Buraczane brownie bez wyrzutów sumienia!

_dsc1078

Nadeszła jesień, czyli czas melancholii i… większej chęci na coś słodkiego. Bo czy jest coś lepszego niż ciepły koc, dobry film, herbata i kawałek dobrego, słodkiego ciasta? Nie sądzę! Więc jeśli masz ochotę na super brownie, którego nie odczujesz w biodrach, służę pomocą!

Nie jest to zwykłe brownie. Nie ma w sobie tony masła, mąki i czekolady. Jakim cudem jest to możliwe? W większej części składa się z buraków. Tak. Z buraków. Nie pomyliłam się! Składa się zaledwie z kilku składników, przygotowanie go jest banalnie proste, a jego smak jest genialny.

Na początku chciałabym powiedzieć Ci choć trochę o samych burakach, bo to one stanowią większą część tego ciasta, a jeśli nie jest to pierwszy mój artykuł, który czytasz, to wiesz, że moim zdaniem powinno znać się produkty, z których się korzysta.

Kilka ciekawostek, które warto znać:

  1. Buraki są bogate w barwniki, które czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Co to oznacza? Dzięki jedzeniu buraków wzmacniamy nasz układ krwionośny.
  2. W 100 g znajdziemy tylko 44 kalorie!
  3. Są dobre w przeciwdziałaniu nowotworów, dzięki antyutleniaczom, które chronią przed działaniem wolnych rodników.
  4. Gotowane buraki mimo wszystko zawierają sporo cukru i mają wysoki indeks glikemiczny – nie są wskazane dla cukrzyków.
  5. Dobrze jest pić sok z buraków, kiedy mamy kaszel. Mają działanie wykrztuśne.
  6. Zamiast stosować leki na zgagę, można śmiało sięgnąć po buraki. Mają dokładnie takie samo zastosowanie!
  7. Zawierają dużo witaminy C, która zwiększa przyswajanie żelaza z posiłków.
  8. Zawiera dużo witaminy B, która wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek.

Jaki z tego morał? Jedzmy buraki w każdej postaci, bo to samo zdrowie!

Mamy już wiedzę na temat buraków, więc możemy bez wyrzutów sumienia zabrać się za przygotowanie brownie z buraków. Ja upiekłam je w formie o średnicy ok. 30 cm.

Składniki: 

  • 500 g tartych buraków (możesz kupić już ugotowane w większości sklepów, bardzo ułatwia to życie!)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% (edit: po Waszej namowie zmniejszyłam ilość czekolad z 3 na 2. Upiekłam z 2 tabliczkami czekolady i wyszło równie dobre!)
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 8 łyżek mąki owsianej
  • 7 łyżek oleju kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu (o nim i jego zaletach, możesz przeczytać w przepisie na genialny sernik tu LINK)
  • 4 łyżki naturalnego kakao
  • łyżeczka soli himalajskiej
  • 8 łyżeczek zmielonego lnu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wody
  • 1 dodatkowa czekolada gorzka, do polania gotowego ciasta
  • płatki migdałów do dekoracji

2 tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub (wersja dla leniwych, niestety ja do nich należę) wrzuć je do miseczki, dolej 2 łyżki mleka i wstaw do mikrofalówki na 45 sekund. Czekoladę dokładnie wymieszaj, aby nie zostały grudki. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

Wszystkie składniki wrzuć do miski i porządnie wymieszaj mikserem lub zrób to w Thermomixie na wysokich obrotach. Gotową masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 50 minut. Gotowe!

Kiedy ciasto ostygnie, polej je rozpuszczoną czekoladą, posyp płatkami migdałów i wstaw do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu czekolada będzie chrupiąca, a ciasto osiągnie idealną konsystencję.

_dsc1076ggg

Przepis powstał na podstawie przepisu z diety dietetyk Moniki Dudek (LINK), którą baardzo polecam! Pozwalam sobie na kawałek takiego ciasta na drugie śniadanie, a kilogramy i tak lecą w dół – moja dietetyczka chyba ma jakąś magiczną moc.

Smacznego!

25 Comment

  1. Czy można pominąć len? Albo czym go zastąpić 🙂

    1. Teoretycznie można, ale lepiej tego nie robić, ponieważ jest baaardzo zdrowy. 🙂 Jeśli jednak nie ma się lnu, myślę, że można dodać po prostu zmielone w domu siemię lniane lub 1 jajko. Pozdrawiam 🙂

      1. Ewa says: Odpowiedz

        Len zastąpić siemieniem lnianym? Nie bardzo rozumiem.

