Czasami miewamy ochotę na obiad „jak u mamy”. Jednak tradycyjna, polska kuchnia do najmniej kalorycznych nie należy. Czy jest to powód, żeby rezygnować z tego, co lubimy? Nic bardziej mylnego! Oto sposób na domowy obiad w zdrowej wersji!
Dla jednych jest to schabowy z ziemniakami i mizerią. Dla mnie – mielony z zasmażanymi buraczkami i kaszą gryczaną. Czy musimy sobie odmawiać smaków z dzieciństwa, gdy dbamy o linię? Zdecydowanie nie! Aby przywołać smaki z dzieciństwa nie potrzebujemy hektolitrów oleju i kilogramów bułki tartej lub mąki pszennej. Brzmi niemożliwie? Przekonam Cię, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych!
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami:
Kotlety mielone z indyka:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 5 pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (ja używam marki Prymat – skład: sól, papryka słodka, czosnek, kolendra, gorczyca biała, cebula, majeranek, marchew suszona, pieprz czarny, tymianek, chilli, rozmaryn, ziele angielskie)
- sól, pieprz do smaku
- dowolna mąka do obtoczenia kotletów – u mnie mąka owsiana.
Zasmażane buraczki:
- 500 g ugotowanych buraków
- 1/2 cebuli
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego.
Kasza gryczana:
- kasza gryczana
- woda
- sól.
Kotlety mielone z indyka:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Pieczarki i cebulę drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki na kotlety dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Wilgotnymi rękami formuj kotlety i obtocz je w mące owsianej.
- Gotowe kotlety układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, następnie przerzuć kotlety na drugą stronę i smaż kolejne 10 minut.
Zasmażane buraczki:
- Buraki ugotuj lub (jak ja, naczelny leń) kup ugotowane i spakowane próżniowo.
- Zetrzyj buraki na tarce lub wrzuć do Thermomix’a (stopień: 4, czas: 30 sekund). Następnie skrop je sokiem z cytryny.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym.
- Do zeszklonej cebuli wrzuć miód (i porządnie wymieszaj) buraczki, sól i pieprz.
- Następnie oprósz buraki mąką ziemniaczaną i znów porządnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Smacznego!
Z podanych proporcji wynika, że:
- Cała masa na kotlety ma ok. 640 kcal. U mnie wyszło 8 kotletów, więc jeden zawiera ok. 80 kcal.
- Buraczki to ok. 270 kcal. Z podanych proporcji wychodzą 3-4 porcje, więc jedna ma ok. 65-90 kcal.
- Jedna torebka kaszy gryczanej to ok. 350 kcal. U mnie jedna torebka starcza na dwie porcje, więc w jednej mamy ok. 175 kcal.
Łącznie taki obiad ma ok. 350-425 kcal.