Fasolowe brownie z karmelem daktylowym i prażonymi migdałami

fasolowe1

Fasolowe brownie z karmelem daktylowym to idealne ciasto dla osób lubiących zdrowe słodycze. Jest delikatne, mocno kakaowe i rozpływa się w ustach. W połączeniu z solonym karmelem i migdałami to prawdziwe niebo w gębie! 

Już od dawna planowałam zrobić fasolowe brownie. Kiedyś zrobiłam przepis na buraczane brownie, które totalnie skradło serca wielu moich czytelników (LINK), dlatego pomyślałam, że z fasolą będzie super.

To ciasto przeszło największy test – test smaku moich koleżanek z pracy, które są wybrednymi smakoszami i wybierają raczej klasyczne, ciężkie ciasta. Jaki był efekt? Były zachwycone! Wierzę, że i Tobie to ciasto przypadnie do gustu.

Warto także wiedzieć, że czerwona fasola:

  • jest bogata w witaminę B1, która ma działanie przeciwdepresyjne i bardzo dobrze wpływa na pamięć
  • to dobre źródło fosforu, wapnia, potasu, skrobii i błonnika
  • ma zbawienny wpływ na organizm w okresie menopauzy ze względu na izoflawony
  • zawiera mało tłuszczu
  • jest bogata w błonnik, dzięki czemu ułatwia trawienie i oczyszczanie organizmu
  • ma niski indeks glikemiczny

Daj znać w komentarzu czy ten wpis przypadł Ci do gustu! I… do dzieła!

Składniki:

Fasolowe brownie:

  • 2 puszki fasoli czerwonej (ok. 480 g po odsączeniu)
  • 2 banany
  • 30 g mąki owsianej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego (ok. 50 g)
  • 5 łyżek ksylitolu (ok. 75 g)
  • 3 łyżki kakao (ok. 45 g)
  • 30 g gorzkiej czekolady

Karmel z daktyli:

Przepis na karmel z daktyli znajdziesz tu LINK

Dekoracja:

  • 70 g migdałów
  • 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Fasolę wysyp na sitko i dokładnie opłucz z zalewy.
  2. Banany pokrój na małe kawałki.
  3. Odsączoną fasolę zmiksuj na gładką masę razem z bananami, mąką owsianą, jajkami, olejem kokosowym i kakao.
  4. Ważne, aby zmiksowana masa nie miała grudek – wtedy będzie miała super konsystencję po upieczeniu i fasola nie będzie wyczuwalna.
  5. Gorzką czekoladę posiekaj na małe kawałki i dodaj go zmiksowanej/zblendowanej masy.
  6. Piekarnik nastaw na 180 stopni, grzanie góra dół.
  7. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a wewnętrzne boki nasmaruj olejem kokosowym.
  8. Wlej gotową masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  9. Piecz przez 40 minut.
  10. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
  11. Karmel z daktyli przygotuj według przepisu (LINK). Gdy ciasto ostygnie – pokryj karmelem jego wierzch.
  12. Posiekaj migdały.
  13. Wrzuć je na patelnię teflonową (bez tłuszczu!) razem z solą.
  14. Gdy zaczną się prażyć – mieszaj je, aby się nie spaliły. Zarumienione migdały ściągnij z ognia i udekoruj nimi ciasto.

fasolowe2

fasolowe3

fasolowe1

3 Comment

  1. Magdalena Fojcik says: Odpowiedz

    Jaką inną mąką można zastąpić owsianą? Mam w domu chyba wszystkie inne ale akurat takiej nie mam.

    1. Można ją pominąć albo dodać kokosowej lub migdałowej 🙂

  2. Klaudia says: Odpowiedz

    A jajko bez bialka moze byc

Dodaj komentarz