Karpatka, czyli słodki klasyk w wersji bez masła, mąki pszennej i cukru. Idealnie krucha, delikatna, rozpływa się w ustach i co najważniejsze – smakuje jak tradycyjna karpatka! Po pierwszym kęsie będziesz w siódmym niebie!
Karpatka, czyli polski klasyk, jeśli chodzi o ciasta. Za każdym razem, gdy widziałam ją w cukierni – było mi szalenie smutno, że nie mogę jej zjeść. Dlatego postanowiłam, że upiekę jej zdrowszą wersję, którą będę mogła zjeść mimo nietolerancji mąki pszennej. I tak oto powstała ona – waniliowa perełka wśród ciast – fit karpatka!
Aby zachęcić Cię do spróbowania mojego przepisu – przedstawię Ci kilka pozytywnych aspektów spożywania oleju kokosowego, którego jest dość sporo w przepisie oraz ksylitolu, którym zastępuję cukier:
Olej kokosowy:
• może zwiększać wydatek energetyczny ciała, co wspomaga spalanie większej ilości kalorii
• zawiera kwas laurynowy, który ma działanie antybakteryjne i antywirusowe
• poprawia poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca
Ksylitol:
• ma kilkukrotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier
• ma o połowę mniej kalorii niż cukier
• zwiększa przyswajanie wapnia przez kości
Przekonałam Cię, prawda? Zatem do dzieła!
Składniki:
Ciasto:
- 130 g oleju kokosowego
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 5 jaj
- 3/4 płaskiej łyżeczki sody
Krem:
- 3 torebki budyniu waniliowego bez cukru (ja użyłam Gellwe, jedna torebka miała 40 g)
- 950 ml mleka
- 100 g oleju kokosowego
- 6 łyżek ksylitolu
+ zmielony ksylitol do posypania
Przygotowanie:
Ciasto:
- W garnku (lub Thermomix’ie) rozpuść olej kokosowy.
- Gdy będzie już płynny dodaj do niego wodę i zagotuj.
- Gdy zacznie bulgotać – ściągnij z gazu i ciągle mieszając stopniowo dodawaj zmieszane mąki.
- Nie przejmuj się, że powstała Ci „klucha” zamiast ciasta – takie ma być. 🙂
- Odłóż ciasto, aby stygło.
- Gdy ostygnie zmiksuj z jajami i sodą.
- Ciasto podziel na dwie części.
- Piekarnik nastaw na 200 stopni – grzanie góra dół.
- Ja użyłam blachy 35×25 cm, więc jeśli masz podobną – powyżej podane proporcje ciasta będą idealne na dwa blaty ciasta.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Papier posmaruj cieniutką warstwą oleju kokosowego.
- Przygotuj ciepłą wodę w szklance, aby maczać w niej łyżkę do nakładania ciasta – ciasto jest dość kapryśne i mocno się klei.
- Ciasto rozsmaruj zwilżoną łyżką na całej powierzchni papieru do pieczenia. Nie przejmuj się nierównościami – dzięki temu ciasto nabierze ładnego kształtu.
- Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 20 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika – ważne, aby ciasto było zarumienione.
- Po wyjęciu pierwszego blatu ciasta – powtórz te same czynności z drugim blatem.
Krem:
- Trzy budynie waniliowe i ksylitol rozpuść w 300 ml zimnego mleka.
- 650 ml mleka wlej do garnka i zagotuj.
- Gdy mleko będzie delikatnie bulgotać – ciągle mieszając – dodaj do niego wcześniej przygotowane mleko z budyniami i ksylitolem. Porządnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Całość zagotuj (ciągle mieszając).
- W momencie, gdy budyń zacznie gęstnieć – ściągnij garnek z ognia i mieszaj do momentu, aż uzyskasz gęstą masę.
- Budyń odstaw, aby ostygł.
- Gdy ostygnie zmiksuj budyń z olejem kokosowym. Pamiętaj, aby najpierw przez chwilę miksować olej kokosowy, a następnie stopniowo dodawać do niego zimny budyń.
- Tak przygotowaną masą pokryj pierwszy, ostudzony blat ciasta (pamiętaj, aby spód ciasta był „garbami” do góry, czyli w takiej pozycji, w jakiej został wyciągnięty z piekarnika).
- Masę budyniową przykryj drugim blatem.
- Całość posyp zmielonym ksylitolem.
