Sernik ciasteczkowy – bez mąki pszennej!

sernik ciasteczkowy

Sernik ciasteczkowy to totalny sztos. Serio. Nie żartuję. Jest delikatny, słodki i rozpływa się w ustach. Jeśli lubisz wszystko, co ciasteczkowe – to przepis idealny dla Ciebie! 

Uwielbiam serniki w każdej postaci. Postanowiłam jednak, że zaszaleję i spróbuję zrobić sernik ciasteczkowy i udało się! Tym razem zaryzykowałam i zamiast ksylitolu dodałam do niego cukru kokosowego, który ma specyficzny smak – dla mnie smakuje jak połączenie karmelu z kawą i odrobiną kokosa. Pychota! I to za sprawą tego dodatku ciasto nabrało totalnie nowego smaku i koloru.

Jeśli lubisz ciasta ciasteczkowe – ten przepis skradnie Twoje serce. Jeśli nie lubisz – za sprawą tego ciasta polubisz!

Nie ma co dużo gadać – szykuj produkty i zaczynamy!

Składniki na sernik ciasteczkowy:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 6 łyżek (ok. 100g) cukru kokosowego
  • 2 łyżki (ok. 30g) mąki kokosowej
  • 1 łyżka (ok. 15g) mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ciastka owsiane (ja użyłam ciastek Sante kokosowych – 2 opakowania)

Przygotowanie:

  1. Twaróg wymieszaj z jajkami, cukrem kokosowym i mąkami: kokosową i ziemniaczaną. Jeśli używasz Thermomixa – wrzuć wszystkie składniki do kielicha Thermomix’a i ustaw na 45 sekund na poz. 5.
  2. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
  3. Spód tortownicy (ja użyłam o średnicy 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki blaszki nasmaruj olejem kokosowym lub masłem.
  4. Ciastka ułóż na dnie tortownicy i zalej połową gotowej masy.
  5. Resztę ciastek posiekaj na małe kawałki i podziel na dwie części. Jedną z nich posyp masę twarogową, a drugą odstaw na bok.
  6. Ciastka zalej drugą częścią masy twarogowej.
  7. Wierzch posyp resztą posiekanych ciastek.
  8. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut.

Będę bardzo wdzięczna jeśli dasz mi znać czy przepis przypadł Ci do gustu! <3 Smacznego!

ciasteczkowe3

sernik ciasteczkowy

2 Comment

  1. Madziejka says: Odpowiedz

    Niestety na razie nie znalazłam twarogu sernikowego bez laktozy a tylko taki wchodzi w grę w mojej rodzinie. Chętnie zmieliłabym zwykły biały ser bez laktozy. Czy można go zmielić w TM? Czy nie będzie za suchy do takiego sernika?
    Dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam

    1. Dzień dobry, tak, można. Tylko najlepiej zmielić go bardzo dokładnie, żeby nie było grudek 🙂

Dodaj komentarz