Sernik idealny – bez glutenu, bez cukru, bez wyrzutów sumienia

13814433_1227577323921634_167001310_n

Każdy człowiek czasami ma ochotę na coś słodkiego. Nieważne, czy jest na diecie, czy nie.  W takich sytuacjach są dwa wyjścia – iść do sklepu i kupić gotowca, który zawiera milion kalorii lub zrobić coś dobrego w domu. Czy rzeczywiście ciasto musi być bombą kaloryczną, zakazaną dla słodkich łakomczuchów? Nic bardziej mylnego!

Mamy środek lata, a więc czas sukienek, krótkich spodenek i nieco skąpych ciuszków. Muszę się pochwalić – zaczęłam biegać. Stwierdziłam, że przy kulinarnym trybie życia jest to coś, co zdecydowanie muszę wprowadzić do mojego harmonogramu. Do tego doszedł zdrowy tryb życia, posiłki o stałych porach i inne, tego typu smutne rzeczy. Ale…dieta wcale nie musi być smutna i niesmaczna!

Miałam przeogromną ochotę na coś słodkiego. Stwierdziłam, że stworzę przepis na ciasto idealne. Bezglutenowe, bez cukru, bez wyrzutów sumienia. I nie ukrywam – nie jestem wielką fanką pieczenia ciast – więc musiało być to ciasto proste i szybkie do zrobienia. I tak oto powstał sernik z gorzką czekoladą, migdałami, malinami i borówkami! Pyszności!

Składnikiem słodzącym w moich ciastach jest ksylitol. Staram się w ogóle nie używać cukru.

Oto kilka ciekawostek na temat tego genialnego wynalazku:

  1. Ksylitol występuje w niewielkich ilościach w wielu owocach i warzywach, więc jest naturalny.
  2. Ksylitol zawiera 40% mniej kalorii niż biały cukier.
  3. Ksylitol można wytwarzać z drzew, takich jak brzoza, ale może być również pozyskiwany z procesu przemysłowego, w który przekształca włókna roślinne o nazwie xylanu na ksylitol.
  4. Ksylitol ma bardzo niski indeks glikemiczny, nie powoduje skoków poziomu cukru i insuliny we krwi.
  5. Ksylitol nie zawiera fruktozy i ma nieznaczny wpływ na poziom cukru i insuliny we krwi. W związku z tym żadne szkodliwe efekty używania cukru nie występują przy spożywaniu ksylitolu.
  6. Dla cukrzyków, osób cierpiących na otyłość i inne problemy metaboliczne, ksylitol jest doskonałą alternatywą dla cukru.
  7. Ksylitol sprawia że szkodliwe bakterie w jamie ustnej nie mają pożywki i dzięki temu pozytywnie wpływa na zdrowie zębów.
  8. Ksylitol zwiększa wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, co jest dobre dla zębów i może również ochronić przed osteoporozą.

Prawda, że jest genialny?

Odrobina wiedzy za nami, więc czas na przepis!

SKŁADNIKI:

1 kg twarogu na serniki (taki w wiaderku)

3-4 łyżki ksylitolu

5 jajek

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki kokosowej (dodaje super smaku!)

8 kropelek aromatu waniliowego do ciast

+ 2 tabliczki gorzkiej czekolady, maliny, borówki i płatki migdałowe

Ja akurat użyłam Thermomix’a, ale równie dobrze można wymieszać wszystkie składniki przy pomocy miksera. Piękne w tym przepisie jest to, że nie trzeba oddzielać białek od żółtek, tylko wszystko pakuje się do miski i miesza na gładką masę.

13814479_1227577293921637_1319867780_n

Piekarnik nagrzej do 190 stopni.

13820376_1227577303921636_276468073_n

Tortownicę, u mnie miała 30 cm średnicy, wyłóż papierem do pieczenia. Aby papier nie uciekał, możesz przygnieść go czymś ciężkim na jakieś 2 minuty. Dzięki temu łatwiej będzie Ci równomiernie wylać masę serową.

13815077_1227577310588302_51986314_n

13814574_1227577307254969_1031534881_n

Tortownicę z masą serową przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika i piecz 25 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez dwie godziny. Wiem, długo, ale nie pożałujesz. Dzięki pieczeniu w niskich temperaturach osiągamy idealną fakturę ciasta.

Jest wiele sposobów na dekorowanie serników. Wierzch można zakryć świeżymi owocami i nawet taki będzie super. Ja jednak miałam ochotę na turbo słodkości, więc wybrałam czekoladę. Oczywiście gorzką (80%).

13817147_1227577317254968_1242755375_n

Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej z mlekiem, a następnie równomiernie pokryłam nią sernik. Na wierzchu ułożyłam maliny, borówki i całość posypałam płatkami migdałowymi.

Efekt był następujący:

13814433_1227577323921634_167001310_n

Niebo w gębie! Z ręką na sercu mówię, że smakuje jak tradycyjny, słodki sernik, a w całej masie wylądowały tylko 3 łyżki ksylitolu! Mam nadzieję, że i Ty zakochasz się w nim na amen!

13819703_1227577330588300_590101274_n

16 Comment

  1. Kamila says: Odpowiedz

    Uwielbiam sernik. Twój wygląda obłędnie ( i z pewnością tak smakuje) 🙂

    1. Dziękuję bardzo! 🙂 miło mi to słyszeć.

  2. Nie będę ukrywać, że sernik wygląda pysznie! A o Ksylitolu(?) muszę opowiedzieć mamie!

    1. Koniecznie! Warto używać go zamiast cukru 🙂

  3. mmm pyszny musi byc, bo bez ciasta na dole – króre mi zawsze psuje smak 😛

    1. Zachęcam do spróbowania – jest naprawdę prosty w przygotowaniu 🙂

  4. Linka says: Odpowiedz

    Witam!:) zdecydowanie chciałabym wypróbować ten przepis, jednak wolę wersję ze „spodem”. Zastanawiam się czy mogłabym wykorzystać ciasto z przepisu na kruche ciasto z jabłkami (http://malutkoodkuchni.pl/2016/10/08/kruche-ciasto-jablkami-bez-cukru-glutenu/)? Jak uważasz? Czy ciasto moze piec się tak długo jak ten sernik?
    Będę wdzięczna za podpowiedź!:)

    1. Dzień dobry! 🙂 Wydaje mi się, że z tym spodem także będzie super! Ciasto można długo piec, bo sernik pieczony jest w niskich temperaturach, więc nic się nie spali. 🙂 W takim razie powodzenia i czekam na informację, jak wyszło. No i trzymam kciuki! 🙂

  5. Bodzio says: Odpowiedz

    Dobry pomysł, ale też spróbuję zrobić spód – może na bazie masła orzechowego?
    PS Nieważne piszemy łącznie. Pozdrawiam 😉

    1. Dziękuję, poprawiłam 😉

  6. Sylwia says: Odpowiedz

    Czy przez cały czas pieczenia ciasto ma być pod folią?

    1. Folię można ściągnąć na ostatnie 15 minut pieczenia, dzięki czemu sernik mocniej zetnie się z góry. 🙂 Pozdrawiam!

  7. Monia says: Odpowiedz

    Nie używamy do sernika masła w tym przepisie??

    1. nie 😉

  8. Magda says: Odpowiedz

    Ile mleka należy dodać do dwóch tabliczek gorzkiej czekolady, aby zrobić z niej polewę? Czy można zrobić polewę z samej gorzkiej czekolady?

    1. Można zrobić polewę z samej gorzkiej czekolady. 🙂

Dodaj komentarz