Tarta sernikowa z brzoskwiniami i kruszonką

29748168_1834282323251128_918601472_o

Tarta sernikowa z brzoskwiniami i kruszonką to idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli słodkości. Połączenie kruchego ciasta z sernikiem i owocami = deser idealny! Po przygotowaniu go daj mi znać, czy smakowało. Jestem mega ciekawa wyniku! 

To, że kocham sernik i ciasto kruche ewidentnie widać po moich przepisach. Próbuję je robić na milion różnych sposobów i o dziwo – zazwyczaj (mówiąc nieskromnie) trafiam w dziesiątkę.

Tym razem moją propozycją jest tarta sernikowa z brzoskwiniami i kruszonką. Skąd to połączenie? Jako dziecko uwielbiałam sernik z pobliskiej cukierni, właśnie z tymi owocami. Można więc powiedzieć, że to ciasto jest powrotem do smaków dzieciństwa.

Daj znać czy przepis przypadł Ci do gustu. Jestem ciekawa czy posmakuje Ci tak, jak posmakował mi. 🙂

Tarta sernikowa z brzoskwiniami i kruszonką:

Ciasto i kruszonka:

– 150g mąki ryżowej

– 70g wiórków kokosowych

– 80g mąki ziemniaczanej

– 100g mąki owsianej

– 160g oleju kokosowego lub masła

– 10 kropli olejku waniliowego

– 2 płaskie łyżeczki sody (ok. 8g)

– 4 łyżki ksylitolu (ok. 60g)

– 2 jajka

Masa serowa:

– 0,5 kg twarogu sernikowego

– 4 łyżki ksylitolu

– 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

– 2 jajka

Dodatkowo:

– puszka brzoskwiń (lub innych owoców wedle upodobań)

Przygotowanie:

Do tego przepisu użyłam blaszkę 35 x 25 cm. 🙂

Ciasto:

1. Wymieszaj ze sobą wszystkie mąki.

2. Następnie dodaj do nich sodę, ksylitol, olejek waniliowy, pokrojony zamrożony olej kokosowy i zmiksuj razem. Jeśli używasz Thermomix’a – ustaw na poz. 5 na 20 sekund.

3. Następnie dodaj jajka, wymieszaj (ale tylko do połączenia składników). Przy użyciu Thermomix’a – poz. 4, 15 sekund.

4. Podziel na dwie części i wstaw do lodówki na 10 minut.

5. Po tym czasie wyciągnij je z lodówki. Blachę do pieczenia pokryj papierem do pieczenia.

6. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (grzanie góra dół bez termoobiegu).

7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

8. Pierwszą część ciasta wyłóż na spodzie blachy, podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika na 10 minut.

9. Po tym czasie ciasto pokryj masą serową, ułóż na niej pokrojone w plasterki brzoskwinie i posyp drugą częścią ciasta (zrobi się z niej kruszonka).

10. Piecz przez ok. 25-30 min w 170 stopniach, grzanie góra dół.

Masa serowa:

1. Twaróg, ksylitol, skrobię ziemniaczaną i jajka zblenduj na gładką masę.

Dodatki:

1. Brzoskwinie odsącz z syropu, dokładnie wysusz i pokrój w plasterki.

 

29746554_1834282336584460_3079432_o

29748168_1834282323251128_918601472_o

5 Comment

  1. Karolina says: Odpowiedz

    brzmi pysznie !! ale moja pytanie brzmi – czy mogę uzyc 1 rodzaju maki? Rzadko piekę i nie chcę kupować wielu mąk zeby sie nie zmarnowały.No i drugie – rozumiem ze twaróg nalezy najpierw zmielic,tak jak do zwyklego sernika?

  2. Zuza says: Odpowiedz

    Wszystko świetnie ale czy tylko mi wyświetla się jeden punkt dotyczący masy serowej? Nie wiem ile piec gdy juz wylejemy ser na ciasto🤔 pozdrawiam 😀

    1. Ja Gapa! Już dodałam! Dziękuję za przypomnienie. <3

  3. Paulina says: Odpowiedz

    Nie rozumiem, to piecze się samo ciasto – a po dołożeniu sera już nie? wygląda jakby ucięło część przepisu? pieczesz 10 minut spód a ser z surowymi jajkami już nie pieczesz?

    1. Zapomniałam przekleić ostatniego zdania z worda, przepraszam! Już dodałam. 🙂

Dodaj komentarz