Bezglutenowa tarta z jabłkami i siemieniem lnianym 

Zrzut ekranu 2018-01-19 21.34.14

Bezglutenowa tarta z jabłkami i siemieniem lnianym to idealna propozycja dla wielbicieli jabłeczników i szarlotek. Jest mocno jabłkowa, delikatna, a upieczone siemię lniane nadaje elementu chrupkości. Tarta nie zawiera ani grama cukru, więc pożegnajcie wyrzuty sumienia – jabłkowe ciacho skradnie Wasze serca! 

Są dwa ciasta, które mogłabym jeść non stop – serniki i jabłeczniki. Kombinowałam, jak zrobić jabłecznik, który będzie smakował jak tradycyjny, jednak chciałam dać do niego element zaskoczenia – dlatego zdecydowałam się na siemię lniane.

Bezglutenowa tarta z jabłkami po upieczeniu jest delikatna, niczym tradycyjny jabłecznik, ale siemię robi efekt „wow” – mam nadzieję, że i Tobie ten „myk” przypadnie do gustu!

Daj znać czy przepis Ci się spodobał. Mega mi miło gdy czytam od Was komentarze. 🙂

Składniki:

Kruchy spód i kruszonka:

  • 140 g oleju kokosowego lub masła
  • 55 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki migdałowej lub 30 g mąki migdałowej i 30 g mąki kokosowej
  • 4 łyżki (ok. 60 g) ksylitolu
  • 40 g siemienia lnianego

Wypełnienie:

  • 5-6 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu (ok. 5 g)
  • 1 łyżka ksylitolu (ok. 15 g)
  • 3 białka (opcjonalnie)

Do ciasta użyłam formy 26 cm.

Przygotowanie:

Kruchy spód:

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

1. Olej kokosowy lub masło posiekaj na kawałki.

2. Mąki: ziemniaczaną, ryżową i migdałową zmiksuj z posiekanym olejem lub masłem, ksylitolem i siemieniem lnianym.

3. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.

4. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę, wstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie wypełnienia.

5. Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.

6. Wyciągnij ciasto z lodówki, 3/4 ciasta „uklep” po kawałeczku na formie do tarty i ponakłuwaj spód widelcem.

7. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.

Jeśli używasz Thermomix:

1. Olej kokosowy zmiksuj 3 sek/poz 6.

2. Do tłuszczu dodaj mąki: ziemniaczaną, ryżową i migdałową, ksylitol oraz siemię lniane. Ustaw na 3 min/poz. 5/ interwał.

3. Po tym czasie wyciągnij ciasto, uformuj w kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie zabierz się za przygotowanie wypełnienia.

4. Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.

5. Wyciągnij ciasto z lodówki, 3/4 ciasta „uklep” po kawałeczku na formie do tarty i ponakłuwaj spód widelcem.

6. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.

Wypełnienie:

1. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.

2. W misce wymieszaj kawałki jabłek z cynamonem i ksylitolem.

3. Tak przygotowaną mieszanką pokryj podpieczony spód.

4. 3 białka jaj ubij na sztywną pianę. Gdy będzie sztywna dodaj do niej 1-2 łyżki ksylitolu i znów ubij.

5. Tak przygotowaną pianą pokryj jabłka.

6. Resztę ciasta pokrusz na małe kawałki i posyp nim ubite białko.

7. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piecz przez ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 i piecz przez ok. 15 minut.

Smacznego! 🙂

Moja tarta tak wyglądała przed upieczeniem:

ciacho

 

A tak po upieczeniu:

Zrzut ekranu 2018-01-19 21.34.14

9 Comment

  1. Magda says: Odpowiedz

    Obłędna! Co proponujesz zamiast piany z białek? Wystarczy tylko kruszonka na jabłka? Uwielbiam Twoje przepisy :*

    1. <3 zamiast piany z białek wystarczy dać tylko kruszonkę :)

  2. Iza says: Odpowiedz

    Witam, co zamiast maki migdałowej?
    Pozdrawiam

    1. Mąka kokosowa – 45-50 g 🙂

  3. Magda says: Odpowiedz

    Ja myślę, że olej albo masło można spokojnie rozpuścić, bo jak ma nam wyjść masa z czegoś co ma ciało stałe. Nie zrobiłam tego i żałuję bo zanim teraz olej się rozpuści…. 🙂

  4. Betty says: Odpowiedz

    Ciasto bardzo smaczne, ale nie jest chrupiące , ale taki piasek, robiłam z oleju kokosowego

  5. Beata says: Odpowiedz

    Ja nie wiem co robilam źle ale u mnie ciasto nie da się uformować w kulę. Wyszło mi bardzo płynne.

    1. Wystarczy wstawić je do lodówki, aby ciasto zastygło. Gdy już będzie w formie „stałej” – wtedy wykleić nim formę 🙂

      1. Beata says: Odpowiedz

        Ok. Tak zrobię. Dziękuję. A piekarnik góra dół ale z termoobiegiem czy bez?

Dodaj komentarz