Tatar z łososia, czyli idealny sposób na urozmaicenie świątecznego stołu. Genialnie smakuje ze świeżym, miękkim chlebem, jak i w pojedynkę, ale co najważniejsze – jest pioruńsko zdrowy! I przypadnie do gustu nawet największemu niejadkowi.
Z każdej strony słyszymy o pozytywnych właściwościach łososia. Każdy wie, że jest zdrowy i warto go jeść, ale gdyby ktoś spytał dlaczego – wiele osób nie znałoby odpowiedzi. Więc… przychodzę z pomocą!
Dziś mam dla Ciebie przepis na genialny tatar z łososia, który pasuje zarówno na święta (współczesny element na wigilijnym stole będzie super), jak i na co dzień. Serwuję go od kilku lat i zyskał już spore grono zwolenników, a przepis jest banalnie prosty!
Jednak zanim przejdę do przepisu… nie zostawię Cię bez odrobiny wiedzy na temat głównego składnika, czyli łososia!
Warto wiedzieć, że:
- Łosoś jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, które wspierają odporność organizmu i zapobiegają chorobom serca.
- Łosoś zawiera mnóstwo witamin – m.in. A, PP, D, E, B2, B6, B12.
- Największy na świecie łosoś (królewski) osiąga do 1,5 m i waży 57 kg.
- Spożywanie łososia jest bardzo wskazane dla kobiet, ponieważ dzięki temu łatwiej przechodzą bóle menstruacyjne.
- W 100 g łososia znajdziemy ok. 200 kcal. Jednak nie ma się co przejmować, ponieważ…
- …dzięki wysokiej zawartości białka i składników mineralnych…jedzenie łososia sprzyja szybszemu spalaniu tkanki tłuszczowej!
Tatar z łososia:
Składniki:
- świeży filet z łososia (mój miał ok. 280 g)
- 1 żółtko
- kawałek jasnej części pora (ok. 4 cm)
- łyżeczka sezamu
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobinka ostrej papryki (dosłownie 1/8 łyżeczki)
- Jeśli masz filet ze skórą, delikatnie odkrój ją od mięsa.
2. Dokładnie posiekaj filet z łososia, aby uzyskać kawałeczki mniej więcej 2x2mm.
3. Por posiekaj na małe kawałeczki.
4. Posiekanego łososia wymieszaj z pozostałymi składnikami i porządnie wymieszaj. Smacznego!
Mój tatar z podanych składników miał ok. 620 kcal.
2 x sos sojowy? Czy to tylko drobna pomyłka? 🙂
Pomyłka! Już poprawione 🙂 Dziękuję!
Rewelacyjny tatar! Jeden z lepszych, jakie w życiu jadłam! <3
Dziękuję! Bardzo miło mi to słyszeć <3