Jabłecznik, czyli jeden ze słodkich klasyków. Wypełniony jabłkami z cynamonem, otulony delikatnym ciastem. Brzmi kusząco, prawda? I nie zawiera ani grama cukru oraz mąki pszennej!
Jabłecznik to jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, bardzo rzadko można znaleźć jego wersję bez mąki pszennej, a niestety mój organizm nie toleruje nawet odrobiny pszenicy. Dlatego stwierdziłam, że raz kozie śmieć – czas popracować nad przepisem, który nie dość, że będę mogła jeść bez wyrzutów sumienia, to dodatkowo w smaku będzie smaczniejszy, niż tradycyjny jabłecznik na mące pszennej i cukrze.
I tak oto powstał mój przepis. Na marginesie dodam, że jabłecznik jest szalenie zdrowym ciastem ze względu na dużą zawartość jabłek.
Oto kilka powodów, dlaczego należy jeść jabłka:
- zawierają dużo błonnika, który wspomaga pracę jelit (zaparciom mówimy stanowcze nie!)
- osoby, które jedzą jabłka mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
- są bogate w witaminę C
- mają niski indeks glikemiczny
- oczyszczają organizm z toksyn dzięki dużej zawartości pektyn
Prawda, że jabłka są niesamowite? Zatem do dzieła!
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki zmielonego ksylitolu
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1 cytryny
Ciasto:
- 150 g mąki ryżowej
- 55 g mąki kokosowej
- 80 g mąki z tapioki
- 70 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki owsianej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 5 łyżek ksylitolu
- 10 kropli aromatu waniliowego
- 200 g zamrożonego oleju kokosowego
- 2 jajka
Do tego przepisu użyłam blaszkę 35 x 25 cm.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie mąki.
- Następnie dodaj do nich sodę, ksylitol, olejek waniliowy, szczyptę soli, pokrojony zamrożony olej kokosowy i zmiksuj razem.
- Następnie dodaj jajka, wymieszaj (ale tylko do połączenia składników).
- Podziel na dwie części i wstaw do lodówki na 30-45 minut.
- Po tym czasie wyciągnij je z lodówki. Blachę do pieczenia nasmaruj olejem kokosowym lub pokryj papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
- Jabłka obierz i pokrój w grube plasterki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Pierwszą część ciasta wyłóż na spodzie blachy i pokryj pokrojonymi jabłkami.
- Ułożone jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp ksylitolem oraz cynamonem.
- Drugą część ciasta pokrusz na jabłkach, aby uzyskać efekt kruszonki.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 45-50 minut.
Hej!
Śledzę Twojego bloga od niedawna. Ale uważam, że jest boski! 🙂
Widzę, że zwróciłaś uwagę na niski indeks glikemiczny jabłek, myślisz, że dałoby radę obniżyć też ig ciasta? Mąka ryżowa, z tapioki i kukurydziana – mają bardzo wysoki. Szukam kruchego ciasta o niskim ig, ale to chyba niemożliwe..
Bardzo dziękuję za miłe słowa! 🙂 Myślę, że z ciastem kruchym o innym składzie może być dość ciężko, bo mąki są dość kapryśne.
Ciasto zrobiłam! Obłędne. Nie miałam mąki z tapioki, więc zastąpiłam ją orkiszową. PRZEPYCHA!. Dzięki!
piekarnik na ile stopni ustawić i czy może być góra dół?
175 stopni, piec 45-50 minut 🙂
hej! zrobiłam wg przepisu, nie miałam mąki z tapioki i kokosowej i dałam tyleż pszennej, oleju kokosowego miałam 180 g i tyle dałam, jabłek tylko kilogram i wyszło sucho…to moja wina chyba, prawda?
Przepis układałam pod konkretne mąki niezawierające glutenu, więc ciężko mi powiedzieć ile mąki pszennej powinno się znaleźć w przepisie. 🙁 I z 1 kg jabłek pewnie wyszła cieniutka warstwa owocowa między ciastem a kruszonką, stąd ta suchość.
mi wogole nie chce nic się zlecić do ciasta to nie podobne wcale
A dodała Pani wszystkie składniki w podanych proporcjach?
W jakich proporcjach zastąpić olej kokosowy masłem?
w takich samych proporcjach 🙂
Gdzieś uciekł moj komentarz chyba 🙂 czym zastąpić olej kokosowy i w jakiej proporcji?
Masłem, raczej w tej samej proporcji 🙂
A jak mozna zastapic make owsiana? Nie lubie goryczku, ktora ona zwykle daje 🙁
Myślę, że mąka jaglana powinna być ok 🙂
Czy mogę zamiast mąki ryżowej i kukurydzianej użyć np. Jaglanej? Nie mogę ryżu i kukurydzy ?
Można spróbować. Ja akurat nie mogę jaglanej (żołądek mi po niej wariuje), więc nie znam faktycznego, finalnego efektu z jej użyciem, ale wydaje mi się, że będzie ok 🙂
Jadłam wczoraj. Moja koleżanka zrobiła zgodnie z przepisem. Wyszło pyszne.
<3 bardzo się cieszę :)
Czym można zastapić makę z tapioki?