Paszteciki z kapustą i grzybami – bez mąki pszennej!

pasztecik1

Powiem nieskromnie – to najlepsze paszteciki z kapustą i grzybami bez mąki pszennej jakie jadłam. Są miękkie, delikatne i smakują dokładnie tak, jak pamiętam je z dzieciństwa. A co najważniejsze – robi się je szybko, przyjemnie oraz zajadają się nimi zarówno dorośli, jak i dzieci! Słowo daję – pychota!

Sporo czasu zajęło mi dojście do przepisu idealnego. Takiego, który rzeczywiście oddawałby „prawdziwy” smak pasztecików na bazie mąki pszennej. Jednak po wielu kombinacjach z doborem mąk – w końcu się udało! Panie i Panowie. Oto przed Wami przepis na idealne paszteciki z kapustą i grzybami bez mąki pszennej!

Do pasztecików użyłam akurat kapusty z grzybami z tego przepisu (LINK). Lepiej zachowaj sobie tę recepturę – jest to uniwersalny przepis, który stosuję od kiedy pamiętam. I zawsze się sprawdza!

Będę wdzięczna, jeśli dasz w komentarzu znać, czy spodobał Ci się ten przepis. A już będę przeszczęśliwa, jeśli podeślesz mi zdjęcie gotowych pasztecików na fanpage (LINK) lub na moim Instagram’ie!

Co tu dużo gadać, do dzieła! 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 7 g drożdży instant
  • 3 żółtka
  • 80 g masła
  • 150 g mąki ryżowej
  • 170 g mąki żytniej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie mąka gryczana do podsypywania przy wyrabianiu ciasta

Nadzienie:

Użyłam kapusty z tego przepisu (LINK).

Przygotowanie:

Ciasto: 

Jeśli używasz Thermomix:

  1. Do misy wsyp cukier, 1 łyżkę mąki ryżowej, drożdże instant i wlej mleko.
  2. Ustaw na poz.4, 50 stopni, 2,5 minuty.
  3. Po tym czasie do misy dołóż jeszcze żółtka, miękkie masło i mąki: ryżową, żytnią, kukurydzianą i ziemniaczaną.
  4. Ustaw na 37 stopni, opcja wyrabianie, 1,5 minuty.
  5. Tak przygotowane ciasto przełóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Pougniataj ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  7. Ciasto podziel na trzy części. Po kolei każdą z nich rozwałkuj na duże prostokąty.
  8. Na środku każdego prostokąta ułóż nadzienie i zwiń w rulon (wzdłuż dłuższego boku). Każdy rulon ponacinaj nożem, aby widocznie były oddzielone pojedyncze paszteciki.
  9. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż paszteciki. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
  10. Po tym czasie ściągnij ściereczkę i posmaruj paszteciki białkiem, które zostało po oddzielaniu od żółtek. Ewentualnie posmaruj paszteciki żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
  11. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra dół) i piecz przez ok. 30 minut, aż paszteciki nabiorą złotego koloru.

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

  1. Mąki przesiej do dużej miski.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, cukrem i jedną łyżką mąki.
  3. Gotową mieszaninę wlej do mąk i wymieszaj drewnianą łyżką.
  4. Stopniowo dodawaj żółtka i wyrabiaj ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.
  5. Po 3-5 minutach wyrabiania stopniowo dodawaj miękkie masło (nie przestając wyrabiać ciasta).
  6. Jeśli ciasto klei się do rąk – stopniowo dodawaj do niego mąki (ja dodałam gryczanej), aż przestanie się kleić.
  7. Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Pougniataj ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  9. Ciasto podziel na trzy części. Po kolei każdą z nich rozwałkuj na duże prostokąty.
  10. Na środku każdego prostokąta ułóż nadzienie i zwiń w rulon (wzdłuż dłuższego boku). Każdy rulon ponacinaj nożem, aby widocznie były oddzielone pojedyncze paszteciki.
  11. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż paszteciki. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
  12. Po tym czasie ściągnij ściereczkę i posmaruj paszteciki białkiem, które zostało po oddzielaniu od żółtek. Ewentualnie posmaruj paszteciki żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
  13. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra dół) i piecz przez ok. 30 minut, aż paszteciki nabiorą złotego koloru.

Smacznego! 🙂

pasztecik1

9 Comment

  1. Aleksandra says: Odpowiedz

    A czy mąka żytnia nie zawiera glutenu?

    1. Zawiera gluten

      1. Ala says: Odpowiedz

        Jeżeli zawiera to dlaczego w przepisie jest napisane ze to przepis bezglutenowy

        1. W przepisie napisane jest, że są to paszteciki bez mąki przennej. 😉 W tym przypadku nie wspominałam o tym, że jest bezglutenowy.

  2. Jola says: Odpowiedz

    Ile trzeba dodać normalnych drożdży zamiast instant?

    1. ok. 35 g 🙂

  3. Jola says: Odpowiedz

    Dziękuję za odpowiedź
    Jaką mąką można zastąpić ryżową i żytnią?

  4. A jaką mąką można zastąpić żytnią? Czy wystarczy odpowiednio zwiększyć proporcje pozostałych mąk?

    1. Tak, wystarczy zwiększyć ilość pozostałych. Powinno być ok. 🙂

Dodaj komentarz