Mocno czekoladowe, delikatne i rozpływające się w ustach. To najlepsze określenie lava cake. Czy możliwe jest zrobienie go bez cukru, mąki pszennej i masła? Oczywiście! Ostrzegam – jest to miłość od pierwszego zjedzenia!
Przyznam się bez bicia – uwielbiam czekoladę. I wierzę, że nie jestem jedyna!
W końcu większość z nas lubi sobie czasami pozwolić na małe, słodkie grzeszki, które powodują uśmiech na twarzy.
Dlatego mam dla Ciebie słodką propozycję.
Lava cake lub inaczej fondant czekoladowy, słynie z tego, że bazuje na maśle, czekoladzie, cukrze, jajkach i mące pszennej. Czy uwierzysz, jeśli powiem, że odkryłam przepis, który smakuje równie genialnie, a nie zawiera ani masła, ani cukru ani mąki pszennej? Nic a nic! Naprawdę! Niemożliwe nie istnieje!
Ponadto bardzo ważnym elementem tego deseru jest płynna czekolada, która wycieka z środka ciasta po przekrojeniu go na pół. Brzmi wspaniale, prawda?
Zatem do dzieła!
P.S. – Powiedzenie „Przez żołądek do serca” na pewno było wymyślone przez osobę, która zdobyła czyjeś serce właśnie dzięki lava cake!
Składniki:
- 3 łyżki ksylitolu
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 4 krople olejku waniliowego
- szczypta soli
- 250 g czekolady gorzkiej 70%
- 6 łyżek oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastaw na 180 stopni, grzanie góra-dół.
2. Formy posmaruj cienką warstwą oleju kokosowego. Jeśli używasz silikonowych foremek – nie musisz ich smarować przed pieczeniem.
3. Ksylitol, jajko, żółtko, olejek i sól wymieszaj.
4. Czekoladę rozpuść razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Porządnie wymieszaj.
5. Obie masy wymieszaj ze sobą.
6. Dodaj mąkę ryżową i wymieszaj delikatnie, aż do połączenia składników.
7. Gotową masę przelej do nasmarowanych olejem kokosowym foremek i piecz przez 8-9 minut bez termoobiegu.
8. Wyjmij z piekarnika i jeśli nie podajesz ich od razu do zjedzenia – odstaw do ostygnięcia.
9. Delikatnie wyciągaj z formy, aby się nie rozleciały.
10. Podawaj na ciepło. Możesz je podgrzać w mikrofalówce (podgrzewaj je przez ok. 30 sekund).
11. Smacznego!
Mała podpowiedź: Jeśli ilość wypływającej czekolady Cię nie satysfakcjonuje – przekrój ciasto na pół i dołóż dodatkową porcję czekolady. Każdy będzie zachwycony. Sprawdzone info! 😉
Cała masa na ma około 2690 kcal, więc jedna sztuka zawiera mniej więcej 224 kcal.
Witam 🙂 mogę użyć innej mąki?
Witam 🙂 Warto spróbować z inną mąką, jednak ja robię je zawsze z mąką ryżową. 🙂 Jeśli chce Pani użyć mąki, która bardziej chłonie wilgoć, jak np. mąka owsiana czy kokosowa – warto dać jej mniej niż w przepisie. Pozdrawiam 🙂
A czy jesli uzyje maki kokosowej w miejsce ryzowej, to sie uda?
Warto spróbować, tylko mąka kokosowa jest dość „mączysta” i mocno chłonie wilgoć, więc dałabym jej mniej, niż w przepisie 🙂
Witam serdecznie,
zastanawiam się nad ilością jajek. Czy można dodać ich mniej? Pozdrawiam 🙂
Witam, raczej odradzałabym zmniejszenie ilości jaj, ponieważ ciasto stanie się kruche 🙂 Pozdrawiam 🙂
Jejku, pierwsze lava cake, które wyglądają na chrupiące z wierzchu! Przynajmniej tak je sobie wyobrażam 😛 A temperatura wcale nie taka wysoka. Co chwilę włażę na stronę i się nie mogę napatrzeć 🙂
Szukam zdrowych alternatyw na słodycze, które uwielbiam. Ten przepis podoba mi się 🙂
Bardzo się cieszę i zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami! 🙂
Zrobiłam ciastka wg przepisu ale w środku były upieczone ? Jak dużo ciasta należy wlać do foremki?
Ja zapełniałam foremki gdzieś do 4/5 wysokości 🙂
To samo co poprzedniczka. Upiekly się w środku.
[…] dłużej, by ciasteczka były bardziej chrupkie, jednak trzeba uważać, by ich nie przypalić. Lava cake – bez cukru, mąki pszennej i masła! – malutko od kuchni. Mocno czekoladowe, delikatne i rozpływające się w ustach. To najlepsze określenie lava cake. […]
Moje też się upiekły w środku. Niestety nie wyrosły też za bardzo 🙁
Niestety to, jak pieką się ciasta itp, zależy w dużym stopniu od piekarnika. Następnym razem proszę spróbować piec je 2 minuty krócej i powinny mieć płynny środek. Pozdrawiam 🙂
Czy czekoladę deserową można zastąpić czekoladą białą?
Pozdrawiam
Czekoladę można dobierać według upodobań, choć ja zazwyczaj wybieram gorzką 🙂