Fit ciasto czekoladowe – bezglutenowe!

ciacho2

Fit ciasto czekoladowe to idealna propozycja dla wszystkich osób, które szukają wilgotnego, słodkiego i zarazem intensywnego w smaku ciasta. Jest to dość nietypowe ciasto i warto go spróbować. Wspominałam już, że krem czekoladowy jest na bazie awokado, które jest turbo zdrowe?

Zastanawiałam się nad ciastami czekoladowymi. Są trochę jak pomidorówka – większość osób je lubi i chętnie po nie sięga. Postanowiłam, że zamiast w kółko zajadać się BURACZANYM BROWNIE, które ma chyba najwięcej wyświetleń na moim blogu (jest serio przepyszne!), czas spróbować czegoś nowego.

I tak właśnie powstało fit ciasto czekoladowe. Dlaczego „fit”? Bo składa się z samych zdrowych produktów. A krem, którym pokryte jest ciasto powstał na bazie awokado!

Co warto wiedzieć o awokado?

  • Wspomaga odchudzanie – jest bogate w tłuszcze, jednak są to zdrowe tłuszcze, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi i poprawiają metabolizm.
  • Ma zbawienne działanie na wzrok – zawiera w sobie luteinę, czyli przeciwutleniacz, który chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy.
  • Wpływa na zwiększenie odporności organizmu – dzięki dużej ilości antyoksydantów.
  • Polecane jest dla kobiet w ciąży – ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, który wspiera prawidłowy rozwój płodu.

Namówiłam Cię? Zatem do dzieła!

Składniki na fit ciasto czekoladowe:

  • 200 ml mleka
  • 4 białka jaj
  • 1 całe jajo
  • 20g naturalnego, odtłuszczonego kakao
  • 40g mąki migdałowej (lub po prostu zmielonych na pył migdałów)
  • 30g mąki kokosowej
  • 1 łyżka (ok. 15g) kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki zimnej kawy (np. z rana :))
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • 5 łyżek ksylitolu

Góra ciasta:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego
  • Opcjonalnie 1 płaska łyżka cukru kokosowego lub innego słodzidła

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Mleko zmiksuj z jajami i kawą.
  2. Do gotowej mieszaniny dodaj pozostałe składniki i porządnie wymieszaj.
  3. Formę (ja użyłam o średnicy 28 cm, ale mniejsza będzie lepsza) wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wlej ciasto do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu) i piecz przez ok. 40 minut.
  5. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Góra ciasta:

  1. Miękkie awokado (musi być bardzo dojrzałe) obierz ze skóry, wyciągnij pestkę i zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
  2. Czekoladę wraz z olejem rozpuść w kąpieli wodnej.
  3. Gdy czekolada będzie już płynna – dodaj awokado i opcjonalnie cukier. Porządnie wymieszaj.
  4. Gotową masą pokryj upieczone i ostudzone ciasto. Gotowe!

ciacho1

ciachoo2

2 Comment

  1. Ola says: Odpowiedz

    czym zastąpić mąkę migdałową w przepisach? czy to mogą być inne orzechy pomielone np. ziemne lub włoskie?

    1. Szczerze mówiąc nie próbowałam zastępować mąki migdałowej, ale spróbowałabym z orzechami ziemnymi. Smak może być ciekawy 🙂

Dodaj komentarz