Zupa gulaszowa to idealna propozycja na zimowe popołudnia i wieczory. Jest rozgrzewająca, lekko pikantna i pyszna, a co najważniejsze – pełna warzyw i aromatów. Ta zupa zdecydowanie przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom!
Pamiętam, że w mojej rodzinie każdy wiedział, że najlepszą zupę gulaszową robi siostra mojego taty. W jej wersji uwielbiałam to, że była bardzo mięsna i aromatyczna, choć mocno tłusta. Każdy wie, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale ja, jako osoba „zdrowo gotująca”, staram się ograniczać ten element w mojej kuchni.
Stąd też metodą prób i błędów doszłam do przepisu na zupę gulaszową, który zawsze się sprawdza i co najważniejsze – zdecydowanie nie jest to zupa tłusta. Mimo tego, nadal pozostaje aromatyczna i bardzo, bardzo smaczna.
Wystarczy spytać mojego towarzysza (100% mięsożercę kochającego wszystko, co tłuste). Gdy na stół wjeżdża zupa gulaszowa – wariuje z radości.
Składniki:
- 2 litry wody
- 2 cebule
- 300 g udźca wołowego lub mięsa na gulasz
- 4 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 korzenie pietruszki
- 4 marchewki
- 1 seler
- 2 pory
- 4 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 5 pieczarek
- 2 papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczkę tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 50 g kaszy jęczmiennej
- Cebule drobno posiekaj i podsmaż na łyżce oleju kokosowego w dużym garnku z nieprzywierającym dnem.
- Do zarumienionej cebuli dodaj mięso, kurkumę, oregano, tymianek, paprykę słodką, paprykę ostrą i pieprz. Podsmaż.
- Następnie dolej dwa litry wrzącej wody.
- Gdy całość będzie bulgotać, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, korzenie pietruszki, marchew pokrojoną na kawałki, seler, dwa kawałki pora, ząbek czosnku i pęczek natki pietruszki.
- Całość gotuj przez 1,5 godziny.
- W tym czasie umyj i drobno posiekaj papryki i pieczarki.
- Pieczarki podsmaż na łyżeczce oleju kokosowego. Gotowe zdejmij z patelni i dokładnie na tej samej patelni podsmaż paprykę.
- Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę.
- Po godzinie gotowania wywaru – dodaj do niego pieczarki, paprykę, ziemniaki, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i kaszę jęczmienną.
- Całość gotuj 30 minut.
- Podawaj z pieczywem.
Cudowny przepis!!! Musze koniecznie go wypróbować!!!
Zachęcam, jest naprawdę super 🙂