Kuchnia indyjska to nie tylko curry

indian-food-625_625x350_71467111221

Kuchnia indyjska. Czy rzeczywiście znamy ją tak dobrze, jak myślimy? Co warto wiedzieć na jej temat? Jakie czynniki mają wpływ na smak kuchni indyjskiej? Zapraszam do czytania!

Kuchnia indyjska zaczęła wykształcać się w starożytności. Jest różnorodna, na wskroś przesiąknięta tradycją i połączeniem wpływów etnicznych, jak cały kraj. Potrawy z tego regionu świata kojarzone są z wyszukanymi technikami gotowania, używaniem drogich składników i głębią smaku. Tym, co głównie wpłynęło na rozwój stylów gotowania i nawyków żywieniowych w Indiach są religia i klimat.

Ponad 80% mieszkańców Indii wyznaje religię hinduską i jej pochodne. Hinduizm zaleca szacunek do życia i to on przyczynił się do rozpowszechnienia wegetarianizmu w Indiach, głównie na północy. Dzięki temu zaczęto zastępować mięso i ryby innymi formami białka – soczewicą i fasolą. Mimo tego, że krowy są święte dla wyznawców hinduizmu, mleko uważane jest za symbol pomyślności, dlatego mieszkańcy Indii nie stronią od produktów mlecznych.

001EF52900000258-3147852-image-a-90_1435937757945

fot. Daily Mail

Najważniejsze w tej kuchni są jednak przyprawy.

Są one hojnie używane w celu zapewnienia różnorodności w diecie wegetariańskiej. Warto jednak wiedzieć, że niektóre religie pochodne od hinduizmu zabraniają używania cebuli i czosnku, więc zastępowane są przyprawami takich jak nasiona kminu, imbir i pasta z orzechów nerkowca.

Dzięki muzułmańskim rządom od 1194 roku, kuchnia indyjska zaczęła odczuwać wpływy islamskie. Główną różnicą było używanie mięsa i ryb do wszelakich dań. Nie można także zapomnieć o roli tradycji chrześcijańskiej w Indiach. Rzekomo święty Tomasz dokonał pierwszych nawróceń na chrześcijaństwo w południowym stanie Kerala. Dzięki niemu i tam zaczęto jeść mięso i ryby, jednak przyrządzane w inny sposób. W Goa i Kalkucie, gdzie chrześcijaństwo przyszło z Portugalczykami i Brytyjczykami jedzenie odzwierciedla wiele europejskich tradycji – np. w Święta Bożego Narodzenia w Kalkucie jada się ciasto o smaku rumu. W przeciwieństwie do muzułmanów, którzy nie mogą jeść wieprzowiny, a Hindusi są weganami, chrześcijanie nie mają ograniczeń co do rodzaju mięsa, które można spożywać.

spice12

fot. ecurry

Drugim czynnikiem, który odegrał ogromną rolę w kulinarnej kulturze Indii jest klimat.

Jest on różny w poszczególnych krajach, dlatego każdy region charakteryzuje się innymi smakami i nawykami żywieniowymi. Różnice te zostały nieco zniwelowane przez nowoczesny transport, ale większość indyjskiej żywności, zwłaszcza warzyw, jest uprawiana i spożywana lokalnie. Tym, co najbardziej wyróżnia każde miejsce w Indiach jest rodzaj uprawianych zbóż. Północne Indie słyną z wielu odmian pieczywa pszennego. „Roti”, „Naan”, „Paranthas” to tylko kilka z wielu rodzajów pieczywa, które różnią się rodzajem mąki pszennej (pełnej lub rafinowanej), sposobem przyrządzenia (smażony, pieczony), kształtem i rozmiarem (jednowarstwowy, wielowarstwowy, duży, mały) i wypełnieniem. Z kolei południowe Indie doszły do perfekcji w sposobach przygotowania różnych odmian ryżu. Ryż może być gotowany i przyprawiony, zmielony na pastę z soczewicą i gotowany na parze lub patelni („idla”, „dosas”) lub fermentowany („appam”). Zaś zachodnie i wschodnie Indie słyną z dań z owocami morza, dużych ilości dodawanego mleka kokosowego i środków zakwaszających jak mango lub tamaryndowiec.

repas-inde

fot. humanium

Tym, co wyróżnia kuchnię ze względu na klimat są także oleje.

Olej musztardowy używany jest we wschodnich Indiach, olej kokosowy w Kerali i olej słonecznikowy w północnych Indiach. Północne Indie mają różne pory roku (lato, pora deszczowa i zima), co wprowadza zmiany w sezonowanych warzywach, a południe słynie z wilgoci i ciepła przez cały rok.

Tradycyjna indyjska dieta w całym kraju jest wyjątkowo zdrowa, a zboża i warzywa stanowią jej największą część.

Mięsa i ryby spożywane są w małych ilościach, najczęściej w aromatycznych sosach podanych z ryżem lub pszenicą. Intensywne stosowanie przypraw w Indiach służy nie tylko zapewnieniu smaku, lecz także ograniczeniu spożycia warzyw, mięs i ryb w stosunku do zbóż, zapewniając uczucie pełności.

Jeśli chcesz poznać moje ulubione miejsce z indyjskim jedzeniem w Warszawie – zachęcam do przeczytania recenzji -> TU. 🙂

indian-food-625_625x350_71467111221

fot. ndtv

2 Comment

  1. Ola says: Odpowiedz

    Bardzo fajnie, ze planujesz pisać o kuchniach świata ale czy planujesz tez wrzucać jakieś przepisy z tego zakresu? Kuchnia Indyjdka jest pyszna ale mam wrażenie ciężka ( przynajmniej te potrawy które ja próbowałam) i zastanawiam sie jakby je „odchudzić” zachowując wciąż aromat i smak….

    1. Dziękuję za podrzucenie pomysłu. Będę dodawać też przepisy z różnych kuchni w nieco zdrowszej wersji niż klasycznie! 🙂

Odpowiedz na „malutkoodkuchniAnuluj pisanie odpowiedzi