Bezglutenowa tarta z jabłkami i siemieniem lnianym to idealna propozycja dla wielbicieli jabłeczników i szarlotek. Jest mocno jabłkowa, delikatna, a upieczone siemię lniane nadaje elementu chrupkości. Tarta nie zawiera ani grama cukru, więc pożegnajcie wyrzuty sumienia – jabłkowe ciacho skradnie Wasze serca!
Są dwa ciasta, które mogłabym jeść non stop – serniki i jabłeczniki. Kombinowałam, jak zrobić jabłecznik, który będzie smakował jak tradycyjny, jednak chciałam dać do niego element zaskoczenia – dlatego zdecydowałam się na siemię lniane.
Bezglutenowa tarta z jabłkami po upieczeniu jest delikatna, niczym tradycyjny jabłecznik, ale siemię robi efekt „wow” – mam nadzieję, że i Tobie ten „myk” przypadnie do gustu!
Daj znać czy przepis Ci się spodobał. Mega mi miło gdy czytam od Was komentarze. 🙂
Składniki:
Kruchy spód i kruszonka:
- 140 g oleju kokosowego lub masła
- 55 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 60 g mąki migdałowej lub 30 g mąki migdałowej i 30 g mąki kokosowej
- 4 łyżki (ok. 60 g) ksylitolu
- 40 g siemienia lnianego
Wypełnienie:
- 5-6 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu (ok. 5 g)
- 1 łyżka ksylitolu (ok. 15 g)
- 3 białka (opcjonalnie)
Do ciasta użyłam formy 26 cm.
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Jeśli nie używasz Thermomix’a:
1. Olej kokosowy lub masło posiekaj na kawałki.
2. Mąki: ziemniaczaną, ryżową i migdałową zmiksuj z posiekanym olejem lub masłem, ksylitolem i siemieniem lnianym.
3. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę, wstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie wypełnienia.
5. Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.
6. Wyciągnij ciasto z lodówki, 3/4 ciasta „uklep” po kawałeczku na formie do tarty i ponakłuwaj spód widelcem.
7. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.
Jeśli używasz Thermomix:
1. Olej kokosowy zmiksuj 3 sek/poz 6.
2. Do tłuszczu dodaj mąki: ziemniaczaną, ryżową i migdałową, ksylitol oraz siemię lniane. Ustaw na 3 min/poz. 5/ interwał.
3. Po tym czasie wyciągnij ciasto, uformuj w kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie zabierz się za przygotowanie wypełnienia.
4. Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.
5. Wyciągnij ciasto z lodówki, 3/4 ciasta „uklep” po kawałeczku na formie do tarty i ponakłuwaj spód widelcem.
6. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.
Wypełnienie:
1. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
2. W misce wymieszaj kawałki jabłek z cynamonem i ksylitolem.
3. Tak przygotowaną mieszanką pokryj podpieczony spód.
4. 3 białka jaj ubij na sztywną pianę. Gdy będzie sztywna dodaj do niej 1-2 łyżki ksylitolu i znów ubij.
5. Tak przygotowaną pianą pokryj jabłka.
6. Resztę ciasta pokrusz na małe kawałki i posyp nim ubite białko.
7. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piecz przez ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 i piecz przez ok. 15 minut.
Smacznego! 🙂
Moja tarta tak wyglądała przed upieczeniem:
A tak po upieczeniu:
Obłędna! Co proponujesz zamiast piany z białek? Wystarczy tylko kruszonka na jabłka? Uwielbiam Twoje przepisy :*
<3 zamiast piany z białek wystarczy dać tylko kruszonkę :)
Witam, co zamiast maki migdałowej?
Pozdrawiam
Mąka kokosowa – 45-50 g 🙂
Ja myślę, że olej albo masło można spokojnie rozpuścić, bo jak ma nam wyjść masa z czegoś co ma ciało stałe. Nie zrobiłam tego i żałuję bo zanim teraz olej się rozpuści…. 🙂
Ciasto bardzo smaczne, ale nie jest chrupiące , ale taki piasek, robiłam z oleju kokosowego
Ja nie wiem co robilam źle ale u mnie ciasto nie da się uformować w kulę. Wyszło mi bardzo płynne.
Wystarczy wstawić je do lodówki, aby ciasto zastygło. Gdy już będzie w formie „stałej” – wtedy wykleić nim formę 🙂
Ok. Tak zrobię. Dziękuję. A piekarnik góra dół ale z termoobiegiem czy bez?
Przepyszna!! Przepis bardzo prosty do wykonania .. Nie ma duzo pracy przy nim 🙂 niebo w gebie :)dziekuje
<3!!!