Makowiec bezglutenowy – idealny na święta. Delikatna masa makowa w połączeniu z orzechami i ciastem drożdżowym smakuje naprawdę fantastycznie. Ponadto ciasto nie zawiera ani grama mąki pszennej, dzięki czemu mogą się nim uraczyć osoby na diecie bezglutenowej. Co tu dużo dużo mówić – trzeba spróbować!
Mak kojarzy mi się ze świętami, jednak zazwyczaj od niego stroniłam, bo nie dość, że był piekielnie słodki, to jeszcze miał w sobie tonę rodzynek, których nie lubię.
W tym roku postanowiłam, że upiekę makowiec, który będzie mniej słodki niż klasyczny. I udało mi się! Co prawda ciasto drożdżowe bez mąki pszennej jest bardziej kruche, niż puszyste, ale smakowo i tak jest pyszne.
Oczywiście mogłabym skorzystać z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, jednak jestem fanką tego, co naturalne, bez ulepszaczy. Dzięki temu mój makowiec jest dość kruchy, ale chociaż wiem, co jem. I jest smacznie!
Na szybko podrzucam kilka informacji, dzięki którym jeszcze bardziej polubisz mak:
- jest bogaty m.in. w witaminy: B1, B2, B5, B6, kwas foliowy i witaminy z grupy E
- jest super źródłem błonnika pokarmowego
- znajduje się w nim bardzo dużo magnezu i wapnia, dzięki czemu mak działa zbawiennie na osteoporozę
- jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6
- zapobiega zaparciom
- przeciwdziała stanom depresyjnym
- zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie
Prawda, że jest super? Zatem do dzieła!
Składniki:
Masa makowa:
- 200 g mielonego maku
- 200 ml mleka
- 80 g (ok. 4 łyżki) miodu
- 20 g masła lub oleju kokosowego (choć lepiej masła, bo nadaje smaku)
- 2 białka
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru kokosowego
- 50 g posiekanych orzechów nerkowca
- dodatkowe bakalie według upodobań
Ciasto drożdżowe:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki ryżowej
- 200 g mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 2 łyżki mielonego lnu (ok. 30 g)
- 50 g cukru
- 4 żółtka
- 250 ml mleka
- 70 g masła
- 7 g suchych drożdży
- 1 białko do posmarowania ciasta
Lukier (opcjonalnie):
- 150 g cukru, najlepiej kokosowego
- 2-3 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Masa makowa:
- Ja użyłam mielonego maku, więc jeśli masz nie zmielony – namocz go przez noc w mleku, na drugi dzień odciśnij i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia.
- Masło rozpuść w rondelku z miodem i mlekiem.
- Do rozpuszczonych składników dodaj gotowy (lub kupny mielony) mak i odstaw, aby nasiąkł.
- Gdy masa ostygnie – ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol lub zmielony cukier kokosowy.
- Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą makową i odstaw do lodówki.
Ciasto drożdżowe:
- Podgrzej mleko, żeby było ciepłe.
- W rondelku rozpuść masło.
- W osobnej misce wymieszaj mąki: kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną lub z tapioki z drożdżami instant i mielonym lnem.
- Do wymieszanych suchych składników dodaj cukier, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło oraz letnie mleko.
- Wyrób ciasto w Thermomixie lub ręcznie.
- Gotowe ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni (grzanie góra dół). Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą, żeby para wodna unosiła się delikatnie nad ciastem, kiedy będzie się piekło.
- Wyrośnięte ciasto wyrób na stolnicy. Podsypuj mąką i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie nadawało się do rozwałkowania i nie będzie się bardzo kleić.
- Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia delikatnie oprószonym mąką, aby było w kształcie prostokąta (najlepiej odetnij boki rozwałkowanego ciasta, żeby miało kształt prostokąta).
- Na ciasto wyłóż masę makową i zwiń ciasto w rulon.
- Gotowe ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie posmaruj makowiec (z góry) białkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 minut w 190 stopniach. Wyciągnij ciasto z piekarnika gdy będziesz widzieć, że wyrosło i jest zarumienione.
Lukier:
- Cukier zmielony na puder wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny. Głównym celem jest uzyskanie delikatnie lejącej „pasty” cukrowej.
- Tak przygotowanym lukrem posmaruj ostudzony makowiec. Wierzch możesz posypać wiórkami kokosa, orzechami, makiem lub po prostu zostawić sam lukier.
Ile cukru dodać do ubitych białek??
1 płaską łyżkę 🙂
Podasz przepis na TM? 😉
Masa wyszła obłędna! Użyję ją do innego ciasta bo nie jemy drożdży ale wielkie dzięki za inspirację. Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam i wesołych świąt! 🙂