Fit szarlotka z bezową pianką – bez mąki pszennej!

szarlotkaa mok

Fit szarlotka z bezową pianką to strzał w dziesiątkę dla wszystkich osób kochających domowe ciasta. Jeśli szukasz przepisu na szarlotkę, która przypomni Ci smak dzieciństwa – to przepis dla Ciebie. Jeśli szukasz przepisu na fit ciasto, które nie zawiera mąki pszennej i cukru – również idealnie trafiłaś. Słowo daję – to ciasto skradnie każde serce! 

Fit szarlotka chodziła za mną od dawna. Jeśli znasz inne moje przepisy, to wiesz, że jestem wielką fanką wszystkiego, co przypomina smak dzieciństwa. I dokładnie tak jest z tym ciastem.

A co najważniejsze – moja fit szarlotka podbiła serca osób, które na co dzień jedzą tonę mąki pszennej i cukru! To ciasto idealnie obala stereotyp, że to, co zdrowe musi być niedobre. Nic bardziej mylnego! Jeśli raz spróbujesz tego ciasta – nie raz do niego wrócisz!

Żeby bardziej Cię zachęcić przypomnę Ci dlaczego jabłka są super:

• zawierają dużo błonnika, który wspomaga pracę jelit (zaparciom mówimy stanowcze nie!)

• osoby, które jedzą jabłka mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

• są bogate w witaminę C

• mają niski indeks glikemiczny

• oczyszczają organizm z toksyn dzięki dużej zawartości pektyn

Prawda, że jabłka są niesamowite? Zatem do dzieła!

Fit szarlotka – składniki:

Ciasto kruche:

  • 150g mąki ryżowej
  • 70g mąki kokosowej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki owsianej
  • 160g oleju kokosowego lub masła
  • 10 kropli olejku waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody (ok. 8g)
  • 4 łyżki ksylitolu (ok. 60g)
  • 2 jajka

Jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka ksylitolu (ok. 15g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (ok. 5g)

Bezowa pianka:

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (lub 3 łyżki ksylitolu, choć wtedy nie będzie tak puszysta)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Fit szarlotka – przygotowanie:

Do tego przepisu użyłam blaszkę 35 x 25 cm. 🙂

Ciasto kruche:

1. Wymieszaj ze sobą wszystkie mąki.

2. Następnie dodaj do nich sodę, ksylitol, olejek waniliowy, pokrojony zamrożony olej kokosowy i zmiksuj razem. Jeśli używasz Thermomix’a – ustaw na poz. 5 na 20 sekund.

3. Następnie dodaj jajka, wymieszaj (ale tylko do połączenia składników). Przy użyciu Thermomix’a – poz. 4, 15 sekund.

4. Podziel na dwie części i wstaw do lodówki na 30-45 minut.

5. Po tym czasie wyciągnij je z lodówki. Blachę do pieczenia pokryj papierem do pieczenia.

6. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (grzanie góra dół bez termoobiegu).

7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

8. Pierwszą część ciasta wyłóż na spodzie blachy, podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika na 10 minut.

9. Po tym czasie ciasto pokryj jabłkami przygotowanymi według poniższego przepisu.

szarlotkaa4 mok

(robocza koszulka :D)

szarlotkaa5 mok

Jabłka: 

1. Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj z cynamonem i ksylitolem.

2. Następnie ułóż je na podpieczonym spodzie i pokryj bezową pianką (przepis poniżej).

szarlotkaa6 mok

Bezowa pianka:

1. Białka ubij na sztywną pianę.

2. Do ubitych białek stopniowo dodawaj słodzidło – ciągle miksując.

3. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj na gładką masę. Tu warto zauważyć, że białka zawsze ubijam mikserem ręcznym. Nie wiem dlaczego, ale wychodzi lepiej niż Thermomix’em. 🙂

4. Tak przygotowaną pianą pokryj jabłka.

5. Wstaw do piekarnika ustawionego na 140 stopni (z termoobiegiem, aby podsuszyć bezę) na 25 minut.

6. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika, posyp drugą częścią ciasta kruchego i wstaw do piekarnika (wciąż nagrzanego do 140 stopni). Piecz przez 10 minut. Po tym czasie podnieś temperaturę do 170 stopni (bez termoobiegu, grzanie góra dół) i piecz przez 20 minut.

7. Wyciągnij ciasto z piekarnika i… smacznego!

szarlotka mok

szarlotkaa7 mok

2 Comment

  1. Madziejka says: Odpowiedz

    Właśnie takich przepisów szukałam !!!
    Na dodatek można je przygotować w TM i już mam uśmiech na twarzy – smaczne, zdrowe i szybkie 🙂
    Będę często tutaj zaglądać.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magda

    1. <3 zapraszam! :)

Dodaj komentarz