Barszcz wigilijny, czyli coś, bez czego nie wyobrażamy sobie świątecznej kolacji. W tym roku całkowicie o nim zapomniałam, dlatego postarałam się stworzyć wersję „na szybko”. Jeśli zależy Ci na szybkim i dobrym barszczu wigilijnym – zapraszam!
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych buraków (ja kupiłam ugotowane buraki pakowane próżniowo)
- 3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 podsmażonej cebuli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 litry bulionu jarzynowego lub mięsnego
- pieprz, sól do smaku
- 1 łyżka octu spirytusowego (daj najpierw 1/2 i spróbuj jak smakuje, jeśli będzie za mało – dodaj kolejne pół)
- Ugotuj bulion warzywny lub mięsny.
- Do gotowego, gotującego się bulionu wrzuć buraki pokrojone na średniej wielkości kawałki (1 burak pokrojony na 4-8 części). Gotuj przez 15-20 minut.
- Po tym czasie dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, sos sojowy, pieprz i sól. Gotuj kolejne 20 minut.
- Ściągnij z gazu. Najlepiej jeśli tak przygotowany barszcz poleży przez noc, żeby się „przegryzł” i drugiego dnia dodaj do barszczu octu. Jeśli jednak nie masz tyle czasu – dodaj ocet po ściągnięciu barszczu z gazu. Smacznego!