka informacji, dzięki którym jeszcze bardziej polubisz mak:

  • jest bogaty m.in. w witaminy: B1, B2, B5, B6, kwas foliowy i witaminy z grupy E
  • jest super źródłem błonnika pokarmowego
  • znajduje się w nim bardzo dużo magnezu i wapnia, dzięki czemu mak działa zbawiennie na osteoporozę
  • jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6
  • zapobiega zaparciom
  • przeciwdziała stanom depresyjnym
  • zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie

Prawda, że jest super? Zatem do dzieła!

Składniki:

Masa makowa:

  • 200 g mielonego maku
  • 200 ml mleka
  • 80 g (ok. 4 łyżki) miodu
  • 20 g masła lub oleju kokosowego (choć lepiej masła, bo nadaje smaku)
  • 2 białka
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 50 g posiekanych orzechów nerkowca
  • dodatkowe bakalie według upodobań

Ciasto drożdżowe:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • 2 łyżki mielonego lnu (ok. 30 g)
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 70 g masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 białko do posmarowania ciasta

Lukier (opcjonalnie):

  • 150 g cukru, najlepiej kokosowego
  • 2-3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie: 

Masa makowa: 

  1. Ja użyłam mielonego maku, więc jeśli masz nie zmielony – namocz go przez noc w mleku, na drugi dzień odciśnij i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia.
  2. Masło rozpuść w rondelku z miodem i mlekiem.
  3. Do rozpuszczonych składników dodaj gotowy (lub kupny mielony) mak i odstaw, aby nasiąkł.
  4. Gdy masa ostygnie – ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol lub zmielony cukier kokosowy.
  5. Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą makową i odstaw do lodówki.

Ciasto drożdżowe:

  1. Podgrzej mleko, żeby było ciepłe.
  2. W rondelku rozpuść masło.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąki: kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną lub z tapioki z drożdżami instant i mielonym lnem.
  4. Do wymieszanych suchych składników dodaj cukier, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło oraz letnie mleko.
  5. Wyrób ciasto w Thermomixie lub ręcznie.
  6. Gotowe ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  7. Piekarnik nagrzej do 190 stopni (grzanie góra dół). Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą, żeby para wodna unosiła się delikatnie nad ciastem, kiedy będzie się piekło.
  8. Wyrośnięte ciasto wyrób na stolnicy. Podsypuj mąką i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie nadawało się do rozwałkowania i nie będzie się bardzo kleić.
  9. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia delikatnie oprószonym mąką, aby było w kształcie prostokąta (najlepiej odetnij boki rozwałkowanego ciasta, żeby miało kształt prostokąta).
  10. Na ciasto wyłóż masę makową i zwiń ciasto w rulon.
  11. Gotowe ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 20 minut.
  12. Po tym czasie posmaruj makowiec (z góry) białkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 minut w 190 stopniach. Wyciągnij ciasto z piekarnika gdy będziesz widzieć, że wyrosło i jest zarumienione.

Lukier:

  1. Cukier zmielony na puder wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny. Głównym celem jest uzyskanie delikatnie lejącej „pasty” cukrowej.
  2. Tak przygotowanym lukrem posmaruj ostudzony makowiec. Wierzch możesz posypać wiórkami kokosa, orzechami, makiem lub po prostu zostawić sam lukier.

makowiec2

5 Comment

  1. Monia says: Odpowiedz

    Ile cukru dodać do ubitych białek?😉

    1. 1 płaską łyżkę 🙂

  2. Monika says: Odpowiedz

    Podasz przepis na TM? 😉

  3. Dorota says: Odpowiedz

    Masa wyszła obłędna! Użyję ją do innego ciasta bo nie jemy drożdży ale wielkie dzięki za inspirację. Pozdrawiam serdecznie!

    1. Pozdrawiam i wesołych świąt! 🙂

Dodaj komentarz