Czasami idziesz do restauracji, dostajesz menu, czytasz i… do końca nie wiesz, czym są poszczególne dania. Niektóre nazwy mogą ciekawić lub odstraszać, a nie każdy jest na tyle odważny, by przyznać się, że tak naprawdę nie wie, o co chodzi. Spokojnie, stopniowo postaram się przedstawiać Ci tego typu zagadnienia, aby żadna karta dań więcej nie wprowadziła Cię w zakłopotanie.
Drogą dedukcji doszłam do tego, że zacznę od.. SOUS VIDE (czyt. su wid).
W dzisiejszych czasach, w menu można znaleźć pozycje takie jak np. „Indyk sous vide z…”. Co to tak naprawdę oznacza? Nie taki diabeł straszny, jak go malują! Otóż…
SOUS VIDE to metoda gotowania. W języku polskim oznacza dokładnie gotowanie w próżni przez dość długi okres czasu w niskich temperaturach. W Polsce nie jest to jeszcze (!) bardzo popularne, lecz już dawno zdobyło serca ludzi na całym świecie.
Sous vide można stosować w przygotowaniu mięs, owoców, warzyw, ryb, jajek i innych. Dzięki pakowaniu próżniowemu w efekcie finalnym zachowane są wszystkie cenne składniki odżywcze, a co najważniejsze – naturalny smak produktu. Jakim cudem? Wszystkie soki i aromaty zostają zatrzymane w woreczku, do którego produkt został spakowany próżniowo. Proste, prawda?
Bardzo ważne jest odpowiednie dobranie temperatury i czasu gotowania do konkretnego produktu. Zakres temperatur jest przeogromny, dlatego, jeśli chcesz sprawdzić, w ilu stopniach powinno gotować się wybrane przez Ciebie danie, możesz sprawdzić to tu:
http://www.sousvidesupreme.com/sitecm/i/times_and_temps.jpg.
To właśnie wybór czasu i temperatury decyduje o tym, jak miękki i soczysty produkt otrzymamy.
Wszystko to i tak brzmi dość egzotycznie? Ułatwię Ci wyobrażenie sobie tego w 100%.
W szkole uczyliśmy się gotowania sous-vide. Ja akurat dostałam za zadanie przyrządzenie dorady sous vide na musie z dyni.
Po uzyskaniu fileta z całej ryby wrzuciłam go do woreczka, dodałam odrobinę masła, przyprawy i spakowałam próżniowo.
Następnie, umieściliśmy wszystkie przygotowane przez nas produkty w urządzeniu do sous vide. W całkowitym uproszczeniu – jest to kąpiel wodna w określonej dla produktu temperaturze.
Po nie całej godzinie efekt wyglądał następująco:
Już przestało być to takie skomplikowane, prawda?
Efekt finalny – Dorada sous vide z jabłkiem sous vide na musie z dyni!
Mam nadzieję, że choć trochę rozjaśniłam Ci temat gotowania sous vide i już nigdy nie sprawi Ci to problemu!
[…] Sous Vide – http://malutkoodkuchni.pl/2016/05/24/sous-vide-czyli-pelnia-smaku/ zapraszam! […]
[…] sous-vide – metoda gotowania. W języku polskim oznacza dokładnie gotowanie w próżni przez dość długi okres czasu w niskich temperaturach. Więcej na ten temat dowiesz się tu: LINK […]