        1. aby otrzymać len należy zmielić siemię lniane 🙂

  2. JAGODA says: Odpowiedz

    A jeśli chciałabym użyć miodu zamiast ksylitolu? Jaka proporcja? 🙂

    1. Myślę, że warto dodać miód w takiej samej proporcji, co ksylitol i spróbować „surowej masy” czy jest wystarczająco słodka. Jeśli nie – dodać jeszcze łyżkę. 🙂 Pozdrawiam!

      1. I proszę dać znać, jak wyszło! 🙂

  3. Robiłam raz muffiny z podobnego przepisu, jednak i ten równie chętnie wypróbuję.
    To super opcja, by wepchnąć buraki w dzieci, które ich nie lubią! 🙂
    Uwielbiam takie rozwiązania ! 🙂

    1. Pysznie i zdrowo! 🙂

  4. Justyna says: Odpowiedz

    7lyzek oleju kokosowego w płynnej już postaci? 🙂

    1. Lepiej w płynnej, choć ja czasami dodawałam też prosto ze słoiczka w postaci stałej 🙂

  5. Gosia says: Odpowiedz

    Piekę, piekę!!!! juz wyglada i pachnie niesamowicie…to może być hit 🙂

    1. Cieszę się! 🙂

  6. Marta says: Odpowiedz

    Ciasto pieklam wczoraj- skonczylo sie katastrofa:-( nie uroslo! Co moglo pojsc nie tak? Pieklam w zwyklej, „srebrnej” tortownicy, na srodkowej polce piekarnika. Po 50min wyjelam z piekarnika, moze lepiej zostawic ciasto w uchylonym piekarniku? Olej kokosowy dodalam plynny tj rozpuszczony, wszystkie skladniki zgodne z przepisem, miksowalam wszystko przez okolo kilka minut. Mozesz przeslac wiecej zdjec np tego jak wyglada twoja masa kiedy przelewasz ja do formy i jak wyglada ciasto zaraz po upieczeniu?

    1. To ciasto nie rośnie mocno. Najważniejsze pytanie – czy w smaku wyszło ok? 🙂 Poszukam zdjęć płynnego ciasta i postaram się wrzucić, jeśli znajdę. Pozdrawiam 🙂

  7. Caroline says: Odpowiedz

    Upiekłam dziś w wersji z miodem zamiast ksylitolu, a na górze zamieniłam płatki migdałów na wiórki kokosowe 😀
    Niebo w gębie!
    W życiu bym się nie spodziewała tak pysznego ciasta z buraków! 😀

    1. Super! Cieszę się, że smakowało :)!

  8. Basia says: Odpowiedz

    A czym można zastąpić mąkę i płatki aby było bezglutenowe? Czy wyjdzie na mące jaglanej, kokosowego albo kasztanowca?

    1. Należy dodać bezlutenową mąkę owsianą i płatki bezglutenowe – dwa produkty dostępne są w sklepach 🙂

  9. Kasia says: Odpowiedz

    Zrobiłam ciasto prawie jak w przepisie, bo wsypalam 2 łyżeczki siemienia lnianego, nim doczytałam że to ma być zmielone, więc dodałam 1 jajko. Wyszło chyba jak klasyczne Brownie wg mnie za mocno czekoladowe i mało słodkie…

    1. Kasia says: Odpowiedz

      Zrobiłam ciasto prawie jak w przepisie, bo wsypalam 2 łyżeczki siemienia lnianego, nim doczytałam że to ma być zmielone, więc dodałam 1 jajko. Wyszło chyba jak klasyczne Brownie wg mnie za mocno czekoladowe i mało słodkie… Choć może ta czekolada u mnie przebija za mocno.

  10. Ania L says: Odpowiedz

    Pyszne! Wszyscy zachwyceni mocno czekoladowym smakiem i brakiem tej charakterystycznej niezdrowej słodkości białego cukru;) Nie mam ksylitolu, więc dodałam łyżeczkę stewii. I tak wyszło obłedne.

    1. Cieszę się, że smakowało! <3

  11. Aga says: Odpowiedz

    Robiłam drugi raz i zapomniałam o burakach ;( ostały się starte w lodówce. az sie boje co z tego wyjdzie 😉

    1. czekam na info co wyszło, jestem bardzo ciekawa! 😀

Dodaj komentarz