Fit ciastka czekoladowe a’la pieguski

16121823_1392441207435244_142882970_o

Chrupkie z zewnątrz i delikatne w środku. Takie właśnie są fit ciastka z czekoladą, które w smaku bardzo przypominają pieguski. Nie zawierają mąki pszennej, cukru ani masła, więc zakochają się w nich zarówno łakomczuchy, jak i osoby dbające o linię! Co tu dużo mówić – niebo w gębie!

Na pomysł, aby zrobić coś w stylu piegusek, wpadłam po pracy, gdy byłam naprawdę padnięta. A co za tym idzie – musiał być to przepis prosty i szybki, abym mogła spokojnie położyć się na kanapie w towarzystwie czegoś słodkiego. I tak oto powstały one – fit ciastka a’la pieguski bez mąki pszennej, cukru i masła!

Pieguski bardzo kojarzą mi się z dzieciństwem, więc gdy wyciągnęłam ten eksperyment z piekarnika i poczułam, że był to strzał w dziesiątkę, na mojej buzi zagościł uśmiech od ucha do ucha. Miło jest stworzyć coś, co kojarzy się z domem, a jednocześnie mieć poczucie, że nie zawiera w sobie miliona kalorii.

Dość już gadania, czas przejść do konkretów! Jest to przepis szybki, prosty i przyjemny. Przygotowanie tych ciastek zajmie Ci maksymalnie 30 min.

Składniki:

  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kokosowej
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 150 g oleju kokosowego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 9 kropli olejku waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  1. Mąki, sodę i sól wymieszaj ze sobą w misce.
  2. Olej kokosowy zmiksuj z ksylitolem, olejkiem waniliowym, jajkami i olejkiem waniliowym na gładką masę (w Thermomixie 1 min, poz.5).
  3. Do zmiksowanej masy stopniowo dodawaj mieszankę mąk z sodą i solą.
  4. Gorzką czekoladę pokrój na małe kawałeczki, wsyp do gotowej masy na ciastka i delikatnie wymieszaj.
  5. Piekarnik nastaw na 170 stopni, grzanie góra-dół.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Ciasto nabierz na łyżkę, przełóż na rękę i uformuj kulę.
  8. Przygotowaną kulę spłaszcz w rękach i ułóż na papierze.
  9. U mnie na blaszce zmieściło się 12 ciastek, więc musiałam rozłożyć pieczenie na dwie tury.
  10. Pamiętaj, aby zachować odstępy między ciastkami, bo w trakcie pieczenia odrobinę urosną.
  11. Piecz przez 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Z podanych składników wyszło mi 20 ciastek. Cała masa miała ok. 3000 kcal, czyli jedno duże ciastko ma ok. 150 kcal. Smacznego!

16121835_1392441217435243_836909635_o

34 Comment

  1. o.j. says: Odpowiedz

    Jak zrobić tą mase bez termomixu ? miksować rozpuszczony olej z ksylitolem ? 🙂

    1. Tak, po prostu wymieszać masę mikserem 🙂

      1. Asia says: Odpowiedz

        Podpowiem, że nie trzeba nawet używać miksera. Wystarczy rozpuścić olej kokosowy z ksylitolem (ja akurat zastąpiłam go miodem) i dodać resztę składników (jajka i czekoladę po lekkim przestudzeniu), a następnie wszystko wymieszać łyżką. U mnie się to sprawdziło i ciastka wyszły PRZEPYSZNE. Testowałam już wiele przepisów i jeszcze do żadnego nie wróciłam, a tutaj aż jestem podekscytowana na myśl o zrobieniu ich kolejny raz 😉 Polecam z całego serca!

        1. Cieszę się, że smakowały! 🙂

  2. Iwo says: Odpowiedz

    Jakiego oleju kokosowego używasz do wypieków zapachowy czy bezzapachowy?

    1. Zazwyczaj bezzapachowy :). Choć raz przy tych ciastkach dałam pół na pół (zapachowy i bezzapachowy) i wyszły cudne!

      1. Iwo says: Odpowiedz

        Dziękuję za info! Właśnie tak zrobiłam…w wersji mix oleju pyszne! Kolejne będzie ciasto czekoladowe!

