Muffiny kokosowo-daktylowe, czyli małe babeczki idealne jako przekąska dla każdego wielbiciela słodkości. Robi się je ekspresowo, a ich smak totalnie zachwyca! I nie zawierają ani grama mąki pszennej i białego cukru!
Nie da się ukryć, że uwielbiam wszystko co kokosowe, słodkie i jakkolwiek to zabrzmi – wilgotne w swej strukturze. Ostatnimi czasy dużo kombinuję z daktylami, więc ten przepis to jeden z efektów tych kombinacji. Mam nadzieję, że muffiny kokosowo-daktylowe i Tobie przypadną do gustu!
W tym przepisie użyłam cukru kokosowego. Aby nie wyszło na to, że jestem hipokrytką, bo zazwyczaj od cukru stronię – podaję kilka z jego zalet:
- w smaku przypomina cukier trzcinowy, jednak tym, co go różni jest posmak karmelowo-kokosowy
- ma niski indeks glikemiczny
- jest odrobinę mniej kaloryczny niż zwykły, biały cukier (choć i tak ksylitol forever <3)
O zaletach daktyli mówić nie będę, bo robiłam to milion razy. Jeśli chcesz sprawdzić zalety daktyli, a mają ich naprawdę sporo, możesz to sprawdzić tu – LINK.
Nie ma co dużo gadać – do dzieła!
Składniki na muffiny kokosowo-daktylowe:
- 300 g daktyli
- 2 łyżeczki kawy sypanej (ok. 10g)
- 1 łyżeczka sody (ok. 5 g)
- 90 g oleju kokosowego
- 60 g cukru kokosowego
- 15 g ksylitolu
- 3 jajka
- 80 g mąki kokosowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki ryżowej (ja użyłam z brązowego ryżu)
- 50 g mąki owsianej
Przygotowanie:
- Daktyle gotuj przez 5 minut z 2 łyżeczkami kawy. Po 5 minutach odlej wodę.
- Do odsączonych i ugotowanych daktyli dodaj olej kokosowy, cukier kokosowy, ksylitol i jajka. Zblenduj na gładką masę. Jeśli używasz Thermomix’a – poz. 7 na 40 sekund.
- Do gładkiej masy dodaj sodę oraz mąki: kokosową, ziemniaczaną, ryżową i owsianą. Porządnie wymieszaj. Jeśli używasz Thermomix’a – poz. 4 na 25 sekund.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni – grzanie góra dół.
- Do formy na muffiny włóż papierowe papilotki. Jeśli używasz silikonowych foremek do muffinów – po prostu ułóż je na blaszce.
- Papilotki lub silikonowe foremki napełnij ciastem do 3/4 ich wysokości (trochę urosną).
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut.
- Po ostudzeniu można polać je dodatkowo gorzką czekoladą. 🙂 Przepis na polewę czekoladową tu – LINK.
Czy jest konieczna mąka owsiana ? Akurat tej nie posiadam ?
zamiast owsianej można dać kukurydzianej lub jaglanej 🙂
jaka mąka zamiast owsianej?