Karmelowe ciasto daktylowe – bez mąki pszennej

toffiee

Karmelowe ciasto daktylowe to słodycz doskonała. Jest delikatne, słodkie i wilgotne. A w połączeniu z czekoladą i nutą kokosa totalnie skrada serce, już po pierwszym kęsie. A do tego nie ma ani grama mąki pszennej! 

Długo szukałam ciasta idealnie słodkiego, delikatnego i rozpływającego się w ustach, które w strukturze przypominałoby mi murzynka, którym zajadałam się jako dziecko. W końcu je znalazłam!

Warto znać składniki, których się używa, dlatego podrzucam garstkę przydatnej wiedzy:

Dlaczego warto jeść daktyle?

• Daktyle są super źródłem witamin (B1, B2, B3, B4, B5, B6 i kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (cynk, fosfor, magnez, mangan, bor, miedź, kobalt, potas, selen, wapń, żelazo).

• Są bogate w błonnik, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na perystaltykę jelit.

• Zapobiegają powstawaniu cellulitu (!!!), poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry.

• Obniżają cholesterol.

• Korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz zapobiegają anemii.

• Są bogate w kwas foliowy, dlatego są wskazane dla kobiet w ciąży.

Prawda, że daktyle są super? Zatem do dzieła! Gwarantuję, że jeśli raz spróbujesz tego ciasta – wrócisz do niego wielokrotnie!

Składniki na karmelowe ciasto daktylowe:

Ciasto:

  • 400 g karmelu daktylowego (przepis TU)
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 50 g cukru kokosowego
  • 30-40 g ksylitolu
  • 110 g oleju kokosowego lub masła
  • 140 g mąki owsianej
  • 80 g mąki kokosowej lub migdałowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 20-30 g wiórków kokosowych
  • 20 ml kawy lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 10 g oleju kokosowego
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Karmel daktylowy przygotuj według przepisu (LINK). Z podanych proporcji wychodzi ok. 400 g karmelu.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem, ksylitolem, kawą i tłuszczem. Dodaj karmel daktylowy.
  3. W osobnej misce wymieszaj sodę z mąkami: owsianą, kokosową/migdałową i ziemniaczaną oraz wiórkami kokosowymi.
  4. Wymieszane suche składniki dodaj do utartych jaj ze słodzidłami, kawą, karmelem i tłuszczem i zmiksuj na na gładką masę.
  5. Piekarnik nastaw na 160 stopni.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na niego masę. Ja użyłam blaszki o wymiarach 25×35 cm.
  7. Ciasto piecz ok. 40-45 minut.

Dodatkowo:

  1. Czekoladę połam na kawałki i razem z olejem rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Roztopioną czekoladą pokryj upieczone i ostudzone ciasto.
  3. Udekoruj wiórkami kokosowymi i/lub pokruszonymi orzechami.

toffiee

toffiee5

12 Comment

  1. Karina says: Odpowiedz

    A w którym momencie i gdzie dodaje się ten karmel daktylowy? Bo chyba nie jest uwzględniony w dalszej części przepisu

    1. Po zmieszaniu mokrych składników. 🙂

  2. Kasia says: Odpowiedz

    Czy zamiast kawy moge dodać kakao/karob?

    1. jak najbardziej 🙂

  3. Magdalena Fojcik says: Odpowiedz

    A czy można zastąpić czymś mąkę owsianą?

  4. Aga says: Odpowiedz

    Czy mogę zastąpić czyms make owsiana? Bezglutenowo/

    1. pół na pół mąka ryżowa i jaglana 🙂

  5. Aga says: Odpowiedz

    Czy mogę zastąpić czyms make owsiana? Bezglutenowo/

    1. pół na pół mąka ryżowa i jaglana 🙂

  6. […] Po ostudzeniu można polać je dodatkowo gorzką czekoladą. 🙂 Przepis na polewę czekoladową tu – LINK. […]

  7. Małgorzata says: Odpowiedz

    Skusiłam się na to ciasto i nie żałuję 🙂 Jest przepyszne!!! 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

    1. <3 bardzo się cieszę!

Dodaj komentarz