Jajka faszerowane, czyli danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc. Wypełnione awokado i suszonymi pomidorami są zdecydowanie jednym z najsmaczniejszych świątecznych rarytasów. Słowo daję – są genialne!
Wielkanoc kojarzy nam się jajkami serwowanymi na milion sposobów. Jaja są totalnie nieodłącznym elementem tych świąt. I prawidłowo! Są bardzo smaczne i można wyczarować z nich naprawdę ciekawe dania.
Pamiętam, że w mojej rodzinie często jadło się jajka faszerowane, jednak bazowały one na… majonezie! Ja staram się go unikać lub ewentualnie robić domowy majonez na bazie oleju kokosowego. Jedno jest pewne – w tym przepisie nie znajdziesz majonezu i masz pewność, że ten świąteczny rarytas „nie pójdzie Ci w boczki”!
Moją propozycją są jajka faszerowane awokado, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Dlaczego? Awokado staram się często przemycać w moich daniach, ponieważ jest szalenie zdrowe.
Oto kilka zalet awokado, które przekonają Cię do spróbowania tego przepisu:
- kwas oleinowy zawarty w awokado obniża poziom cholesterolu
- w 100 g jest aż 160 kcal, jednak tłuszcz zawarty w awokado działa korzystnie na nasze zdrowie i sylwetkę
- awokado ma wiele wartości odżywczych, takich jak likopen, luteina czy potas
- jest bogate w witaminy A, B, C, E
- zawiera silne przeciwutleniacze, które przeciwdziałają nowotworom
Przekonałam Cię? Zatem do dzieła!
Składniki:
- 4 jaja kurze
- 1/2 dojrzałego awokado
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Jaja ugotuj na twardo.
- Awokado i suszone pomidory pokrój w małą kosteczkę.
- Drobno posiekaj szczypiorek.
- Awokado, suszone pomidory, szczypior, jogurt, musztardę, sok z cytryny, pieprz i sól porządnie wymieszaj.
- Ugotowane jajka przekrój na pół. Możesz je obrać lub zostawić w skorupce. Ja wolę zostawiać je w skorupce, ponieważ czasami jajka „nieładnie” się obierają.
- Żółtka wyciągnij z białek.
- 2 z 4 żółtek dodaj do przygotowanej masy z awokado.
- Tak przygotowanym farszem napełnij jajka.
- Podawaj posypane szczypiorkiem.
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję! 🙂