Muffiny kokosowo-daktylowe 

babeczki

Muffiny kokosowo-daktylowe, czyli małe babeczki idealne jako przekąska dla każdego wielbiciela słodkości. Robi się je ekspresowo, a ich smak totalnie zachwyca! I nie zawierają ani grama mąki pszennej i białego cukru!

Nie da się ukryć, że uwielbiam wszystko co kokosowe, słodkie i jakkolwiek to zabrzmi – wilgotne w swej strukturze. Ostatnimi czasy dużo kombinuję z daktylami, więc ten przepis to jeden z efektów tych kombinacji. Mam nadzieję, że muffiny kokosowo-daktylowe i Tobie przypadną do gustu!

W tym przepisie użyłam cukru kokosowego. Aby nie wyszło na to, że jestem hipokrytką, bo zazwyczaj od cukru stronię – podaję kilka z jego zalet:

  • w smaku przypomina cukier trzcinowy, jednak tym, co go różni jest posmak karmelowo-kokosowy
  • ma niski indeks glikemiczny
  • jest odrobinę mniej kaloryczny niż zwykły, biały cukier  (choć i tak ksylitol forever <3)

O zaletach daktyli mówić nie będę, bo robiłam to milion razy. Jeśli chcesz sprawdzić zalety daktyli, a mają ich naprawdę sporo, możesz to sprawdzić tu – LINK.

Nie ma co dużo gadać – do dzieła!

Składniki na muffiny kokosowo-daktylowe:

  • 300 g daktyli
  • 2 łyżeczki kawy sypanej (ok. 10g)
  • 1 łyżeczka sody (ok. 5 g)
  • 90 g oleju kokosowego
  • 60 g cukru kokosowego
  • 15 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • 80 g mąki kokosowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej (ja użyłam z brązowego ryżu)
  • 50 g mąki owsianej

Przygotowanie:

  1. Daktyle gotuj przez 5 minut z 2 łyżeczkami kawy. Po 5 minutach odlej wodę.
  2. Do odsączonych i ugotowanych daktyli dodaj olej kokosowy, cukier kokosowy, ksylitol i jajka. Zblenduj na gładką masę. Jeśli używasz Thermomix’a – poz. 7 na 40 sekund.
  3. Do gładkiej masy dodaj sodę oraz mąki: kokosową, ziemniaczaną, ryżową i owsianą. Porządnie wymieszaj. Jeśli używasz Thermomix’a – poz. 4 na 25 sekund.
  4. Piekarnik nagrzej do 170 stopni – grzanie góra dół.
  5. Do formy na muffiny włóż papierowe papilotki. Jeśli używasz silikonowych foremek do muffinów – po prostu ułóż je na blaszce.
  6. Papilotki lub silikonowe foremki napełnij ciastem do 3/4 ich wysokości (trochę urosną).
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut.
  8. Po ostudzeniu można polać je dodatkowo gorzką czekoladą. 🙂 Przepis na polewę czekoladową tu – LINK.

babeczki2

3 Comment

  1. Jula says: Odpowiedz

    Czy jest konieczna mąka owsiana ? Akurat tej nie posiadam 😕

    1. zamiast owsianej można dać kukurydzianej lub jaglanej 🙂

  2. Magda says: Odpowiedz

    jaka mąka zamiast owsianej?

Dodaj komentarz