Karmelowe ciasto daktylowe to słodycz doskonała. Jest delikatne, słodkie i wilgotne. A w połączeniu z czekoladą i nutą kokosa totalnie skrada serce, już po pierwszym kęsie. A do tego nie ma ani grama mąki pszennej!
Długo szukałam ciasta idealnie słodkiego, delikatnego i rozpływającego się w ustach, które w strukturze przypominałoby mi murzynka, którym zajadałam się jako dziecko. W końcu je znalazłam!
Warto znać składniki, których się używa, dlatego podrzucam garstkę przydatnej wiedzy:
Dlaczego warto jeść daktyle?
• Daktyle są super źródłem witamin (B1, B2, B3, B4, B5, B6 i kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (cynk, fosfor, magnez, mangan, bor, miedź, kobalt, potas, selen, wapń, żelazo).
• Są bogate w błonnik, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na perystaltykę jelit.
• Zapobiegają powstawaniu cellulitu (!!!), poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry.
• Obniżają cholesterol.
• Korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz zapobiegają anemii.
• Są bogate w kwas foliowy, dlatego są wskazane dla kobiet w ciąży.
Prawda, że daktyle są super? Zatem do dzieła! Gwarantuję, że jeśli raz spróbujesz tego ciasta – wrócisz do niego wielokrotnie!
Składniki na karmelowe ciasto daktylowe:
Ciasto:
- 400 g karmelu daktylowego (przepis TU)
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki sody
- 50 g cukru kokosowego
- 30-40 g ksylitolu
- 110 g oleju kokosowego lub masła
- 140 g mąki owsianej
- 80 g mąki kokosowej lub migdałowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 20-30 g wiórków kokosowych
- 20 ml kawy lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 10 g oleju kokosowego
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Ciasto:
- Karmel daktylowy przygotuj według przepisu (LINK). Z podanych proporcji wychodzi ok. 400 g karmelu.
- Jajka zmiksuj z cukrem, ksylitolem, kawą i tłuszczem. Dodaj karmel daktylowy.
- W osobnej misce wymieszaj sodę z mąkami: owsianą, kokosową/migdałową i ziemniaczaną oraz wiórkami kokosowymi.
- Wymieszane suche składniki dodaj do utartych jaj ze słodzidłami, kawą, karmelem i tłuszczem i zmiksuj na na gładką masę.
- Piekarnik nastaw na 160 stopni.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na niego masę. Ja użyłam blaszki o wymiarach 25×35 cm.
- Ciasto piecz ok. 40-45 minut.
Dodatkowo:
- Czekoladę połam na kawałki i razem z olejem rozpuść w kąpieli wodnej.
- Roztopioną czekoladą pokryj upieczone i ostudzone ciasto.
- Udekoruj wiórkami kokosowymi i/lub pokruszonymi orzechami.
A w którym momencie i gdzie dodaje się ten karmel daktylowy? Bo chyba nie jest uwzględniony w dalszej części przepisu
Po zmieszaniu mokrych składników. 🙂
Czy zamiast kawy moge dodać kakao/karob?
jak najbardziej 🙂
A czy można zastąpić czymś mąkę owsianą?
Czy mogę zastąpić czyms make owsiana? Bezglutenowo/
pół na pół mąka ryżowa i jaglana ?
Czy mogę zastąpić czyms make owsiana? Bezglutenowo/
pół na pół mąka ryżowa i jaglana 🙂
[…] Po ostudzeniu można polać je dodatkowo gorzką czekoladą. ? Przepis na polewę czekoladową tu – LINK. […]
Skusiłam się na to ciasto i nie żałuję 🙂 Jest przepyszne!!! 🙂 Dziękuję za przepis 🙂
<3 bardzo się cieszę!