Tort śmietankowy z biszkoptem kakaowym, czyli połączenie śmietany kokosowej, mascarpone, kakao i konfitury z malin. Jest delikatnie słodki, rozpływa się w ustach oraz nie zawiera mąki pszennej i cukru!
Jedną z moich tradycji jest pieczenie tortu na urodziny mojego lubego. W tym roku poprosił o mało słodki tort, który mimo, że będzie „konkretny” to nie wywoła ogromnych wyrzutów sumienia. I tak oto powstał on – tort śmietankowy z biszkoptem kakaowym.
W samym biszkopcie i kremie nie ma ani grama mąki pszennej i cukru – jedynym „małym grzeszkiem” mogą być dodatkowe ozdoby na torcie. Mój luby uwielbia ciastka owsiane Sante i Kinder chocko bons, więc to one znalazły się na jego torcie urodzinowym.
Tort upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.
Składniki:
Krem:
- 250 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 30%
- 250 ml mascarpone
- 4 łyżki zmielonego ksylitolu
Biszkopt:
– 5 białek jajka
– 8 żółtek jajka
– 5 łyżek ksylitolu
– 3/5 szklanki mąki ryżowej
– 4 łyżki naturalnego kakao
Do nasączenia biszkoptu:
- 200 ml wody
- 2 łyżki zmielonego ksylitolu
- sok z połowy cytryny
- konfitura malinowa
Do ozdoby (opcjonalnie):
- ciasteczka owsiane (ja użyłam Sante, bo nie zawierają pszenicy)
- Kinder chocko bons lub kawałki pokruszonej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krem:
1. Śmietankę kokosową lub śmietankę 30% ubij przy pomocy miksera.
2. Do ubitej śmietany stopniowo dodawaj mascarpone – nie przestawaj ubijać.
3. Gdy uzyskasz gładki krem – dodaj zmielony ksylitol i wymieszaj do połączenia składników.
Biszkopt:
1. Białka ubij na sztywną pianę.
2. Gdy białka będą ubite dodaj do nich ksylitol – ciągle mieszając.
3. Do masy stopniowo dodawaj żółtka.
4. Gdy masa będzie puszysta, zacznij dodawać mąkę – wciąż mieszaj.
5. Tak przygotowaną masę na biszkopt przelej do tortownicy nasmarowanej olejem
kokosowym.
6. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu.
piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
7. Po wyciągnięciu biszkoptu poczekaj aż wystygnie i podziel go na 2 blaty.
8. Każdy z blatów (tylko ich wewnętrzne strony) polej przygotowaną zalewą z wody, soku z cytryny i ksylitolu, aby nie były suche.
9. Dolny blat biszkoptu posmaruj konfiturą malinową.
10. Następnie konfiturę pokryj warstwą kremu.
11. Tak przygotowane warstwy zakryj drugim blatem biszkoptu.
12. Rozsmaruj krem na górze i po bokach torta.
13. Ja ozdobiłam ciasto pokruszonymi ciastkami owsianymi i Kinder chocko bons, ale do tego ciasta pasują także np. kawałki pokruszonej gorzkiej czekolady lub świeże maliny.
Mam takie małe pytanko, 3/5 mąki ryżowej tzn,. 150g czy 3 lub 5 szklanek mąki ?
około 150 g 🙂