Sernik ciasteczkowy to totalny sztos. Serio. Nie żartuję. Jest delikatny, słodki i rozpływa się w ustach. Jeśli lubisz wszystko, co ciasteczkowe – to przepis idealny dla Ciebie!
Uwielbiam serniki w każdej postaci. Postanowiłam jednak, że zaszaleję i spróbuję zrobić sernik ciasteczkowy i udało się! Tym razem zaryzykowałam i zamiast ksylitolu dodałam do niego cukru kokosowego, który ma specyficzny smak – dla mnie smakuje jak połączenie karmelu z kawą i odrobiną kokosa. Pychota! I to za sprawą tego dodatku ciasto nabrało totalnie nowego smaku i koloru.
Jeśli lubisz ciasta ciasteczkowe – ten przepis skradnie Twoje serce. Jeśli nie lubisz – za sprawą tego ciasta polubisz!
Nie ma co dużo gadać – szykuj produkty i zaczynamy!
Składniki na sernik ciasteczkowy:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 6 łyżek (ok. 100g) cukru kokosowego
- 2 łyżki (ok. 30g) mąki kokosowej
- 1 łyżka (ok. 15g) mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- ciastka owsiane (ja użyłam ciastek Sante kokosowych – 2 opakowania)
Przygotowanie:
- Twaróg wymieszaj z jajkami, cukrem kokosowym i mąkami: kokosową i ziemniaczaną. Jeśli używasz Thermomixa – wrzuć wszystkie składniki do kielicha Thermomix’a i ustaw na 45 sekund na poz. 5.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
- Spód tortownicy (ja użyłam o średnicy 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki blaszki nasmaruj olejem kokosowym lub masłem.
- Ciastka ułóż na dnie tortownicy i zalej połową gotowej masy.
- Resztę ciastek posiekaj na małe kawałki i podziel na dwie części. Jedną z nich posyp masę twarogową, a drugą odstaw na bok.
- Ciastka zalej drugą częścią masy twarogowej.
- Wierzch posyp resztą posiekanych ciastek.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut.
Będę bardzo wdzięczna jeśli dasz mi znać czy przepis przypadł Ci do gustu! <3 Smacznego!
Niestety na razie nie znalazłam twarogu sernikowego bez laktozy a tylko taki wchodzi w grę w mojej rodzinie. Chętnie zmieliłabym zwykły biały ser bez laktozy. Czy można go zmielić w TM? Czy nie będzie za suchy do takiego sernika?
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Dzień dobry, tak, można. Tylko najlepiej zmielić go bardzo dokładnie, żeby nie było grudek 🙂