- Odstaw w zimne miejsce na 1-2 godziny, aby masa się ścięła.
Bardzo ważne, aby rozsmarowywać zimny krem budyniowy na zimnych blatach – dzięki temu unikniemy sytuacji, że krem się rozpłynie.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis – daj znać w komentarzu!
Czy zamiast mąki ryżowej mogę użyć jaglanej?
Myślę, że warto spróbować 🙂
Nawet na mące owsianej da radę to zrobić
Brzmi ekstra! Koniecznie do wypróbowania 🙂
drugi raz przygotowuje ciasto ..robię wszystko wg przepisu i straszne grudki tworzą się w masie ;/;/ czy tak ma być ?
Nie. Masa powinna wyjść gładka. Trzeba porządnie ją zmiksować i stopniowo dodawać budyń do oleju 🙂
Czy jesli dodam mąki pszennej zamiast ryżowej to takie same proporcje?
Co do tego nie jestem pewna. Nie korzystam z mąki pszennej, więc wolę nie doradzać w tej kwestii. Wiem, że z mąką ryżową w takiej proporcji wychodzi i to bardzo smacznie 🙂 Pozdrawiam
Przepis wyglada bardzo fajnie. Mam pytanie: Olej kokosowy rafinowany czy nie?
Ja w tym przepisie użyłam rafinowanego 🙂
A jeśli robię w thermomixie to jakie obroty jak dodaje mąkę itd.?
Ja zazwyczaj miksuję na obrotach 4-5 🙂
Jedna uwaga – przepis fajny, zdrowy, tylko czemu budynie z torebki? Przecież budyń można zrobić w 10 minut ze składników dostępnych w każdym domu… Jak zdrowo, to już w stu procentach!
Wezmę tę uwagę do serca! 🙂
Jasne, że jest budyń domowej roboty, ale zna Pani dobrą wersję bezglutenową? Bo ja znam tylko taką z mąką pszenną 🙁
Ja używam budyniu waniliowego bez cukru WINIARY 🙂 w składzie nie ma ani grama mąki pszennej 🙂
Też takiego używam 🙂
Ale Pani powyżej pisała o domowym, to pomyślałam, że może ma jakiś tajemny przepis na domowy, nie z paczki, bezglutenowy 🙂
Ciągle obiecuję sobie, że będę robić domowy, ale często brak czasu robi swoje. 🙂
Czy mogę mąkę ryżową zastąpić jaglaną?☺
Szczerze to robiłam to ciasto tylko z mąką ryżową, ale wydaje mi się, że warto spróbować 🙂
Popełniłam to ciasto na święta! I to był horror haha 😀 na poczatku miałam kluchę z mąki i pływający wokół niej olej za nic nie chciało to się połączyć i chciałam wyrzucać już wściekła na siebie, że zdrowe nie dla mnie, ale wbiłam jedno jajko potem drugie i się udało! ciasto wyszło wspaniałe 🙂 Krem to też komedia i na początku nie chciał wyjść były okropne grudki, gdy budyń ostygł, olej kokosowy się troszę rozpuścił, ale dodająć i ucierając wyszedł gładki i piękny. Zachwyt gości nad tym, że smakuje jak prawdziwa karpatka rekompensuje ogromny stres w przygotowaniu 🙂 Przepis zachowuję! Ciasto jest PRZEPYSZNE !
Też na początku byłam przerażona, kiedy robiłam ciasto! Mój chłopak nie pozwolił mi go wyrzucić i kazał z nim walczyć, więc dzięki niemu powstał ten przepis. 😀 To ciasto pokazało mi, że nie warto od razu panikować, że nie wyjdzie. I bardzo cieszę się, że smakowało! <3
Super przepis! Zastanawiam się czy wyjdzie gdy zamienię olej kokosowy na masło klarowane.. Jak myślisz? ;>
Powinno wyjść 🙂
Moja niestety nie udala sie 🙁 ani jednej gorki, a juz mialam nadzieje, ze nawet karpatka moze byc fit 🙁 zrobilam dzis dwa podejscia, ryzowej i pelnoziarnistej orkiszowej i lipa 🙁 chyba mi niepisane jest jesc karpatke 😛
Kurcze, to dziwne. Czy za drugim razem wyszła?
Tak mysle, moze to kwestia tego, ze pieklam w formie silikonowej ?:) jutro sprobuje na metalowej blasze