  3. Monika says: Odpowiedz

    Witam:) jestem zachwycona tym co tutaj się dzieje, jestem w kuchennym raju😃 ale mam jedno pytanie, próbowałam robić pieski i czy może mi Pani powiedzieć jaką konsystencję powinna mieć już gotowa masa? Bo mi wyszła kompletnie sypka:( musiałam dodać jeszcze jedno jajko żeby to w miarę mogło sie jakoś lepić i owszem upiekłam tylko ze wyszły bardzo grube bo nie mogłam zrobić cienszych przez konsystencję, wszystko się sypalo:( przez co w środku sie nie dopiekly:/

    1. Dzień dobry 🙂 Miło mi, że się podoba!

      Co do przepisu: masa powinna być zwarta. Ja łyżką musiałam wykrawać kawałki ciasta z których następnie formowałam ciastka. Może następnym razem lepiej dodać rozpuszczony olej kokosowy, aby masa była bardziej zwarta?

  4. Jola says: Odpowiedz

    Czy można zastąpić olej kokosowy masłem ?

    1. Tak 🙂

  5. Kaja says: Odpowiedz

    Czym mogę zastąpić mąkę owsianą? 🙂

    1. zmielonymi otrębami 🙂

  6. Judi says: Odpowiedz

    Make kokosowa i ryzowa moge zrobic mielac po prostu kokos i ryz w mlynku? Czy ewentulnie mozna dac tylko make.owsiana?

    1. Tak, można zmielić wiórki kokosowe i ryż 🙂

  7. Justyna says: Odpowiedz

    Witam,
    W przepisie jest zmiksuj olej kokosowy z olejem kokosowym czyli podzielić go na pół i najpierw jedną część z ksylitolem a później drugą?

    1. Przez pomyłkę napisałam dwa razy olej kokosowy. Chodziło o połączenie oleju kokosowego z olejkiem waniliowym. Bardzo przepraszam za błąd. Mam nadzieję, że wyszło 🙂

  8. Monika says: Odpowiedz

    Ciasteczka obłędne. Czekoladę wciskam lekko do ciastek już po ich uformowaniu, dzięki czemu wychodzi jak na zdjęciu Malutkiej :). Dodaję też kawałki orzechów.

  9. Marta says: Odpowiedz

    Czy jak chce zastąpić ksylitol miodem to mam to zrobić 1:1, czyli dać 4 łyżki miodu?

    1. Radziłabym dodać 4 łyżki miodu i spróbować „surowego” ciasta czy jest wystarczająco słodkie. Jeśli tak – to do piekarnika, jeśli nie – dosłodzić jeszcze odrobinę 🙂

  10. Renata says: Odpowiedz

    Witam. Przepis wygląda smakowicie. Mam jednak pytanie czym można zastąpić mąkę ryżową. Nie mogę jej używać z uwagi na IG.

    1. Myślę, że można zastąpić ją mąką jaglaną lub owsianą 🙂

  11. KArolina says: Odpowiedz

    czy jeśli nie jestem fit, moge zamiast tych róznych rodzajów mak, uzywc 300g zwykłej pszennej ?

    1. Nie dam sobie ręki uciąć, że będzie to dobra proporcja, ponieważ ostatni raz mąkę pszenną używałam kilka lat temu. Jednak myślę, że warto spróbować 🙂

  12. Kinga says: Odpowiedz

    Witam, ile z tego przepisu wychodzi ciasteczek? 🙂

    1. Mi wyszło około 20 ciastek 🙂

  13. Anna says: Odpowiedz

    Czy można użyć mąki migdałowej za miast owsianej i ryżowej ?

    1. Myślę, że można spróbować, choć nie gwarantuję, że będą tak dobre jak z owsianej i ryżowej 🙂

  14. Kamila says: Odpowiedz

    Po upieczeniu wyszły sypkie. Czy to dobrze?

    1. Zależy co oznacza, że wyszły sypkie. 🙂 Jeśli wyszły kruche i podobne do piegusków, to tak.

  15. Agata says: Odpowiedz

    upiekłam, bardzo dobre ale zbyt suche 🙁 co może pomóc, może następnym razem więcej oleju dodać?

    1. Tak, można dać więcej oleju kokosowego 🙂

  16. Magda says: Odpowiedz

    Hej! Bardzo ciekawy przepis:) Mam pytanie odnośnie mąki, czy jest koniecznym używanie aż jej 3 rodzajów!? Może mogłabyś zaproponować jedną z nich? Pozdrawiam 🙂

    1. W przypadku przepisów bez mąki pszennej powinno mieszać się kilka rodzajów mąk, aby uzyskać jak najlepszą konsystencję (jak najbardziej podobną do mąki pszennej). 🙂

Dodaj komentarz